توافق وین
جزئیات لغو تحریم های ایران توسط امریکا | خبرهای خوبی در راه است؟
وزیر خارجه آمریکا چند معافیت تحریمی مربوط به فعالیتهای هستهای غیرنظامی ایران را امضا کرد. این اقدام با هدف دستیابی به تفاهمی برای بازگشت به توافق برجام از سوی واشنگتن صورت گرفته است.
به گزارش شمانیوز : دولت بایدن در حالی معافیتهای تحریمی برنامه هستهای صلح آمیز ایران را بازگرداند که مذاکرات وین برای احیای برجام و توافق برای لغو تحریم های ایران به مرحله حساس خود رسیده است. دور هشتم مذاکرات این هفته در حالی از سر گرفته شد که یک مقام دولت بایدن روز جمعه از معافیت تحریمی ایران خبر داد.
این مقام وزارت امور خارجه آمریکا افزود: مذاکرات فنی که با این معافیتها تسهیل میشود در هفتههای پایانی گفتوگوها ضروری است. این معافیت تحریمی نباید به عنوان سیگنالی تلقی شود که واشنگتن به دنبال دستیابی به تفاهمی برای بازگشت به توافقی است که به صورت رسمی با نام برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته می شود.
دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا در راستای سیاست فشار حداکثری، معافیت تحریمی برنامه صلح آمیز هستهای ایران را لغو کرده بود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز نوشت در حالی که مذاکره کنندگان آمریکایی خود را برای بازگشت به وین برای ادامه مذاکرات آماده می کنند، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا چند معافیت تحریمی مربوط به فعالیتهای هستهای غیرنظامی ایران را امضا کرد. این اقدام با هدف لغو تصمیم دولت ترامپ در پایان دادن به این معافیتهای تحریمی بوده است.
کدام تحریمها توسط آمریکا لغو شد
آسوشیتدپرس نوشت که این معافیتهای تحریمی با هدف ترغیب ایران به بازگشت به توافق هستهای سال 2015 صورت می گیرد که دولت ترامپ به صورت یکجانبه از آن خارج شد.
بر اساس گزارشها، با صدور این معافیت تحریمی، شرکتهای چینی، روسی و اروپایی که با برنامه هستهای صلح آمیز ایران همکاری داشتند می توانند بدون نگرانی از تحریمهای آمریکا، به این همکاری بپردازند.
دولت پیشین آمریکا به ریاست ترامپ بعد از خروج از برجام در راستای راستای سیاستی موسوم به «فشار حداکثری» علاوه بر بازگرداندن تحریمهای متوقفشده ذیل این توافق و اعمال تحریمهای جدید به سیاستهایی تحریکآمیز مانند ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روی آورد.
تئوری ترامپ این بود که این سیاستها میتواند جمهوری اسلامی ایران را به مذاکره بر سر توافقی جدید به جای «برجام» وادار کند. او روز ۲۰ ژانویه سال گذشته میلادی در حالی از قدرت کنار رفت که در تحقق این هدف شکست خورده بود و به دلیل نداشتن راهبرد در قبال ایران، تشدید بیمورد تنشها با این کشور و جدا کردن مسیر آمریکا از متحدانش از سوی منتقدانش آماج انتقادات تند قرار گرفت.
خبرهای خوبی در راه است؟
دولت پیشین آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام در راستای راستای سیاستی موسوم به «فشار حداکثری» علاوه بر بازگرداندن تحریمهای متوقفشده ذیل این توافق و اعمال تحریمهای جدید به سیاستهایی تحریکآمیز مانند ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روی آورد.
مقامهای دولت فعلی آمریکا ضمن اعتراف به اینکه سیاست فشار حداکثری شکست خورده اعلام کردهاند قصد دارند کشورشان را مجدداً به برجام برگردانند. دولت بایدن با وجود این از انجام اقدامات لازم برای بازگشت به این توافق خودداری کرده و تا کنون عملاً سیاست شکستخورده دولت پیشین آمریکا را علیه ایران ادامه داده است.
سنای آمریکا چهارشنبه این هفته (۲۰ بهمن) جلسه استماعی را پشت درهای بسته درباره جدیدترین تحولات مذاکرات وین برگزار میکند. کمیته روابط خارجی سنا از «راب مالی» نماینده آمریکا در امور ایران درخواست کرده درباره مذاکرات وین در این جلسه گزارش دهد.
رو خانا، نماینده دموکرات کنگره آمریکا: خوشحالم که میبینم دیپلماتهای ما پیشرفت خارقالعادهای را تحت رهبری نماینده ویژه آمریکا در امور ایران (رابرت مالی) کسب کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده تنها راه بازگشت آمریکا به برجام عقبگرد از سیاست شکستخورده فشارحداکثری است. ایران اعلام کرده در مذاکرات وین به دنبال رفع هر چه سریعتر تحریمها است اما سیاست اصلی خودش را خنثیسازی تحریمها قرار داده است.
تهران همچنین با اعلام اینکه مذاکرات را به معیشت مردم گره نزده در تلاش است برجام را بر اساس تجربه ۶ ساله نقض عهد آمریکاییها و سایر کشورهای غربی در ریل یک توافق مبتنی بر «برد-برد» قرار دهد.