بهترین ضد آفتاب برای پوست صورت ما چیست؟
حال که به فصل تابستان و گرما نزدیک می شویم، مطمئنا برای جلوگیری از آفتاب سوختگی و محافظت از پوست خود به سراغ ضد آفتاب ها می روید.
استفاده از ضدآفتاب در نواحی کوهستانی بهدلیل کمی ضخامت جو میزان اشعههای ماورایبنفش بیشتر است و در ساحل دریا و نواحیای که برف روی زمین است، بهدلیل انعکاس بیشتر نور میزان اشعه بیشتری با پوست برخورد دارد، در فصول گرم و آفتابی میزان اشعه ماورایبنفش به بالاترین حد خود میرسد اما حتی در فصول سرد و ابری نیز 60 درصد اشعه ماورایبنفش خورشید به زمین میرسد که لازمه جلوگیری از آن استفاده از ضدآفتاب است نور آفتاب از چند جزء تشکیل شده؛ نور مرئی که میبینیم و مادون قرمز که گرم میکند. هر دوی این اشعهها بیضرر هستند. اشعه ماورای بنفش هم به ساخت ویتامینD در بدن کمک میکند اما عامل ابتلا به سرطان پوست و پیری است.اشعه ماورای بنفش در هر شرایطی حتی روزهای ابری به زمین میرسد و ارتباطی به فصل ندارد. البته شدت آن در فصلها و ساعتهای مختلف تفاوت دارد. در ساعات 10 صبح تا 4 بعد از ظهر میزان اشعه ماورایبنفشی که به زمین میرسد، در بیشترین حد ممکن است و میزان آن صبح زود و عصر به مراتب کمتر میشود. که باید از ضدآفتاب استفاده کنیم تا کمتر پوستمان در اثر مواجهه با آفتاب بسوزد.
در انتخاب ضدآفتاب جز به SPF باید به چه نکتههای دیگری دقت کنیم؟
توصیه اصلی بر استفاده مرتب از ضدآفتاب نیست بلکه اصلاح رفتار مهم است. ضدآفتابها هزینههای سنگینی به خانواده تحمیل میکنند، در صورتی که میتوان با اصلاح رفتار تا حد زیادی از عوارض اشعه ماورایبنفش پیشگیری کرد. مثلا استفاده از کلاه لبهدار تا 70 درصد جلوی نور خورشید را میگیرد.
راه رفتن در سایه یا خودداری از بیرون آمدن در ساعاتهایی که نور آفتاب شدید است نیز میتواند بسیار موثر باشد. در کل ضدآفتابهایی مناسبترند که حاوی اکسید روی یا زینک اکساید یا دیاکسید تیتانیوم باشند که واکنش شیمیایی با پوست ایجاد نکنند.
ضدآفتابها دو نوعند؛ ضدآفتابهای شیمیایی که با جذب اشعه ماورایبنفش از پوست محافظت میکنند و ضدآفتابهای فیزیکی که اشعه ماورایبنفش را منعکس میکنند. نوع دوم بهتر از نوع اول است.
از چه سنی باید ضدآفتاب زد؟
کرمهای ضدآفتاب شیمیایی میتوانند حساسیتزا باشند به همین دلیل استفاده از آنها برای کودکان زیر 6 ماه توصیه نمیشود.
بهترین شیوه برای حفاظت نوزادان استفاده از کلاه و پوشش مناسب است. بعد از 6 ماهگی میتوان از کرم ضدآفتاب استفاده کرد اما باید مراقب بود حاوی ترکیب PABA نباشند زیرا این ترکیب به شدت آلرژیزاست. بهترین کار این است که کودک در فاصله زمانی 10 صبح تا 4 بعد از ظهر در معرض تابش نور خورشید نباشد یا لباس با پوشش مناسب داشته باشد.
آیا در دوران بارداری باید از کرمهای ضدآفتاب مخصوص استفاده کرد؟
بهتر است از کرمهای ضدآفتاب شیمیایی تا جای ممکن استفاده نشود و انواع فیزیکی که حاوی زینک اکساید است، انتخاب شود.
ضدآفتاب اسپری بهتر است یا کرم؟
اگر پوست چربی دارید و مستعد آکنهاید، اسپری و لوسیونهای آبکیتر که چربی کمتری دارند مناسب شماست اما اگر پوست خشکی دارید، کرمهای ضدآفتاب انتخاب بهتری است.
حرف آخر؟
ضدآفتاب شیمیایی را باید نیمساعت قبل از خروج از منزل روی پوست بزنید اما ضدآفتابهای فیزیکی را میتوان حین خروج استفاده کرد. هر 2 ساعت یکبار یا بعد از شنا و ورزش همراه با تعریق هم باید ضدآفتاب را تجدید کرد.
این SPF که روی ضدآفتاب نوشته شده، یعنی چه؟
SPF عامل حفاظتی در برابر نور خورشید است و از تقسیم میزان اشعه ماورای بنفش مورد نیاز برای ایجاد قرمزی پوست بعد از استفاده از ضدآفتاب بر میزان اشعه ماورای بنفش برای ایجاد قرمزی پوست بدون ضدآفتاب به دست میآید.
تمام افراد حتی کودکان باید از کرم ضدآفتاب با SPF15 به بالا استفاده کنند و کسانی که پوست روشنی دارند یا بیرون از خانه کار میکنند، میتوانند از ضدآفتاب با 30SPF و آنهایی که پوستهای بسیار حساسی دارند یا مبتلا به لوپوس یا حساسیت به نور خورشیدند از SPFهای بالاتر استفاده کنند.
SPF بالا به معنی تاثیرگذاری بیشتر کرم ضدآفتاب نیست.
15SPF تا 93 درصد، 30SPF تا 97 درصد و کرمها با SPF100 تا 98 صددرصد جلوی رسیدن اشعه ماورای بنفش را به پوست میگیرند بنابراین تفاوت قابلملاحظهای بین SPFهای 15، 30 و 100 وجود ندارد. برخی افراد فکر میکنند هرچه SPF بالاتر باشد، کرم ضدآفتاب از پوستشان محافظت بیشتری میکند اما این باور چندان درست و دقیق نیست.
منبع: تالاب
مطالب پیشنهادی از سراسر وب