شمانیوز
شما نیوز

رشد مثبت شاخص‌های بورس و فرابورس با نگاهی به بازارهای جهانی

رشد مثبت شاخص‌های بورس و فرابورس با نگاهی به بازارهای جهانی

عملکرد بازار سرمایه در مرداد نشان می دهد که شاخص‌های بورس و فرابورس برای ششمین ماه متوالی رشدی مثبت ثبت کرده‌اند . بیشترین بازده در میان بازارهای چهارگانه دارایی در سال جاری نیز (ارز، طلا، مسکن و سهام) مربوط به بازار سهام بوده است.

به گزارش شمانیوز و به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) ،  روند همگرایی بازارهای مالی در مرداد ادامه یافته و با در نظر گرفتن یک بازه دوساله، بازده هر چهار بازار تقریبا مشابه بوده است. این مساله به معنای تخلیه بخش زیادی از شوک ارزی در سایر بازارها با کمی وقفه زمانی است.

شرکت سرمایه گذاری سامان مجد در گزارشی تحلیلی نوشت: روند تغییرات بازار سرمایه در کنار بازارهای جایگزین سرمایه گذاری به شرح زیر است. بازده فرابورس و بورس در مرداد ۹۸ همچنان از کلیه بازارهای جایگزین بیشتر بوده است. تغییرات قیمت طلا و ارز در این ماه همچنان کاهشی بوده است. روند تغییرات متوسط قیمت مسکن نیز در این ماه کاهشی شده است.

 

اقتصاد جهانی

یکی از رویدادهای مهم تاثیر گذار بر قیمت انواع کامودیتی‌ها کاهش نرخ بهره در امریکا بود. فدرال رزرو امریکا برای نخستین بار از سال ۲۰۰۸ میلادی تاکنون اقدام به کاهش نرخ بهره کرد. با کاهش ۰.۲۵ درصدی، دامنه نرخ بهره در امریکا به ۲ تا ۲.۲۵ درصد رسید. این اقدام که با حمایت رئیس جمهور امریکا همراه بود با هدف تلاش برای حفظ رشد اقتصادی این کشور و کاهش نرخ برابری دلار در مقایسه با سایر ارزها انجام شد.

نمودار شاخص دلار نشان می‌دهد گرچه بعد از این رخداد نرخ بهره امریکا کاهش یافت، اما به علت کاهش نرخ سایر ارزهای عمده نظیر یوان چین و یورو، شاخص دلار همچنان با کاهش چشمگیری مواجه نشده است.

اعلام تعرفه‌های جدید روی کالاهای چینی توسط امریکا با واکنش منفی چین روبرو شد که این واکنش مواردی همچون کاهش نرخ یوان در برابر دلار و همچنین وضع تعرفه بر روی کالاهای امریکایی بویژه نفت، خودرو و محصولات کشاورزی را شامل و موجب شد تا امریکا این اقدام چین را محکوم کند. تحلیلگران احتمال رسیدن به توافق با چین را قبل از انتخابات ریاست جمهوری امریکا در سال ۲۰۲۰ بسیار پایین ارزیابی می‌کنند، بویژه که چین در پی پاسخ به تعرفه‌های امریکا برآمده است و امریکا نیز متعاقبا اعلام کرده که به تعرفه‌های جدید از سوی چین نیز پاسخ خواهد داد و هیچ یک از دوطرف فعلا قصد عقب نشینی ندارند. کاهش نرخ یوان چین بر قیمت کامادیتی‌ها احتمالا اثر منفی خواهد گذشت. محققان پیش‌بینی می‌کنند که ۱۰درصد کاهش نرخ یوان در برابر دلار، موجب ۱۳درصد کاهش شاخص فلزات اساسی S&P شود.

چشم انداز  GDP  برحسب برابری قدرت خرید ۱۰ اقتصاد بزرگ دنیا

برخی از تحلیلگران معتقدند که جنگ تجاری امریکا و چین به دلیل نگرانی از پیش‌بینی‌هایی است که نشان می‌دهد ممکن است تا سال ۲۰۳۰ ، GDP چین برحسب برابری قدرت خرید، که هم اکنون نیز براساس داده‌های صندوق بین‌المللی پول بیشتر امریکا است، به بیش از دوبرابر امریکا برسد. در نتیجه امریکا نگران است که در آینده دیگر توان مقابله با چین را نداشته باشد و لذا از هم اکنون به فکر مقابله با چین افتاده و در تلاش است از قدرت یافتن این کشور جلوگیری کند. چشم انداز GDP برحسب برابری قدرت خرید ۱۰ اقتصاد بزرگ دنیا برحسب برآوردهای موسسه استاندارد چارترد به شرح نمودار بعد است .  جایگاه اقتصاد ترکیه نیز در این چشم انداز جالب توجه است. شایان ذکر است ارقام ارائه شده براساس شاخص برابری قدرت خرید هستند که در ان سطح عمومی قیمت ها نیز در مقایسه بین کشورها لحاظ می شود. رشد محسوس جایگاه اقتصاد ترکیه تا سال ۲۰۳۰، رشد شدید تولید ناخالص داخلی هند، حضور اندونزی در بین ۱۰ اقتصاد بزرگ، عدم حضور پر رنگ کشورهای اروپایی در ۱۰ اقتصاد بزرگ و غیبت کشورهایی نظیر فرانسه، انگلستان و ایتالیا، رشد ۵ برابر اقتصاد مصر و عدم حضور کشورهایی نظیر افریقای جنوبی و مکزیک در این فهرست از مهمترین نکات جالب توجه آن است. شایان ذکر است که رشد اندازه اقتصادها غالبا مترادف با رشد تقاضای مصرفی خواهد بود و شناخت مراکز رشد اقتصاد جهانی طی یک دهه آتی و تلاش جهت توسعه روابط تجاری با آن ها می تواند برای سیاست گذاران و سرمایه گذاران مفید باشد.

اگر چه سرعت رشد GDP چین کاهش یافته است اما همچنان از نرخ رشد اقتصادی امریکا بالاتر است و همانطور که در نمودار بعد مشخص است شهرهای بزرگ این کشور به سرعت به سمت صنعتی شدن پیش رفته‌اند. در حال حاضر ارزش تولید ناخالص داخلی در این ۸ شهر حدود ۱۸ تریلیون دلار است که این رقم نسبت به ۴۰ سال پیش حدود ۲۵۰۰ برابر شده است. از دیگر نکات مهم در زمینه تغییرات این شهرها، آنکه پنج شهر از مجموع هشت شهر از نظر جغرافیایی در کنار دریا قرار دارند و همگی با ایجاد زیرساخت های فیزیکی از منافع تجارت آزاد بهره برداری کرده اند.

نهایتاً در اثر این اقدامات و همچنین افزایش تنش‌ها بین کره جنوبی و ژاپن که یکدیگر را از فهرست کشورهای دارای تعرفه ترجیحی حذف و شرایط تجارت با یکدیگر را سخت تر کردند، پیش بینی‌های حاکی از احتمال رکود اقتصاد جهانی بیشتر قوت گرفت.

تغییرات وضعیت شاخص PMI اقتصادهای بزرگ جهان در آگوست ۲۰۱۹ نسبت به ماه قبل نشان می‌دهد که براساس اعلام اولیه این شاخص برای امریکا، مقدار آن پس از نزدیک به یک دهه به کمتر از مرز ۵۰ سقوط کرده است. چشم انداز اروپا و چین نیز همچنان در محدوده نامطلوب قرار دارد.

شاخص S&P۵۰۰ به عنوان یک شاخص اصلی نشان دهنده وضعیت بازارهای سهام امریکا و همچنین به عنوان یک شاخص پیش نگر از اقتصاد امریکا در سال ۲۰۱۹ در ماه آگوست، پس از اعلام تعرفه‌های جدید امریکا و چین علیه یکدیگر و انتشار شاخص‌های نامطلوب از چشم انداز اقتصاد دنیا پس از ماه می‌۲۰۱۹ دومین کاهش شدید خود را تجربه کرد.

شاخص VIX به عنوان یکی از شاخص‌های استرس بازار سرمایه است که انتظارات سهامداران از نوسانات سهام موجود در S&P۵۰۰ طی ۳۰ روز آینده را نشان می‌دهد، تغییرات این شاخص در ماه آگوست ۲۰۱۹ نشان می‌دهد که نسبت به ماه قبل کمی افزایش داشته است که منعکس کننده نگرانی سهامداران از افزایش ریسک‌های سیاسی و اقتصادی جهانی است.

بازارهای کالایی جهانی

روند تغییرات قیمت کامودیتی‌های مهم در بازارهای جهانی به شرح جدول زیر است:

رنگ سبز در جدول بالا نشانه بهبود قیمت‌ها و رنگ قرمز به معنی کاهش قیمت‌ها در دوره مورد بررسی است. روند قیمت‌ها می‌تواند از سبز به زرد، نارنجی و سپس قرمز کاهش یابد یا بالعکس. همانگونه که جدول قیمت کامادیتی‌ها نشان می‌دهد در مورد تمام کامادیتی‌های ارائه شده در مقایسه با ابتدای سال ۱۳۹۸ باکاهش قیمت مواجه بوده ایم. البته قیمت نفت و اوره در یک هفته اخیر کمی افزایش داشته‌اند.

روند تغییرات شاخص جهانی MSCI World Materials که دربرگیرنده شرکت‌های فعال در حوزه مواد شیمیایی، کانه‌های فلزی و غیرفلزی، فلزات اساسی، محصولات کشاورزی، و بسته بندی می‌شود نشان می‌دهد که طی آگوست ۲۰۱۹ روند کاهشی داشته اند که متعاقبا کلیت بازارهای سهام عمده جهان نیز طی این ماه منفی بودند.

در زمینه قیمت نفت به عنوان یکی از مهمترین کامادیتی‌ها که بر قیمت بسیاری از محصولات پالایشی و پتروشیمی اثر گذار است، وضعیت تعداد دکل‌های نفتی امریکا در ماه آگوست ۲۰۱۹ نیز روند کاهشی خود را حفظ کرده است. تعداد دکل‌ها چشم انداز میزان تولید نفت امریکا را ترسیم می‌کند. این امر نشان می‌دهد که شرکت‌های تولید کننده نفت امریکا همچنان انتظار افزایش قیمت نفت را ضعیف می‌دانند و قصد افزایش تولید ندارند.

از سوی دیگر ذخایر امریکا نیز پس از یک ماه، در دو مورد علی‌رغم پیش بینی کاهشی، با افزایش همراه شده است که این امر اثر کاهشی بر قیمت جهانی نفت داشته است.

روند تغییرات شاخص جهانی شرکت‌های بخش انرژی MSCI World Energy که دربرگیرنده شرکت‌هایی نظیر اگزون موبیل، شورون، رویال داچ، بریتیش پترولیوم وتوتال است نشان می‌دهد با کاهش قیمت نفت برنت به زیر ۶۰ دلار، شاخص شرکت‌های بخش انرژی نیز در ماه آگوست ۲۰۱۹ عمدتا روند کاهشی داشته و به کمترین مقدار خود در سال ۲۰۱۹ رسیده است.

روند تغیرات قیمت جهانی مس یکی از اولین نشانه‌های رکود یا رونق اقتصادی به شمار می‌رود و قیمت این فلز معمولا از روند شاخص PMI جهانی تبعیت می‌کند. همان طور که در نمودار و جدول بعدی مشخص است، در ماه جولای ۲۰۱۹ زمانی که هنوز توافق زودهنگام امریکا و چین احساس می‌شد، اغلب پیش بینی‌ها مبتنی بر این بود که قیمت مس در سال ۲۰۱۹ کمی کاهشی خواهد بود و در سال ۲۰۲۰ نیز احتمالا با رشد روبرو خواهد شد.

هم اکنون نیز پس از کاهش نرخ بهره امریکا و انتشار گزارش های نامطلوب از وضعیت اقتصادی چین، قیمت مس در قیمت‌های کمتر از ۶۰۰۰ دلار روند کاهشی در پی گرفته و به کمترین مقدار خود در دو سال اخیر رسیده است. لذا احتمال کاهشی بودن قیمت مس در سال ۲۰۱۹ بالا است.

روند تغییرات شاخص حمل و نقل دریایی بالتیک نشان می‌دهد که در یک ماهه اخیر با نوسانات زیادی همراه بوده است اما نهایتا در سطوح بالای ۲۰۰۰ واحد باقیمانده است. البته هزینه‌های حمل دریایی کلا از نوسانات بالایی برخوردار است و امکان کاهش آن در آینده وجود دارد.

قیمت طلای جهانی به عنوان یک شاخص ریسک اقتصاد جهانی نشان می‌دهد که قیمت‌ها به بالاترین مقدار خود در سال ۲۰۱۹ رسیده‌اند. پس از کاهش نرخ بهره در امریکا و افزایش تنش‌های اقتصادی بین چین و امریکا از یک سو و کره جنوبی و ژاپن از سوی دیگر، قیمت طلا نهایتا از مقاومت ۱۴۵۰ دلار گذر کرد و خود را به قیمت‌های بالای ۱۵۰۰ دلار رسانده که از سال ۲۰۱۳ تاکنون بی سابقه بوده است. براساس آخرین پیش بینی ارائه شده از سوی موسسه گلدمن ساکس قیمت طلا در سه ماهه آینده به ۱۵۷۵ دلار و در افق شش ماهه به ۱۶۰۰ دلار خواهد رسید.

 

 

 

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین