معاون شهردار مشهد:
۷۰ درصد اقتصاد مشهد وابسته به فعالیتهای خدماتی است
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار مشهد گفت: تبعات شیوع کرونا در چرخه اقتصاد شهری مشهد بسیار اثرگذاشته چرا که ۷۰ درصد رونق اقتصادی مشهد وابسته به فعالیتهای خدماتی _ زیارتی بوده، که اکنون راکد است.
به گزارش شمانیوز به نقل از ایمنا، شهریار آلشیخ در سلسله نشستهای مجازی تحلیل شرایط اقتصادی پسا کرونا، اظهار کرد: شیوع ویروس کرونا در شهرهای مختلف جهان آثار و تبعات زیادی داشته و البته مشخص نیست که تا چه زمانی این بیماری در کشور وجود خواهد داشت.
وی افزود: شیوع کرونا آثار و تبعات مختلفی داشته از آن جمله شاخصهای اقتصادی کشور همگام با شاخصهای اقتصادی جهان حرکت نکرده است.
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار مشهد با بیان اینکه میزان تورم در سایر کشورهای جهان به دلیل شیوع کرونا کاهش یافته، اما در کشور ما افزایش داشته است، تصریح کرد: با توجه به شرایط به وجود آمده با کسر بودجه به شدت بالایی در دولت مواجه خواهیم شد، زیرا منابع بودجه ناشی از درآمدهایی همچون مالیات کاهش یافته و از سوی دیگر از منابع ذخیره نیز استفاده شده است.
وی تاکید کرد: دولتها برای جبران کسری بودجه از روشهایی استفاده میکنند که کمترین پیامدها را به همراه داشته باشد.
آلشیخ خاطرنشان کرد: با توجه به شیوع کرونا، برآورد کسری بودجه مشهد از ۵۰ درصد کسری بودجه شهرداری تهران بسیار کمتر است.
وی با اشاره به تأثیر کرونا بر شاخص بورس، گفت: شاخص بورس در تمام کشورهای جهان به دلیل شیوع کرونا ریزش داشته، اما در کشور ما بنا بر دلایل مختلف افزایش یافته است.
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار مشهد در خصوص آمارها و شاخصههای رشد قیمت مسکن در شرایط به وجود آمده بر اثر شیوع کرونا، اظهار کرد: در بازار معاملات تهران قیمت مسکن افزایش یافته و علیرغم اینکه اعلام شده میزان معاملات مسکن فروردین ماه امسال کاهش یافته، معتقدیم بسیاری از موارد ثبت نشده است.
وی با بیان اینکه باز شدن فضای بازار مسکن رقیب بازار بورس است، تصریح کرد: افزایش قیمت ارز اثر تورمی همراه داشته است.
تبعات شیوع کرونا در چرخه اقتصاد شهری مشهد بسیار اثرگذار است
آلشیخ ادامه داد: تبعات شیوع کرونا در چرخه اقتصاد شهری مشهد بسیار اثرگذار است چرا که ۷۰ درصد شرایط اقتصادی مشهد وابسته به فعالیتهای خدماتی زیارتی بوده که در حال حاضر راکد است.
وی با بیان اینکه کارگران کم مهارت بیشتر تحت تأثیر شرایط ایجاد شده قرار گرفتهاند، گفت: بر اساس نظرسنجی انجام شده۴۰ درصد مردم با وجود شرایط ایجاد شده، توان ادامه زندگی را بیش از یک ماه ندارند زیرا اندوخته آنها جوابگو نخواهد بود.
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار مشهد افزود: با توجه به تبعات اجتماعی شیوع کرونا به طور طبیعی شاهد افزایش نرخ بزه و ناامنی خواهیم بود و البته این اتفاقات به رکود و بحرانهای بیشتر منجر خواهد شد.
وی با اشاره به آثار مثبت کرونا، گفت: به طور طبیعی کرونا پیامدهای مثبتی نیز داشته که مهمترین آن در حوزه محیط زیست است زیرا با کاهش چشمگیر آلایندهای ناشی از فعالیت صنایع و خودروها رو به رو بودیم و خوشبختانه وضعیت کیفیت هوا بسیار مطلوب اعلام شده است.
آلشیخ با بیان اینکه به دلیل شیوع کرونا در مشهد بخشی از کارکنان شهرداری فعالیتها را به صورت دورکاری انجام میدهند، گفت: در فرایند انجام فعالیتها به صورت دورکاری، تمرکز مدیران به جای ساعات کار، روی بهبود خروجیها و گزارش کار کارکنان است که این خود در کوتاه مدت باعث افزایش بهرهوری شده و در دراز مدت سود برندگی را بیشتر خواهد کرد.
وی ادامه داد: انجام دورکاری در ارتقای بهتر و سریعتر فرایندهای دیجیتالی شهرداری مشهد بسیار تأثیرگذار بوده و بهرهوری کارکنان را افزایش داده است.
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار مشهد خاطرنشان کرد: دومین برنامه از سلسله نشستهای مجازی تحلیل شرایط اقتصادی پساکرونا در حوزه بررسی آثار این بیماری بر فعالیت استارتاپ ها و نشست سوم در موضوع آثار کرونا بر صنعت گردشگری برگزار خواهد شد.
تورم ۳۰ درصدی کرونا در کشور
«علی چشمی» عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد نیز در این نشست اظهار کرد: در خصوص آثار و تبعات شیوع کرونا، مراکز پژوهشی و دانشگاهها تحقیقات بسیاری را انجام داده و مقالات متعددی ارائه کردهاند زیرا این بیماری همه مسائل را تحت تأثیر خود قرار داده است.
وی با بیان اینکه کرونا تاکنون بیش از سه میلیون نفر را بیمار و جان ۴۸ هزار نفر را گرفته است، افزود: افزایش شیوع کرونا با کاهش حفظ جان انسانها در ارتباط است، بنابراین به طور طبیعی هر سیاستگذاری و هدفگیری مدیران در راستای محافظت از جان انسانهاست.
عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه در شرایط سخت کرونایی اقدامات مختلف درمانی و پزشکی در شهرهای جهان زیاد بوده است، تصریح کرد: باید به کرونا به عنوان مسألهای مهم نگاه کنیم و برای شناسایی، تحلیل، ارائه راهکار و حل مشکل آن اقدام کنیم.
وی ادامه داد: تبعات شیوع کرونا از ابعاد مختلف اقتصادی ابهامات زیادی داشت که بسیاری از آنها نسبت به دو ماه پیش روشن شده است.
چشمی گفت: مرکز پژوهشهای مجلس علیرغم تمام محدودیتهای آماری پیش بینی کرده کرونا بین ۷.۵ تا ۱۱ درصد تولید ایران را کاهش داده و رشد منفی اقتصادی همراه خواهد داشت.
وی ادامه داد: بر اساس برآورد مرکز پژوهشهای مجلس بر اثر شیوع کرونا بین ۲.۸ میلیون نفر تا ۶.۴ میلیون نفر شغل در کشور از دست میرود و میزان بیکاری دو برابر میشود؛ البته در جوامعی که حمل و نقل، هتلداری، بانکها و دیگر بخشهای خدمترسانی بیشتر فعال است، تأثیرات بیشتری دارد.
این استاد اقتصاد دانشگاه فردوسی با بیان اینکه اقتصاد شهر مشهد وابسته به فعالیت بخش خدماتی از جمله صنعت هتلداری و اقامت، حمل ونقل، املاک و مستغلات است، گفت: در این شرایط استارتاپ هایی که در زمینه رزرو هتل و بلیت سفر اقدام میکردند، به نوعی متضرر شدند، اما آن دسته از کسب و کارهای نوین که در زمینه سرگرمیهای فضای مجازی و برگزاری جلسات آنلاین فعال بودند رونق گرفتند.
وی تاکید کرد: تورم ناشی از شیوع کرونا در ایران مشهود بوده به طوری که تورم بین ۲۰ تا ۳۰ درصدی ایجاد کرده است.
چشمی اظهار کرد: اگر مؤلفههای حجم معاملات، قیمت، ساخت و ساز و اجاره را در نظر بگیریم، شواهد اولیه در نبود آمار موثق و رسمی نشان میدهد معاملات مسکن در فروردین ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته و به نسبت ساخت و ساز نیز روند نزولی پیدا کرده است.
وی گفت: موضوع اجارهنشینی معضل دیگری است، با توجه به افزایش بیکاری و کاهش درآمدها، بحث اجاره با کاهش تقاضا مواجه خواهد شد و در شرایط تورمی دورنمای قابل پیشبینی ایجاد مشکلات و سختی بیشتر برای اجارهنشینها است؛ البته مصوبه دولت هم برای تمدید دوماهه قراردادهای اجاره تنها مسکنی بسیار ضعیف و کوتاهمدت خواهد بود.
عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به پیامدهای اقتصادی ناشی از آموزش غیرحضوری دانشآموزان و دانشجویان در شهرها، گفت: با آموزشهای غیرحضوری ۴۰ میلیون سفر در کشور کاهش یافت که در کاهش درآمد و اشتغال بخش حمل و نقل بسیار تأثیر گذاشته و باعث کاهش مصرف سوخت شده است.
وی تصریح کرد: بر اساس یکی از پژوهشهای انجام شده چنانچه شرایط فعلی تا مدت دیگری ادامه پیدا کند سبب تعطیل شدن کامل ۷۲ درصد رستورانهای کوچک خواهد شد.
در نشست آنلاین اقتصاد پساکرونا که به همت معاونت برنامهریزی و توسعه منابع انسانی شهرداری مشهد برگزار شد، گروهی از کارشناسان اقتصادی و فعالان حوزه کسبوکار شهر مشهد با بیان دیدگاههای خود در مورد مشکلات ایجادشده ناشی از بحران کرونا به ارائه راهکارهای پیشنهادی پرداختند.