شمانیوز
شما نیوز

رئیس دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت ایران مطرح کرد:

افزایش ۶۰ درصدی هزینه‌های واردات خودرو در سال جاری

افزایش ۶۰ درصدی هزینه‌های واردات خودرو در سال جاری

صنعت خودروی ایران چه در بحث تولید داخل و چه در حوزه واردات در چند وقت گذشته با تلاطماتی همراه بوده است. در‌حالی‌که براساس آمار منتشرشده از سوی گمرک، واردات خودرو در ماه ابتدایی امسال با کاهش روبه‌رو بوده که بررسی این موضوع در این برهه حساس که طرح ساماندهی بازار خودرو نیز در کمیسیون صنایع و‌معادن مجلس در حال بررسی است، اهمیت بسزایی دارد.

به گزارش شمانیوز، صنعت خودروی ایران چه در بحث تولید داخل و چه در حوزه واردات درچند وقت گذشته با تلاطماتی همراه بوده است. در‌حالی‌که براساس آمار منتشرشده از سوی گمرک، واردات خودرو در ماه ابتدایی امسال با کاهش روبه‌رو بوده که بررسی این موضوع در این برهه حساس که طرح ساماندهی بازار خودرو نیز در کمیسیون صنایع و‌معادن مجلس در حال بررسی است، اهمیت بسزایی دارد. ازسوی‌دیگر، موضوع افزایش هزینه واردات خودرو در کشور نیز این روز‌ها مشکلات بسیاری را برای فعالان این حوزه ایجاد کرده است. برای بررسی این موضوعات سراغ محمدحسن شجاعی‌فر، استاد دانشگاه علم و صنعت رفتیم. وی به بیان نظرات خود پرداخته است. بسیاری از فعالان حوزه واردات از مسئولان انتظار دارند باتوجه به شرایطی که بازار خودرو در آن قرار دارد، باید آرامش بر بازار حکمفرما باشد نه‌اینکه با ایجاد شوک‌های لحظه‌ای به بازار، موجبات دوباره افزایش قیمت فراهم شود. چه میزان از قطعات اصلی خودرو توسط واردکنندگان، در کشور تولید می‌شود؟ آیا تغییر سیاست کلان دولت در قبال واردات و قطعات اصلی خودرو و همچنین افزایش تعرفه می‌تواند در جلوگیری از خروج ارز از کشور موثر باشد؟
نیمی از قطعات منفصله وارداتی خودرو برای خودروسازان از کشور چین وارد می‌شود و ارزش آن‌ها حدود دوبرابر ارزش خودرو‌های وارداتی در سال پیش است. باتوجه به تمام اتفاقاتی که در سال۹۶ در حوزه واردات خودرو افتاد، هرماه با یک بخشنامه و تلاطم جدید در حوزه واردات خودرو مواجه شدیم، به گونه‌ای‌که تعرفه واردات خودرو ۳۰درصد افزایش یافت و به‌رغم تمام دستور‌های قضایی، این افزایش تعرفه اعمال می‌شود. افزایش تعرفه در هزینه واردات چقدر تاثیر‌گذار است و تخصیص ارز ۴۲۰۰تومانی چگونه می‌تواند از افزایش هزینه‌های واردات بکاهد؟
امسال هزینه‌های جدیدی به واردات خودرو تحمیل شده است. با احتساب ۱۰درصدی که به‌عنوان تعرفه جدید در بودجه امسال آورده شده، مجموع تعرفه‌ها ۴۰درصد افزایش را نشان می‌دهد، در‌حالی‌که هزینه‌های ترخیص، حقوق و عوارض گمرکی نیز به‌نسبت دلار ۴۲۰۰تومانی رشد کرده است. از این رو اگر ۴۰درصد افزایش تعرفه‌ها را به نرخ واقعی اضافه کنیم، اکنون حدود ۶۰‌درصد افزایش هزینه در واردات خودرو داریم. این در‌حالی‌است که دود افزایش هزینه واردات خودرو به چشم مصرف‌کننده نهایی خواهد رفت و او باید تاوان این افزایش قیمت‌ها را بپردازد. آمار واردات خودرو در سال گذشته چه میزان رشد یا کاهش را نشان می‌دهد؟ شما این وضعیت را چگونه بررسی می‌کنید؟
سال گذشته تعداد خودرو‌های واردشده درمجموع ۶۷هزارو۸۰۰دستگاه بوده که نسبت‌به سال گذشته ۱۲درصد از نظر ارزش دلاری و ریالی کاهش داشته است. سال گذشته سهم واردات خودرو از کل واردات، حدود چهار‌و‌هشت‌دهم‌درصد بوده که از این میزان هم حدود یک‌درصد مربوط به خودروسازان است، ضمن اینکه ۹۱درصد این بازار در اختیار شرکت‌های بزرگ خودروسازی قرار دارد. با تغییرات در سامانه جامع تجارت، آیا شاهد مشکلات گذشته درخصوص شرکت‌های غیرنمایندگی نخواهیم بود؟ حضور فعالان اقتصادی در آینده بازار خودرو را چگونه بررسی می‌کنید؟
سامانه‌جامع تجارت قطعا ایراد‌های گذشته را نخواهد داشت، اما مشکلی که وجود دارد این است که کماکان برخی شرکت‌ها قادر به ثبت‌سفارش خودرو نیستند، حال باید دید در آینده تمام شرکت‌ها می‌توانند اقدام به ثبت‌سفارش کنند. همچنین وضعیت غیرنمایندگی‌ها باید یک‌بار برای همیشه مشخص شود که در این زمینه باید منتظر تدبیر دولت ماند. باتوجه به بسته بودن سایت ثبت‌سفارش در شش‌ماهه پایانی سال گذشته، بازار با افزایش قیمت مواجه شد. در‌حال‌حاضر ارزیابی شما از بازار چیست؟
باتوجه به بسته بودن سایت ثبت‌سفارش به‌طور طبیعی شاهد افزایش قیمت بودیم. این‌حالی‌که در این میان مصرف‌کننده افزایش را پرداخت کرد. هرچند قیمت‌ها و بازار ملتهبی را در پارسال شاهد آن بودیم، با باز شدن سایت ثبت‌سفارش کمی آرام شد، ولی قیمت‌ها با افزایش زیادی همراه شدند. از سویی نمی‌توان با افزایش تعرفه از خودروسازی داخلی حمایت کرد، بلکه باید با اقدامات اصلاحی درست، این مورد را پیگیری کرد.
در صورت کاهش تعرفه‌ها چه اتفاقی روی می‌دهد؟
اگر تعرفه‌ها کاهش یابند، شاهد ایجاد فضای رقابتی در خودروسازی خواهیم شد و این صنعت در مسیر رشد و بالندگی قرار خواهد گرفت. از سوی‌دیگر ذکر این نکته ضروری است استفاده از تجربه دیگر کشور‌ها و راهی که در صنعت خودرو طی کرده‌اند و به موفقیت رسیده‌اند، برای ما بسیار حائز‌اهمیت است؛ بنابراین می‌توانیم از این تجربیات استفاده کنیم. موضوع صادرات یکی از مباحثی است که در صنعت خودرو در سطح جهان درباره آن بسیارصحبت می‌شود و کارشناسان معتقدند تولید محصولات صادرات‌محور نشان‌دهنده صنعت پویاست. در‌حال‌حاضر وضعیت صادرات در صنعت خودروی کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
در گذشته صنعت خودروی ما صادرات ۴۰۰‌میلیون‌دلاری در یک‌سال را تجربه کرده، اما این امر در سال گذشته با کاهش و افت همراه بوده که این امر خود گویای بسیاری از مطالب می‌تواند باشد. در‌حال‌حاضر هزینه تولید خودرو در کشور بسیار بالاست و این موضوع می‌تواند ناشی‌از ساختار دولتی صنعت خودرو‌ی کشور باشد. اگر صنعت خودرو به‌صورت واقعی خصوصی شده بود، آن زمان شاهد برنامه‌ریزی بلند‌مدت بودیم و در آن برای صادرات یک برنامه جامع تدوین می‌شد. امیدواری وجود دارد این برنامه‌ریزی درست و مدون برای صنعت خودرو لحاظ شود تا این صنعت در مسیر درست خود قرار گیرد. نقش دولت در پیشرفت صنعت خودرو چیست؟
دولت به‌عنوان سیاست‌گذار فقط باید عمل کرده و از دخالت و تصدی‌گری در صنعت خودرو پرهیز کند. موضوعی که در سایر کشور‌ها توسط دولت‌های آن‌ها اجرا شده و موفقیت‌های فراوانی نیز در این زمینه کسب کرده‌اند، بدین‌جهت لازم است دولت از تصدی‌گری در صنعت خودرو فاصله گرفته و تنها به امر سیاست گذاری مبادرت ورزد.
منبع:دنیای خودرو
آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین