درمان دیابت بارداری با انسولین
انسولین از جمله هورمونهایی است که با شنیدن نام آن قریب به اتفاق همه یاد دیابت و مرض قند میافتیم. اگر با سری مقالات ما همراه بوده باشید، به احتمال زیاد به این نتیجه رسیدهاید که بحث اصلی ما پیرامون خطراتی است که میتوانند یک مادر باردار و جنین در شکم او را طی دیابت بارداری تهدید کنند.
انسولین از جمله هورمونهایی است که با شنیدن نام آن قریب به اتفاق همه یاد دیابت و مرض قند میافتیم. اگر با سری مقالات ما همراه بوده باشید، به احتمال زیاد به این نتیجه رسیدهاید که بحث اصلی ما پیرامون خطراتی است که میتوانند یک مادر باردار و جنین در شکم او را طی دیابت بارداری تهدید کنند.
همان طوری که میدانید دیابت بارداری با اینکه دارای علائم خاصی نمیباشد اما در صورت جدی نگرفتن آن، میتواند عواقب بدی را هم برای مادر و هم برای فرزند در پی داشته باشد. به طوری که طبق گفتهی یک متخصص زنان: اگر سلولها بیش از حد مقاوم گردند و گلوکز مورد نیاز به آنها نرسد، میزان قند خون در مادر افزایش یافته و میتواند مشکلاتی را برای مادر باردار و جنین در شکم وی ایجاد کند
با توجه به آن که توجه به سطح قند خون در سه برههی قبل، حین و بعد از بارداری بسیار مهم است، در نتیجه توجه به یکسری دستورالعملها که صد البته باید زیر نظر یک پزشک متخصص باشد، بسیار اهمیت دارد.
همان طور که قبلا هم گفتیم توجه به سوابق پزشکی مادر، رژیم غذایی، ورزش و فعالیتهای مجاز تجویزی توسط پزشک همگی میتوانند به نوبهی خود در تعیین میزان قند خون مادر و فرزند موثر باشند.
اما از جمله راههای معمول که البته با تجویز پزشک هم میتوان به کار برد، به کارگیری انسولین است. اگر پزشک زنان تشخیص دهد که تزریق انسولین برای مادر مناسب است، باید گفت که این تزریق برای جنین هیچ ضرری ندارد (این تشخیص با توجه به میزان قند خون در اولین آزمایش ناشتا که باید کمتر از 95 میلی گرم در دسی لیتر باشد، انجام میگیرد). چرا که حتی در صورت وجود ضرری، مطمئنا این خطر به اندازهی عوارض ناشی از دیابت بر روی مادر و جنین نخواهد بود.
در خصوص عوارض ناشی از مصرف انسولین میتوان به عدم تاثیر صحیح آن اشاره کرد. به بیان دیگر برخی از انسولینها کاملا در آب محلول نبوده و ممکن است بعد از مصرف، فقط آب انسولین به بدن فرد تزریق شده و از ورود هورمون جلوگیری شود. این مسئله باعث میشود که فرد در عین مصرف انسولین دچار افت شدید قند شود و عوارض بعدی آن را تجربه کند.
- سوالی که پیش میآید این است که علاوه بر تاثیرات فیزیولوژیکی و جسمانی دیابت بارداری که بر مادر و به خصوص فرزند میگذارد، آیا میتوان رابطهی آن را بر جنسیت جنین هم بررسی کرد؟
طبق تحقیقات و بررسیهایی که بر روی 643 هزار مادر باردار بین سالهای 2000 تا 2010 در کانادا انجام شد، این نتیجه گیری به عمل آمد که مادرانی که قبلا دارای نوزاد پسر بودند، در دوران بارداری خود بیشتر در معرض دیابت قرار داشتند.
- بهترین محل تزریق انسولین کدام است؟
شاید خیلیها فکر کنند که تزریق انسولین هم مانند تزریقات دیگر حتما باید درون شریانی یا به بیان دیگر وریدی باشد، اما در حقیقت تزریق انسولین یک تزریق زیر پوستی است و میتواند از هر نقطهی بدن مانند بازو، ران، شکم یا... انجام گیرد، اما برای مادران باردار بهتر است که از ناحیهی شکم انجام شود.
در خصوص نحوهی تزریق و محل آن و همچنین کنترل دُز مربوطه، مادر باردار باید توسط مراکز تخصصی که مختص چنین مواردی هستند آموزش ببینند و با توجه به برنامهای که دربارهی نحوهی مصرف انسولین برای آنها تدوین شده است، وسواس کافی را به خرج داده تا به طور مرتب و با توجه به برنامهی تدوین شده تزریق و مصرف آن انجام شود.
هشدار: در صورت عدم مصرف صحیح انسولین، قند خون به شدت کاهش میابد که منجر به اغما رفتن فرد میشود.
اما با این همه باز هم لازم است تا تذکر داده شود که مصرف فقط انسولین کافی نبوده و به نوعی به عنوان یکی از روشهای درمان محسوب میشود. همیشه به یاد داشته باشیم که بهتر است به جای اینکه به فکر راحت ترین راه باشیم، به فکر بهترین و موثرترین راه بگردیم.
مواردی مانند ورزش کردن در حد توصیه شده توسط پزشک، داشتن رژیم غذایی مناسب مانند مصرف کربوهیدراتهای پیچیده به جای کربوهیدراتهای ساده مانند قندهای موجود در نوشابه و موارد مشابه و... همگی از جمله مواردی هستند که باید در کنار مصرف انسولین به آنها توجه نمود.
همچنین در صورت مصرف انسولین باید به داشتن میان وعدهها نیز توجه شود؛ به عنوان مثال: باید بعد از میان وعدهی بعدازظهر، انسولین NPH نیز مصرف شود.
برگرفته شده از :
۴ توصیه درمانکده برای پیشگیری از دیابت بارداری
آیا جنسیت جنین میتواند بر دیابت بارداری تاثیر گذار باشد؟