عضو هیأت عامل بانک صنعت و معدن :
ارزیابی اهلیت مالی و صلاحیت حرفه ای، مهمترین راهبرد این بانک در پرداخت تسهیلات است
جهش تولید نیاز به منابع مالی دارد اما منابع مالی به ویژه در دوره کنونی که مشکلات تحریم وفروش نفت و ... وجود دارد به شدت محدود شده است در این شرایط محدودیت منابع موضوع تخصیص بهینه آن را ضرورت میبخشد.
به گزارش شمانیوز به نقل از روابط عمومی بانک صنعت ومعدن، جهش تولید نیاز به منابع مالی دارد اما منابع مالی به ویژه در دوره کنونی که مشکلات تحریم وفروش نفت و ... وجود دارد به شدت محدود شده است در این شرایط محدودیت منابع موضوع تخصیص بهینه آن را ضرورت میبخشد.
در تعیین ویژگیهای تخصیص بهینه دو شاخص اصلی اهمیت به سزایی دارد؛ اول سرمایهگذاری مشترک صورت گرفته به موقع به بهره برداری برسد و دوم اینکه سرمایه گذار پس از بهره برداری بتواند بصورت پایدار در بازار حضور یافته و موجب اشتغال پایدار و همچنین بازگشت سرمایهگذاری صورت گرفته شود. دراین راستا انتخاب شریک سرمایهگذار مناسب، انتخاب طرح و پروژه مناسب سرمایهگذاری و در آخر انتخاب محل مناسب برای اجرای پروژه سه مولفه مهم و اساسی محسوب میشود؛ به همین منظور در بانک صنعت و معدن اقدام به طراحی سیستمی گردید تا بتواند مؤلفههای فوق را تعیین و اندازهگیری نماید.
در همین راستا روابط عمومی بانک صنعت و معدن به منظور معرفی این سیستم با عبدالرضا ولی اللهی معاون اعتبارات و راهبری شعب این بانک به گفتگو نشسته است که مشروح آن در ادامه می آید:
1- در خصوص سیستم جدید ارزیابی متقاضیان تسهیلات توضیح دهید و بفرمایید توسط چه کسانی طراحی شده است؟
این سیستم که سیستم "سنجش اهلیت مالی و صلاحیت حرفهای" متقاضیان نامیده میشود توسط اجماعی از خبرگان سیستم بانکی که در ستاد و شعب بانک صنعت و معدن سابقه فعالیت داشته اند طراحی و اجرا شده است.
2- این سیستم با چه رویکردی طراحی و به انجام رسیده است؟
در عارضهیابی که بر روی طرحهای نیمه تمام و ناموفق صورت گرفته یکی از دلایل اصلی و عمده این موضوع، عدم توانایی مالی متقاضیان در تأمین سهم الشرکه می باشد و در سالیان اخیر افزایش هزینههای ناشی از تورم و دیگر هزینه های پیشبینی نشده مزید بر علت شده است از اینرو در این سیستم شاخصهای تعیین توانمندی مالی متقاضیان تعیین و این مهم بر اساس آن شاخصها اندازهگیری شده و در نتیجه اهلیت مالی متقاضیان به عنوان شاخص مهم و تاثیرگذار مورد سنجش قرار می گیرد.
3- در طراحی این سیستم چه مؤلفه های مهم دیگری مدنظر قرار داشته است؟
مسئله مهم پس از راهاندازی طرحها و پروژهها، انجام فعالیت مستمر و حضور پایدار در بازار میباشد انجام این مهم به دو مولفه اصلی بستگی دارد اول آنکه مشتری به چه میزان توانایی فعالیت در بازار برای تأمین مواد اولیه و فروش محصول دارد و دوم به چه میزان توانایی فنی در تولید محصول باکیفیت بالا و قیمت مناسب دارد. برای تولید محصول باکیفیت بالا و قیمت مناسب عوامل اساسی از قبیل تکنولوژی، مهارت نیروی انسانی، وجود زیرساختهای کافی(برق، آب، انرژی و.....) و دسترسی سریع و ارزان به مواد اولیه و بازار هدف فروش محصولات، شبکه توزیع و فروش مناسب و .... دخالت دارد. برای هرکدام از این موارد (بازار و فنی) نیز شاخصهای کمی در نظرگرفته شده تا بتواند صلاحیت حرفهای مشتری نیز اندازهگیری شود. در نهایت بر اساس این سیستم اهلیت مالی و صلاحیت حرفهای مشتریان اندازهگیری و در مورد اقدام به مشارکت با وی تصمیمگیری میشود.
4- فرآیند پرداخت تسهیلات در این سیستم جدید به چه شکلی انجام می شود؟
موضوع بررسی اهلیت و صلاحیت متقاضیان در هنگام پذیرش طرحها و پروژهها اهمیت دارد پس از این مرحله به روال عادی بانک در گذشته، نسبت به ارزیابی طرح (موضوع پیشنهادی مشارکت) اقدام شده و در صورتیکه شاخصهای طرح نیز از حداقلهای لازم برخوردار باشد نسبت به تصویب طرح با شرایطی که متناسب با نتایج شاخصهای اندازهگیری شده باشد، اقدام و برای اجرا به بخشهای بعدی ارسال میگردد.
5- آیا مشابه چنین سیستمی در دیگر بانک های کشور اجرایی شده است یا خیر؟
این سیستم به پیشنهاد مدیرعامل محترم آقای دکتر مهری برای اولین بار در شبکه بانکی کشور توسط همکاران مدیریت ارزیابی طرحها و با کمک خبرگان بانک اعم از ستاد و شعب طراحی و به اجرا گذاشته شده است و امید است با استفاده از این سیستم (که اقدامی پیشگیرانه میباشد) بتوان انحرافات و کاستیهای اجرا را به حداقل رسانید.