شمانیوز
شما نیوز

قرص پردنیزولون را چگونه مصرف کنیم ؟

قرص پردنیزولون را چگونه مصرف کنیم ؟

قرص پردنیزولون (Prednisolone) را با نام کورتون‌ها می‌شناسیم. این دارو برای مواردی مثل درمان بیماری‌های کبدی و یا التهابات شدید به کار می‌رود.

قرص پردنیزولون (Prednisolone) را با نام کورتون‌ها می‌شناسیم. این دارو برای مواردی مثل درمان بیماری‌های کبدی و یا التهابات شدید به کار می‌رود. چاقی و سوء‌هاضمه از عوارض مصرف این داروست، قرص پردنیزولون از دارو‌های ضدالتهاب است که برای درمان بیماری‌های مختلفی تجویز می‌شود. از جمله حساسیت‌ها، بیماری‌های خونی، بیماری‌های پوستی، عفونت‌ها، برخی سرطان‌ها، درمان بیماری‌های خودایمنی مثل روماتیسم مفصلی و همچنین به منظور جلوگیری از رد پیوند در افرادی که پیوند اعضا انجام داده‌اند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله با قرص پردنیزولون و عوارضی که ممکن است به دنبال داشته باشد آشنا می‌شوید. اگر باردار هستید و یا کودکی دارید که باید از این دارو استفاده کند، این مقاله را دنبال کنید. در ادامه تمامی اطلاعاتی که شما برای استفاده از داروی پردنیزولون نیاز دارید، ذکر شده است.

قرص پردنیزولون چیست؟

پردنیزولون (Prednisolone) جزء دسته‌ای از داروها است که به آن‌ها استروئید یا کورتیکواستروئید می‌گویند. این داروها در بین مردم به کورتون هم معروف هستند. پردنیزولون مانند دیگر استروئیدها مانع از ترشح موادی در بدن می‌گردد که موجب بروز التهاب می‌شوند و به منظور درمان بسیاری از بیماری‌های التهابی مختلف مانند آرتریت، لوپوس، پسوریازیس، کولیت اولسراتیو، اختلالات آلرژیک، ادم مغزی، بیماری‌های روماتیسمی، اختلالات غدد درون ریز، هیپرپلازی مادرزادی غده فوق کلیه و شرایطی که بر روی پوست، چشم، ریه، معده، سیستم عصبی یا سلول‌های خونی اثر می‌گذارد؛ مورد استفاده قرار می‌گیرد. علیرغم تمام ویژگی‌های مثبتی که این دارو دارد؛ به هیچ عنوان نباید خودسرانه و بدون تجویز پزشک، مصرف شود. مخصوصا زمانی که در هر جایی از بدن عفونت قارچی وجود داشته باشد. چرا که پردنیزولون با تضعیف سیستم ایمنی بدن، ابتلا به عفونت را افزایش داده و یا باعث وخیم‌تر شدن بیماری فعلی می‌شود.

عوارض جانبی داروی پردنیزولون

هر دارویی به موازات اثرات مطلوبی درمانی که دارد می‌تواند عوارضی هم به دنبال داشته باشد. احتمال بروز این عوارض با مصرف مقدار بیشتری از دارو، افزایش می‌یابد. به طور معمول با مصرف کمتر از ۲۰ میلی‌گرم در روز، بعید است دچار عوارض جانبی شوید. شاید بعضی عوارض جانبی، مانند معده درد یا تغییر حالات روحی، به‌سرعت رخ دهند. بعضی عوارض دیگر مانند پف‌کردن صورت هم چند هفته یا ماه طول می‌کشند. با این حال اگر طی درمان با این دارو به عوارض جانبی خفیفی مبتلا شدید؛ درمان را ادامه داده و دارو را قطع نکنید. عوارض جانبی معمول که در اثر مصرف این دارو اتفاق می‌افتد شامل موارد زیر می‌شود:

  • افزایش وزن

  • سوءهاضمه

  • بی‌خوابی یا اختلال در خواب

  • اضطراب

  • تعریق

عوارض جانبی جدی‌تر که می‌تواند رخ بدهد شامل موارد زیر می‌شود. اگر با این شرایط مواجه شدید، به‌سرعت با پزشک، تماس بگیرید:

  • تب و لرز، گلودرد، گوش درد، سرفه، ترشح بیشتر بزاق، یا تغییر رنگ بزاق، ادرار زیاد یا درد هنگام ادرار و زخم‌دهان.

  • خواب‌آلودگی یا سرگیجه، احساس تشنگی یا گرسنگی زیاد، قرمزی پوست و تنفس سریع.

  • افزایش وزن در بالاتنه، پف کردن صورت و سردردهای شدید.

  • معده‌ درد شدید یا استفراغ، سرگیجه شدید، بیهوشی، ضعف عضلانی، خستگی زیاد، تغییر حالات روحی، از دست دادن اشتها و کاهش وزن.

  • درد یا گرفتگی عضلات و یا تپش قلب.

  • ورم دست‌ها و پاها، تغییر بینایی، کبودی یا خون‌ریزی غیرمعمول، مدفوع سیاه، استفراغ خونی یا تیره رنگ.

     

روش‌های مقابله با عوارض جانبی

از عوارض نسبتا شایع مثل اضافه وزن و چاقی شروع می‌کنیم. در صورت بروز این عارضه نباید دست روی دست بگذارید چرا که این افزایش وزن سیر صعودی خود را به سرعت طی خواهد کرد. در چنین شرایطی باید ورزش را به برنامه روزانه خود اضافه کرده و تا حد امکان غذاهای چرب مصرف نکنید. با داشتن یک برنامه غذایی سالم به همراه ورزش می‌توان به راحتی از افزایش وزن بدن، پیشگیری کرد. متاسفانه عده‌ای از افراد تحت تاثیر اطلاعات نادرست از این دارو برای چاق شدن خود استفاده می‌کنند و موجب بروز عوارض زیادی مانند پوکی استخوان و سیاه شدن سر استخوان ران برای خود می‌گردند.

بی خوابی هم مشکل شایعی است که ممکن است به جان مصرف‌کنندگان افتد. توصیه می‌شود دارو را صبح‌ها مصرف کنید تا از بی‌خوابی‌های شبانه، جلوگیری شود. درد معده هم می‌تواند بروز کند که اگر دارو را همراه با غذا مصرف کنید تا حد قابل توجهی کاهش می‌یابد. با این وجود از پزشک خود بخواهید در صورت امکان داروی دیگری هم برای رفع ناراحتی معده، تجویز کند، اگر با مصرف این دارو دچار تعریق زیاد هم شدید؛ باید خود را با وسایل سرمایشی خنک کرده و از اسپری‌ها و محصولات ضدعرق استفاده کنید تا روند درمان، طی شود.

 

مصرف داروی پردنیزولون در کودکان

مصرف این دارو در کودکان تنها زمانی صورت می‌گیرد که ضرورت داشته باشد و پزشک استفاده از این دارو را برای بهبود سریع‌تر کودک، لازم بداند. طی درمان با این دارو، کودک باید از نظر رشد جسمی تحت کنترل باشد چرا که درمان‌های طولانی با پردنیزولون، ممکن است سرعت رشد طبیعی کودکان و نوجوانان را کاهش دهند. اگر رشد کودک با اختلال مواجه شود؛ پزشک می‌تواند از دارو یا روش درمان یدیگری برای بهبود کودک، استفاده کند.

 

مقدار و نحوه مصرف این دارو چگونه است؟

مقدار مصرف این دارو، به بیماری شخص بستگی داشته و نمی‌توان برای همه افراد یک تجویز دارویی واحد داشت. مقدار مصرف پردنیزولون در ابتدای درمان ۱۰ الی ۲۰ میلی‌گرم در روز بوده و در صورت شدت یافتن بیماری، میزان مصرف آن به ۶۰ میلی‌گرم در روز، افزایش می‌یابد. حتی ممکن است با بهبود بیماری، مقدار مصرف دارو کاهش یابد. یک میلی‌لیتر شربت پردنیزولون تقریبا برابر با ۱۰ میلی‌گرم است. این مقدار در کودکان، کمتر از بزرگ‌سالانی است که همان بیماری را دارند، چون بر حسب قد و وزن محاسبه می‌شود.

بهتر است دارو در هنگام صبح و بعد از صبحانه مصرف شود. این دارو از راه خوراکی به راحتی جذب می‌‌شود. اوج اثر قرص پردنیزولون طی حدود یک الی دو ساعت، حاصل می‌‌گردد.

 

توجه: به شما توصیه می‌شود تا دوز داروی خود را به بیش از دوز تجویز شده برای شما افزایش ندهید. این کار شما را مستعد عوارض جانبی ناخواسته این دارو می‌کند. همچنین به شما توصیه می‌شود تا داروی خود را بدون مشورت با پزشک خود قطع یا کاهش ندهید. قطع ناگهانی این دارو ممکن است موجب بدتر شدن بیماری زمینه‌ای شما گردد. همچنین ممکن است به دنبال قطع ناگهانی این دارو دچار علایمی نظیر ضعف، کاهش وزن، تهوع، درد عضلانی، سردرد و گیجی گردید.

در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف قرص پردنیزولون چه باید کرد؟

اگر فراموش کردید قرص پردنیزولون را بخورید؛ به‌محض یادآوری، آن را مصرف کنید. اگر تا فردای آن روز یادتان نیامد که قرص‌تان را نخورده‌اید، دیگر آن وعده فراموش‌شده را مصرف نکنید. همچنین اگر یک وعده را فراموش کردید، در وعده بعدی برای جبران آن، دو قرص مصرف نکنید.

 

تداخل دارویی پردنیزولون

تداخلات دارویی از آن جهت حائز اهمیت است که می‌تواند اثر بخشی این دارو را افزایش یا کاهش دهد. تصور کنید که شما دارویی مصرف می‌کنید که عملکرد این دارو را کاهش می‌دهد. بنابراین این موضوع می‌تواند موجب کاهش اثر آن و همچنین طولانی شدن درمان و یا غیر مؤثر گردیدن آن شده و یا بالعکس باعث افزایش اثر و دچار شدن به عوارض دارو گردد. داروهای زیادی هستند که با عملکرد قرص پردنیزولون تداخل دارند یا خطر ابتلا به عوارض جانبی را افزایش می‌دهند. حتی داروهای به ظاهر ساده مثل آسپرین و مسکن‌های ضدالتهابی مانند ایبوپروفن هم می‌توانند تداخل ایجاد کرده و مشکل‌ساز شوند.

 

در چه شرایطی مجاز به استفاده از پردنیزولون نیستید

در صورتی که به این دارو حساسیت دارید و یا هر یک از موارد زیر در شما وجود دارد، نباید از این دارو استفاده کنید:

اگر به عفونت قارچی در هر جایی از بدن مبتلا هستید:

پردنیزولون با تضعیف سیستم ایمنی بدن شما، ابتلا به عفونت را در شما افزایش می‌دهد. از طرف دیگر، مصرف استروئیدها می‌توانند عفونت‌هایی را که در حال حاضر به آن‌ها مبتلا هستید را بدتر کنند و همچین عفونت‌هایی که اخیرا از شر آن‌ها خلاص شده‌اید را مجددا در شما فعال نمایند. در صورتی‌که این دارو برای شما تجویز شد؛ در مورد هر گونه بیماری یا عفونت که طی چند هفته گذشته داشته‌اید، به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر در گذشته به هر یک از بیماری‌های زیر مبتلا بوده‌اید:

  • بیماری سل

  • بیماری‌های مربوط به غده تیروئید (تیروئید کم کار و تیروئید پرکار)

  • عفونت تبخال چشم

  • زخم معده، کولیت اولسراتیو یا دیورتیکولیت

  • افسردگی، بیماری روانی یا روانپریشی

  • بیماری‌های مربوط به کبد (مخصوصا سیروز کبدی)

  • فشار خون بالا، نارسایی قلبی یا حمله قلبی

  • ابتلا به اختلال‌های عضلانی مانند میاستنی گراویس یا مولتیپل اسکلروزیس

  • زخم‌های بهبود نیافته، دیابت، صرع، آب سیاه، تیروئید ضعیف، پوکی استخوان

در چنین شرایطی تنها با مشورت پزشک مجاز به استفاده از داروی پردنیزولون هستید.

اگر می‌خواهید باردار شوید، باردار هستید یا به نوزادتان شیر می‌دهید.

اخیرا واکسن زده‌اید یا قرار است بزنید.

مصرف قرص پردنیزولون در بارداری

معمولا در دوران بارداری قرص پردنیزولون تجویز نمی‌کنند، مگر اینکه مزایای مصرف آن از خطراتش بیشتر باشد. قرص پردنیزولون گاهی‌اوقات طی ۱۲ هفته نخست بارداری مشکلاتی ایجاد می‌کند. مقدار زیاد یا دوره طولانی مصرف این دارو هم ممکن است بر رشد جنین تأثیر بگذارند. با این وجود اگر در دوران حساس بارداری مجبور به استفاده از این دارو هستید؛ باید رشد بچه را به‌ طور مرتب، بررسی کنید.

 

مصرف قرص پردنیزولون در شیردهی

معمولا طی دوره شیردهی می‌توان تحت نظر پزشک، از قرص پردنیزولون استفاده کرد. اما ممکن است پردنیزولون وارد شیر مادر شود. اگر مقدار مصرف‌تان بالاست، باید شرایط و وضعیت عمومی نوزاد تحت بررسی قرار بگیرد تا دچار عوارض جانبی نشود. برای ایمنی بیشتر، معمولا توصیه می‌شود ۳ تا ۴ ساعت پس از مصرف قرص پردنیزولون، به کودک خود شیر ندهید.

 

نکاتی که باید در رابطه با مصرف قرص پردنیزولون بدانید

  • اگر به دیابت نیز مبتلا هستید؛ به پزشک خود، اطلاع دهید. این دارو می‌تواند موجب افزایش سطح قند خون و بدتر شدن بیماری دیابت گردد. بنابراین در صورتی‌که به دنبال مصرف این دارو دچار علائم قند خون بالا نظیر افزایش دفعات ادرار و همچنین افزایش مصرف مایعات شدید؛ به پزشک خود، مراجعه کنید.

  • در صورت وجود استرس‌های غیر معمول مانند هر بیماری جدی، تب و یا عفونت یا نیاز به جراحی یا اورژانس پزشکی، ممکن است نیاز شما به دوز این دارو تغییر کند. در مورد هر وضعیتی که بر شما تاثیر می‌گذارد؛ به پزشک خود، اطلاع دهید.

  • اگر به عمل جراحی احتیاج دارید، قبل از وقت عمل، جراح را در خصوص مصرف پردنیزولون در جریان بگذارید. ممکن است لازم باشد مصرف این دارو را برای مدت کوتاهی متوقف کنید.

  • احتمالا پزشک پیش از توقف کامل درمان، مقدار مصرف را کمتر می‌کند تا دچار عوارض جانبی قطع ناگهانی مصرف پردنیزولون نشوید.

  • در صورتی که علائم آلرژیک نظیر کهیر، تنفس سخت، تورم چهره، لب‌ها، زبان یا گلو را داشتید سریعا به پزشک یا اورژانس مراجعه نمائید.

  • اگر به پردنیزولون حساسیت داشته و یا اگر در هر جایی از بدن عفونت قارچی دارید نباید از پردنیزولون استفاده کنید.

  • این دارو هنگامی که همراه سایر داروهای رقیق‌کننده خون از قبیل کلوپیدوگرل، وارفارین، کلگزان و انوکساپارین مصرف می‌شود می‌تواند احتمال خونریزی ناشی از آن‌ها را افزایش دهد. بنابراین در مصرف این دارو با داروهای رقیق‌کننده خون محتاط باشید.

  • در صورتیکه تحت استرس قرار بگیرید نیاز بدن شما به آن بیشتر می‌شود. در این موارد باید مصرف پردنیزولون را به پزشک، اطلاع دهید.

  • مصرف طولانی مدت این دارو می‌تواند شما را مستعد پوکی استخوان نماید. بنابراین مصرف مکمل‌های حاوی ویتامین D و کلسیم و مصرف محصولات حاوی آن‌ها نظیر لبنیات و سبزیجات با برگ تیره بسیار توصیه می‌شود.

  • همانگونه که در ابتدای مطلب نیز بیان شد، مصرف پردنیزولون موجب ضعیف شدن دفاع ایمنی بدن شما می‌شود. مصرف این دارو موجب می‌شود شما زودتر دچار بیماری عفونی شوید و یا اگر عفونتی در جایی از بدن دارید شدت آن بیشتر شود. بنابراین از تماس نزدیک با افرادی که بیماری عفونی واگیردار دارند اجتناب کنید.

  • مصرف قرص پردنیزولون در دوران بارداری تنها در صورتی مجاز است که جایگزینی برای برای آن وجود نداشته باشد و مصرف آن الزامی باشد؛ چرا که این دارو می‌تواند برای جنین عوارضی به همراه داشته باشد. در صورتی‌که شما حین استفاده از این دارو باردار شده‌اید یا قصد بارداری دارید، موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید و با وی درباره مصرف این دارو، مشورت نمایید.

  • برای مصرف این دارو در دوران شیردهی نیاز به مطالعات بیشتر وجود دارد؛ با این حال مصرف آن در این دوران توصیه نمی‌شود و منع مصرف دارد.

منبع : ستاره

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۱ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین
تبلیغات متنی