مدیر اسبق امور اوپک :
روسیه برای نفت ایران دندان تیز کرده است
شبکه مردمی اطلاع رسانی(شمانیوز):مدیر اسبق امور اوپک گفت: روس ها نفت اورال را برای صادرات به مدیترانه و اروپای غربی کشانده و قیمت آن را بالا برده اند از سوی دیگر قصد دارند نفت ایران را ارزان بخرند و به مصرف داخلی شان برسانند.
به گزارش خبرنگار شبکه مردمی اطلاع رسانی(شمانیوز)، به نقل از فارس: زمانی با فریدون برکشلی به گفت وگو نشستیم که هنوز مباحث مربوط به معرفی نامزدهای تصدی وزراتخانه های مختلف از سوی دولت به مجلس و مباحث مربوط به رای اعتماد نمایندگان به اوج نرسیده بود و حتی گزینه نهایی دولت یازدهم برای وزارت نفت نیز اعلام نشده بود.
اما با اوج گرفتن تنش های مرتبط با رای اعتماد به وزرا در مجلس، ترجیح دادیم این گفت وگوی مهم پس از فروکش کردن غبارها منتشر شود تا مباحث کارشناسی اندکی از زیر سایه سنگین سیاست خارج شود و در غبار تنش ها گم نشود.
برکشلی معتقد است لااقل 25 درصد از تحریم های بین المللی علیه ایران غیرقانونی است و می توان علیه آنها اقامه دعوا کرد. در عین حال وی از جایگزین نشدن نسل قدیمی حقوقدانان زبده نفتی ایران ابراز نگرانی می کند، همچنین از ناتوانی کشور در بازیابی بازارهای صادراتی نفت خود در کنار طمع روس ها به نفت ارزان ایران ابراز نگرانی می کند.
فارس: در شرایط فعلی با توجه به تحریم ها و دیگر چالش های نفت، صنعت نفت ایران چطور باید اداره شود؟
برکشلی: در شرایط کنونی مهم ترین ویژگی وزیر نفت داشتن عقبه نفت است. مشکلاتی که ما در این سال ها با آن مواجه بوده ایم اغلب ناشی از آن است که وزرا از دیگر وزارتخانه ها و دستگاه ها می آمدند و تصور می کردند نفت را خودشان اختراع کرده اند.
درباره نهادهای زیر مجموعه وزارت نفت نیز چنین تصوری داشتند و حتی قبلا کسانی را دیده ایم که تصور می کردند مطالعات نفتی را خودشان برای اولین بار اختراع کرده اند. خوشبختانه در گروه مشاور رئیس جمهور جدید افراد نفتی زیادی وجود دارند که یک جنبه مثبت است.
یک وزیر با عقبه نفتی متوجه خواهد شد که یک سلیقه یا یک گروه مطلقا نمی تواند وزارت نفت را اداره کند و باید با پرهیز از تنگ نظری از طیف بسیار گسترده ای از کارشناسان و مدیران با عقبه داخلی و بین المللی استفاده کند. این گشاده نظری منبعث از شناخت عمیق تر افراد از صنعت نفت است.
در عین حال وزیر نفت باید دید بین المللی داشته باشد و از دیپلماسی انرژی نیز درک صحیحی داشته باشد. به علاوه باید قدرت و قابلیت صنعت نفت را درک کند و بداند چه قدرت عظیمی را اداره می کند.
باید به صراحت بگویم که بخشی از ناکامی ها در فائق آمدن بر مشکلات تحریم را در ناتوانی وزارت نفت می بینیم. صنعت نفت قابلیت بسیار بالایی دارد که بر اساس آن وزیر جدید نفت می تواند بخشی از مشکلات ناشی از تحریم را برطرف کرده و مدیریت کند.
*لااقل 25 درصد از تحریم ها غیر قانونی و قابل تعقیب است
*نسل قبلی حقوق دان های زبده نفتی جایگزین نشده اند
*در مجامع بین المللی گوش ها برای شنیدن سخن دکتر موحد تیز می شود
فارس: در این باره مثال می زنید؟ به هر حال نفت خود به شدت با تحریم دست به گریبان است.
برکشلی: بر اساس مطالعاتی که خود بنده انجام داده ام حداقل 25 درصد از تحریم های یک جانبه و چند جانبه غیر از تحریم های شورای امنیت بر علیه صنعت نفت ایران غیر قانونی است و به لحاظ حقوقی قابل تعقیب است. ما می توانیم خسارت ناشی از آنها را از تحریم کنندگان دریافت کنیم، کما اینکه شنیده ایم درباره لغو تحریم بانک ملت، اعاده خسارت 500 میلیون پوندی مطرح است. استفاده از این ظرفیت ها به داشتن دید بین المللی از نفت و درک درست از دیپلماسی انرژی و اشراف به مسائل حقوقی نیاز دارد.
ما الان به مسائل حقوقی اشراف نداریم چون 30 سال است دعاوی قانونی نداریم. بهترین حقوقدانان ما 80 سالگی را پشت سر گذاشته اند و نسل بعدی جایگزین آنها نشده است، مثلا آقای دکتر موحد یکی از چهره های برجسته حقوقی ما در نفت بودند اما کسی جانشین ایشان نشده است.
فارس: ظاهرا ایشان در جریان دعوای حقوقی لغو قراردادهای شرکت های کنسرسیوم در نفت ایران در ابتدای پیروزی انقلاب نقش بی نظیری داشته اند...
برکشلی: ایشان جوان 27 یا 28 ساله ای بوده است که همراه دکتر مصدق در جریان ملی شدن صنعت نفت حضور داشته است.
کتاب های زیادی تالیف کرده اند، هم به لحاظ علمی و هم به لحاظ عملی در تحولات حضور داشته اند دنیا ایشان را قبول دارد. من در جلسات می دیدم وقتی ایشان سخن می گوید گوش ها همه تیز می شود.
خوب الان فلان کسی که از فلان دانشگاه آزاد در یک منطقه دور افتاده یک لیسانس حقوق گرفته است و بعد مدرک بالاتر را از جای مشابهی گرفته مسئول امور حقوقی یک جای حساس می شود.
وزیر نفت باید در سطحی باشد که افراد قابل و توانا حاضر باشند با او کار کنند و به خصوص در شرایط تحریم لازم است اشراف بالایی به مسائل بین المللی داشته باشد.
*خرد لازم برای اداره دومین شرکت بزرگ نفتی جهان در کشور ایجاد نشده است
فارس: شما هم حاضر هستید به دولت آینده کمک کنید؟
برکشلی: تصور می کنم اگر زمینه فراهم باشد همه افراد حاضر باشند دستمایه تجارب خود را با سمت یا بدون سمت در اختیار سیستم اداره کشور قرار دهند، اما شرایط باید فراهم باشد و در چنین حالتی همه حاضر خواهند بود سخاوتمندانه تجربیات خود را در اختیار کشور قرار دهند.
آقای احمدی نژاد اوایل کار خود روی موضوع مهم اتاق های فکر تاکید زیادی داشت اما نمی دانم چرا آن را رها کرد. یک متفکر تا مدتی به تولید فکر ادامه می دهد و بعد به باز خورد آن نگاه می کند.
اتاق های فکر متعددی در کشور وجود داشته اند و بعضا تولیدات آنها در شرایط کشور تأثیر قابل توجهی داشته است. این اتاق های فکر باید از رخوت خارج شوند.
ما باید بپذیریم به صورت عمومی در کشور اندیشمندی و خرد مورد انتظار برای اداره دومین شرکت بزرگ نفت جهان را نداریم.
*دندان تیز روسیه برای نفت ایران
*نباید اسیر شعارهای خودمان شویم
*بلد نیستیم از تجربیات با ارزش مان سازماندهی شده استفاده کنیم
ما روزانه لااقل 1.7 میلیون بشکه نفت را پالایش و توزیع می کنیم، حجم بسیار بالایی صادرات داریم، در کنار آن بحث گاز و بحث عظیم پتروشیمی را داریم.
ما زمانی فکر می کردیم میزان صادرات خدمات نفتی از صادرات خود نفت بیشتر خواهد بود. امروز می توانیم پالایشگاه و پتروشیمی تأسیس کنیم می توانیم میادین نفت و گاز را توسعه دهیم. ما تجربه سخت ترین عملیات مهار چاه های آتش گرفته را بهتر از بهترین شرکت های بین المللی در اختیار داریم. اما از این تجربیات به صورت سازماندهی شده استفاده نمی کنیم.
الان تغییرات مهم ساختاری پیش روی صنعت نفت و گاز است، این تغییرات و آثار آنها باید رصد و ارزیابی شود. تصور نکنیم دنیا بدون دلیل اجازه نمی دهد قیمت نفت از 120 دلار کمتر شود، آنها محاسبه کرده اند که چه منابعی با این قیمت ها مقرون به صرفه می شود. نقطه بهینه را 120 دلار می بینند. ما باید این پیام ها را ببینیم و در عین حال پیام دهیم.
نباید تا آن حدشعار دهیم که خودمان اسیر شعار ها شویم، مثلا آقای قاسمی گفته اگر نفت ایران تحریم شود قیمت نفت به 250 دلار می رسد. باید پرسید چرا قیمت به این حد نرسید؟ این حرف بر چه اساسی زده شد؟
اگر قرار است برای آرامش بخشی به جامعه حرفی زده شود باید در داخل ساختار دولت تصور دقیقی از شرایط وجود داشته باشد. من الان نگرانی عمیقی دارم که آسیب وارد شده به بازار نفت ایران قابل ترمیم نباشد.
الان روسیه قصد دارد نفت ایران را بخرد. روس ها قیمت نفت اورال را بالا برد ه اند و قصد دارند آن را صادر کنند و نفت ایران را در داخل روسیه مصرف کنند. روس ها نفت اورال را به مدیترانه و اروپای غربی کشانده و قیمت آن را بالا برده اند از سوی دیگر قصد دارند نفت ایران را ارزان بخرند.
فارس: واقعا روسیه الان نفت ایران را می خرد؟
برکشلی: این یک ایده جدی است من نگران آن هستم که صنعت نفت آسیب های جبران ناپذیری ببیند. تنها یک وزیر قدر و توانا و صاحب فکر می تواند این بحران ها را مدیریت کند.