ماجرای معاملات مشکوک در بورس تهران چیست ؟
لفظ حجم مشکوک زمانی بهکار برده میشود که در یک نماد شاهد افزایش غیرعادی معاملات باشیم. اگر بهعنوان مثال در بررسی روند ماهانه، یک سهم در یک روز یک میلیون حجم بخورد و ناگهان حجم مبادلات آن در یک روز به ۱۰ میلیون سهم برسد میتوان آن معامله را مشکوک خواند.
باید توجه داشت که بهطور عمده تغییر حجم معاملات در حمایتها، مقاومتها یا انتشار خبرها تغییر میکند. در آن زمان یک تحلیلگر باید تحلیل کند که حجم معاملهای که صورت گرفته خوب است یا بد. همچنین باید دید آیا خبری وجود دارد که تاکنون منتشر نشده یا اینکه سهم تحتتاثیر یک جریانسازی قرار گرفته است. مقایسه حجم ماهانه یک سهم با حجم معامله آن سهم در یک روز یکی از شاخصهای تشخیص معاملات مشکوک یک سهم است.
افزایش حجم هفتگی
شاخص دیگری که میتواند معاملات مشکوک را شناسایی کند؛ مقایسه حجم هفتگی سهام است. در آخرین روز کاری هفته گذشته فقط ۷ سهم حجم معامله حداقل چهار برابری با حجم معامله هفته قبل از آن را به ثبت رساندهاند. افزایش حجم ناگهانی و شدید سهام گویای تحولات مهمی در سهم است که میتواند ریشه در تغییر بازده، تغییر خریداران و سهامداران سهم باشد. بهعنوان مثال سهم دیران در روز شنبه از قیمت ۲۸۲۸ تومان در صف فروش و افزایش حجم تقاضا در ساعت ۹ و ۳۶ دقیقه باعث از بین رفتن صف فروش و افزایش قیمت سهم شد. هرچند در نهایت با صف فروش در انتهای بازار کار خود را به اتمام رساند. بهطور عمومی افزایش حجم در صف خرید و سقف قیمتی و همچنین در صف فروش و کف قیمتی یکی از نشانههای تغییر در روند سهم است.
قدرت نسبت خریدار به فروشنده
در جدول بالا ۱۰ نماد بورس تهران و فرابورس تهران به نمایش درآمدهاند که بیشترین نسبت قدرت خریدار به فروشنده را بهدست آوردهاند؛ این روند گویای هجوم تقاضای پولهای کلان به این نمادهاست. بهجز ۴ نماد نخست که از عرضه آنها در بازار زمان زیادی نمیگذرد و به نوعی عرضه اولیه محسوب میشوند و طبیعی است که تقاضای خریدار به فروشنده بیشتر باشد، در بقیه سهام خریداران با پولهای درشتتری نسبت به فروشندگان وارد شدهاند.
به تعبیری نسبت بالای قدرت خریدار به فروشنده نشان میدهد پولهای خرد از سهم بیرون رفته و پولهای درشت به سهم وارد شدهاند. نسبت قدرت خریدار به فروشنده ۴۳ واحدی در سهم رکیش نشان میدهد بهطور متوسط ارزش خرید هر کد حقیقی در این سهم ۴۳ برابر میانگین ارزش فروش هر کد حقیقی در این سهم بوده است. در صورت بالا بودن این نسبت علاوه بر آشکار شدن روند تغییر ترکیب سهامداران یک سهم، نشان میدهد آن سهم تا زمان تغییر نسبتها جای رشد بالایی دارد. زمانی یک سهم رشد میکند که پول حقیقی به آن وارد شود. البته در بسیاری از مواقع برخی بازیگران روی تابلو نسبتها را میسازند. بهعنوان مثال با چندین کد سهم را بفروشند و با یک کد آنها را بخرند. البته در سهام بزرگ این شیوه نسبتسازی دشوار است.
منبع:تسنیم