جزئیاتی درباره سجام و کد بورسی که کمتر شنیده اید
به موجب قانون سازمان بورس و اوراق بهادار تمامی افرادی که به تازگی قصد شروع فعالیت و سرمایهگذاری در بازار سرمایه متشکل از بازار بورس و فرابورس را دارند ملزم به ثبت نام در سامانه سجام و طی کردن مراحل احراز هویت در این سامانه هستند.
سامانه جامع اطلاعات مشتریان با عنوان سامانه سجام در سال ۱۳۹۷ به منظور ثبت و نگهداری اطلاعات فعالین بازار سرمایه به وجود آمد. به موجب قانون سازمان بورس و اوراق بهادار تمامی افرادی که به تازگی قصد شروع فعالیت و سرمایهگذاری در بازار سرمایه متشکل از بازار بورس و فرابورس را دارند ملزم به ثبت نام در سامانه سجام و طی کردن مراحل احراز هویت در این سامانه هستند.
همچنین تمامی سرمایهگذارانی که قبل از سال ۱۳۹۷ و ایجاد سامانه سجام فعالیت خود در بورس را آغاز کردهاند ملزم به ثبتنام در این سامانه و وارد کردن اطلاعات خود در آن هستند. طراحی سامانه سجام مزایای بسیار زیادی به دنبال داشته است که از جمله آن میتوان به عدم نیاز به مراجعه حضوری سرمایهگذاران به کارگزاریها جهت ثبتنام و احراز هویت در بورس، پرداخت سود افراد در مدت زمانهای کوتاه، امکان ویرایش اطلاعات در صورت تغییر بدون نیاز به مراجعه حضوری، امکان دسرسی به اطلاعات سرمایهگذاران در بازار سرمایه و … اشاره کرد.
برای ورود به سامانه سجام نیاز است تا در ابتدا در این سامانه ثبت نام کنید که برای این کار کافی است تا با مراجعه به سایت این سامانه به آدرس sejam.ir اقدام به گذراندن مراحل ثبت نام کنید. پس از تکمیل فرآیند ثبت نام در سامانه سجام یک کد پیگیری در بازه زمانی حداکثر ۲۴ ساعته به شماره تلفن شما ارسال خواهد شد. با دریافت این کد پیگیری برای تکمیل فرایند ثبت نام سامانه سجام و دریافت کد بورسی نیاز به انجام فرآیند احراز هویت در این سامانه دارید.
به توصیه کارشناسان بخش سرمایهگذاری سایت دینا برای احراز هویت در سامانه سجام از دو طریق میتوان عمل کرد اول آن که با مراجعه حضوری به دفاتر پیشخوان مورد تایید کارگزاری مربوطه اقدام به انجام فرآیند احراز هویت کنید که در این حالت ذکر دو نکته لازم است:
با توجه به شرایط فعلی و وجود بیماری کرونا توصیه میشود تا حتیالامکان از مراجعه حضوری به دفاتر پیشخوان جلوگیری شود.
قبل از مراجعه به دفاتر پیشخوان و تکمیل فرایند ثبت نام و دریافت کد بورسی در صورتی که بخشی از اطلاعات خود را اشتباه وارد کردهاید لازم است تا وارد سامانه سجام شده و از آنجا گزینه ویرایش اطلاعات را انتخاب و اقدام به وارد کردن اطلاعات جدید کنید.
برای دریافت کد بورسی صرف ثبت نام در سامانه سجام کافی نبوده و نیاز به ثبت نام در یکی از کارگزاریهای فعال در بازار سرمایه میباشد.
در صورت مراجعه به دفاتر پیشخوان حتما به دفاتر پیشخوان مورد تایید کارگزاری مربوطه مراجعه کرده تا امکان انجام فرآیند احراز هویت هم برای سامانه سجام و هم کارگزاری مربوطه فراهم گردد.
ذکر این نکته لازم است که از آنجایی که کارگزاریها به عنوان واسطه بین سرمایهگذاران و بازار سرمایه عمل کرده این افراد فعال در این بازار را به یکدیگر وصل میکنند در نتیجه انتخاب یک کارگزاری مناسب جهت انجام معاملات در بازار سرمایه از طریق آن بسیار مهم میباشد و سرمایهگذاران باید دقت کافی را در هنگام انتخاب آنها به عمل آورند.
برای انتخاب کارگزاران لازم است تا به نکاتی مانند نوع خدمات ارائه شده توسط آنها ، کیفیت پشتیبانی آنها و … دقت نمود. همچنین در صورتی که به هر دلیلی سرمایهگذار از کیفیت خدمات ارائه شده توسط کارگزاری خود راضی نبوده و قصد تغییر آن را داشته باشد میتوان از طریق تغییر کارگزار ناظر اقدام کند.
پس از ثبت نام سجام و انتخاب کارگزاری مناسب و در نهایت طی کردن مراحل احراز هویت یک کد با عنوان کد بورسی برای فعالیت و انجام معاملات در بازار بورس به سرمایهگذار تعلق میگیرد، پس از دریافت این کد برای افراد تازهواردی که تجربه کافی در زمینه فعالیت در بازار سرمایه را ندارند یکی از بهترین گزینهها خرید و فروش سهام عرضه اولیه شرکتها میباشد چرا که تجربه نشان داده است این نوع سهام در اکثریت مواقع سودده و با ریسک پایین همراه بوده است.
به استناد سایت دینا، سرمایهگذاری بر روی سهام صندوقهای سرمایهگذاری دولتی با عنوان صندوق دارا یکم، دارا دوم و دارا سوم که به تازگی و از ابتدای سال جاری توسط دولت به منظور کمک به اقشار کمدرآمد جامعه، تشویق افراد به سرمایهگذاری در بازار سرمایه و رونق بخشیدن به این بازار، انتقال نقدینگی به بازار سرمایه و دلایلی از این دست صورت گرفته است از آنجایی که این صندوقها از سهام شرکتهای دولتی که غالبا شرکتهای با اعتبار بالا و حجم بزرگ می باشند تشکیل شدهاند نیز میتواند دارای ریسک به مراتب پایینتری نسبت به سایر صندوقها یا سهامهای موجود در بازار سرمایه باشد.
در کنار سامانه سجام سامانه دیگری با عنوان سامانه سمات که مخفف شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه میباشد وجود دارد، این سامانه قبل از سامانه سجام و در سال ۱۳۸۴ به منظور تسهیل و کاهش زمان انجام معاملات در بازار سرمایه برای فعالین در این بازار به وجود آمد. از جمله خدماتی که در این سامانه ارائه میشود میتوان به ثبت، نگهداری، انتقال مالکیت اوراق بهادار و تسویه وجوه برای فعالین این بازار و همچینن مشاهده دارایی سهام عدالت اشاره کرد. با استفاده از این دو سامانه فعالیت در بازار سرمایه نسبت به گذشته به مراتب سادهتر، با امنیت بالاتر، منظمتر و صرف زمان بسیار کمتر شده است.