13 میلیون ایرانی در سن ازدواج
مشاور عالی وزیر بهداشتگفت: متاسفانه فرهنگ بیبچگی، دیربچگی و یا تکبچگی در کشور جا افتاده است و این فرهنگ خطرناکی است. همه اینها ضد باروری و رشد جمعیت و توسعه است و به مملکت لطمه میزند.
دکتر محمد اسماعیل اکبری:
وضعیت جمعیتی ما واقعا نگرانکننده است و کمتر از ۳۰ سال آینده جمعیت ما پیر میشود. این یک واقعیت است که کودکان آینده ما باید به طور متوسط پنج نفر را حمایت کنند. حال شما هزینههای زندگی در ۲۵ سال آینده را تصور کنید. طبیعتا یک سفره خشک و خالی نمیتواند نان همه را تامین کند.
در کشور ما سرعت رشد پیری دارد از همه جا جلو میزند؛ بهطوریکه در ۲۰ سال آینده ۲۰ درصد جمعیتمان پیر خواهند بود و در ۳۰ سال آینده ۳۰ درصد جمعیت ایران پیر میشوند. یعنی از هر سه فرد یک نفر پیر خواهد بود. حال فرد پیر قاعدتا قدرت تولید ندارد و فرد دیگری باید خرجش را بدهد. افرادی که اکنون ۴۰ سالهاند، ۲۰ سال دیگر ۶۰ ساله شده و به گروه پیرها میپیوندند. حال در کشور ما به طور متوسط ۳۸ درصد افراد پیر شغل دارند و ۶۰ درصدشان سواد دارند. بنابراین در گروه سالمندان ۴۰ درصد بیسوادند و ۶۰ درصد شغل ندارند. بنابراین این افراد روی دست جوانان کشور میمانند.
کم تعداد شدن گروه مولد در کشور میتواند گرفتاریهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیتی به بار آورد. حال عوامل مختلفی در این زمینه دخیل است؛ اول اینکه میزان ازدواج کاهش یافته است و تاخیر در ازدواج وجود دارد، حال تاخیر در ازدواج منجر به تاخیر در باروری نیز میشود. در حال حاضر متوسط سن ازدواج در زنان ایرانی به ۲۴ سال و در مردان ایرانی نزدیک به ۳۰ سال رسیده است. از زمان ازدواج تا اولین باروری هم به طور متوسط ۴.۵ سال فاصله است.
همچنین در حال حاضر در کشور ۱۳ میلیون نفر فرد در شُرف ازدواج داریم که آماده ازدواج هستند که حدود ۶.۵ میلیون دختر و ۶.۵ میلیون پسر هستند، اما اگر این ۱۳ میلیون همین الان هم ازدواج کنند، باز هم اتفاقی برای جمعیت کشور نمیافتد. زیرا فرهنگ بیبچگی، دیربچگی و یا تکبچگی در کشور جا افتاده است و این فرهنگ خطرناکی است. همه اینها ضد باروری و رشد جمعیت و توسعه است و به مملکت لطمه میزند.
باید توجه کرد که ما هیچ مشکلی برای بارداری تا ۵۴ سالگی هم نداریم. حتی زنانی هستند که تا ۵۴ سالگی قدرت بارداری دارند. کسی حق ندارد بگوید تو نمیتوانی باردار شوی. هر خانمی در هر سنی حق دارد ازدواج کند و باردار شود، اما اگر یک خانم ۵۰ ساله باردار شد، وزارت بهداشت باید بداند که چگونه او را مراقبت کند؛ چراکه وضعیت او با یک دختر ۲۴ ساله متفاوت و به مراتب سختتر است.
تا ۲۵ سال آینده پنجره جمعیتی کشور باز است و جزو کشورهای جوان محسوب میشویم. اما نباید در این سال بایستیم؛ چراکه اگر نرخ باروری بالا نرود، دچار مشکل میشویم. باید بدانیم که از ۲۰ سال آینده بالای ۲۰ درصد جمعیتمان سالمند هستند و این یعنی از هر پنج نفر یک نفر سالمند خواهد بود. از این چهار نفر ۱.۵ نفر هم زیر ۱۵ سال است و ۲.۵ نفر داریم که در ۳۰ سال آینده به یک نفر تقلیل مییابند.
از طرفی تمام بیماریهای غیرواگیر اعم از فشار خون، دیابت، سرطان و... مربوط به دوره سالمندی است. بنابراین بودجه وزارت بهداشت باید چندین برابر شود تا فردی را که مولد هم نیست درمان کند؛ چراکه نمیشود آنهارا رها کرد. زیرا امید به زندگیمان پایین میآید. در حال حاضر متوسط امید به زندگی در کشور ۷۴ سال است که شرایط خوبی را نشان میهد.