شمانیوز
شما نیوز

اختصاصی شمانیوز//

وام ودیعه مسکن، امیدی که ناامید شده است

وام ودیعه مسکن، امیدی که ناامید شده است

یکی از راهکارهای ارائه شده در سال‌های اخیر برای کاهش دغدغه مستاجران و کم‌شدن اثر تورمی اجاره‌بها، اعطای تسهیلات ودیعه مسکن به مستاجران است. اما به نظر هنوز زیرساخت‌های درستی برای این کار تببین نشده و همچنان امسال هم مانند سال‌های گذشته مستاجران سردرگم شرایط بانک‌ها و اعلام عدم تامین اعتبار برای این وام از سوی شعب بانک‌ها هستند.

به گزارش شمانیوز، وام ودیعه مسکن که چندسالی است با شروع فصل اجاره و نقل مکان مستاجران، بر سر زبان افتاده، امسال نیز همچنان در پیچ و خم قوانین دست‌وپاگیر بانکی و اجرا شدن و نشدن مصوبه‌های دولت در این رابطه است. گرفتاری مستاجران با وجود تورم و اجاره‌بهای بالا از یک طرف و امید ناامید شده دریافت تسهیلات اعلامی از سوی دولت برای این قشر از طرف دیگر فقط موضوعات خبری و داغ روز شده است .

دولت تدبیر و امید در اولین دوره کاری خود (دولت یازدهم)، اعطای وام ودیعه مسکن را برای مستاجران ابلاغ کرد البته در آن زمان وام به موجر داده می‌شد. در دولت دوازدهم وام برای مستاجران درنظر گرفته شد ولی میزان اعتبار کم بود و به خیلی از مستاجران پرداخت نشد. با روی کارآمدن دولت سیزدهم، وام ودیعه مسکن با سود ۱۲ درصد و ثبت نام در سامانه اعلام شد که بازهم و متاسفانه در سال گذشته بسیاری از بانک‌ها یا تقبل نمی‌کردند و یا شرایط آن شعبه و بانک مانند داشتن ۲ ضامن رسمی برای مستاجران سخت بود و یا و تمام‌شدن اعتبار خیلی ها را از دریافت وام ودیعه مسکن منصرف کرد.

شرایط دریافت وام ودیعه مسکن

بنابر اعلام معاونت ساختمان و مسکن وزارت راه و شهر سازی، ثبت نام وام ودیعه مسکن سال جاری از 26 خرداد ماه، آغاز گردیده و تا 30 آذر ماه سال جاری ادامه خواهد داشت.

متقاضیان دریافت وام اجاره خانه، برای اینکه، جهت دریافت این تسهیلات، واجد شرایط شناخته شوند، لازم است که دارای شرایط اعلام شده، در سامانه ثبت نام وام ودیعه مسکن، به نشانی اینترنتی tem.mrud.ir، همچون شرایط ثبت نام مسکن اولی ها باشند. در ادامه، در رابطه با شرایط ثبت نام وام ودیعه مسکن 1401، برای متقاضیان، توضیحات لازم آورده شده است.

متقاضی تسهیلات اجاره خانه، می بایست متاهل بوده یا سرپرست خانواده باشد. اجاره نامه ارائه شده از سوی متقاضی وام ودیعه مسکن، می بایست به صورت رسمی تنظیم گردیده یا اینکه در سامانه ایران املاک، به ثبت رسیده و دارای کد رهگیری نیز باشد. تاریخ اجاره نامه ارائه شده می بایست، حداکثر تا پایان زمان ثبت نام وام ودیعه مسکن باشد.

بانک‌ها، بالاتر از مرجع قانون‌گذاری شده‌اند

چنانچه، ثبت نام کننده وام ودیعه مسکن، واجد شرایط شناخته شود و جهت دریافت تسهیلات اجاره خانه به بانک معرفی گردد، لازم است که ظرف مدت دو هفته، از زمان معرفی به بانک، مدارک لازم را برای اخذ این تسهیلات، به بانک رائه نموده و ضامنین خود را معرفی نماید، در غیر این صورت، درخواست وام ودیعه مسکن متقاضی رد خواهد شد.

در سال گذشته، بانک‌هایی بودند که باوجود تکمیل بودن مدارک و پرونده بانکی وام گیرنده، زمان پرداخت را به دلیل نبود اعتبار عقب می‌انداختند و در بهمن‌ماه به علت پایان یافتن زمان پرداخت وام، درخواست وام گیرنده را در سامانه رد به دلیل عدم حضور متقاضی اعلام می‌کردند. شکایات و اعتراض متقاضیان هم نه در سامانه های اعلامی و نه نهادهای نظارتی و بانکی به هیچ کجا نرسید و ترتیب اثر داده نشد.

طبق گزارش فارس، از 12 خرداد امسال تاکنون ‌242 هزار و 198 متقاضی تسهیلات ودیعه مسکن، در تارنمای وزارت راه برای تایید شرایط اولیه ثبت‌نام کرده‌اند. تا امروز 1541 مستاجر به عنوان واجد شرایط به بانک عامل معرفی شده‌اند و فقط 46 سرپرست خانوار مستاجر موفق به دریافت این وام شده‌‍‌اند.

یکی از بزرگترین مشکلاتی که سال گذشته مستاجران با آن مواجه شدند، مسئله بی‌انگیزگی نظام بانکی به منظور پرداخت این تسهیلات بود. در این رابطه بر اساس مشاهدات میدانی، بسیاری از بانک‌هایی که مکلف به پرداخت تسهیلات مرتبط با مستاجران شده بودند، در شرایط دشوار معیشتی مستاجران تبدیل به مرجع قانون‌گذاری شده و شان خود را از بالاترین دستگاه‌های قانون‌گذاری کشور بالاتر دیده و در اقدامی 100 درصد غیر قانونی، نظام بررسی صلاحیت مجزایی را‌ راه‌اندازی کردند.

در این رابطه، علی خالص‌آبادی کارشناس حوزه مسکن معتقد است: نظام بانکی بزرگترین سد مقابل ساماندهی بازار مسکن در کشور است که حاضر به پرداخت خردترین تسهیلات به مستاجران نیست. در سال‌های پیش دیدیم که حرف رئیس جمهوری، رئیس مجلس و سایر افراد تصمیم‌گیر در کشور چگونه توسط نظام بانکی زمین می‌خورد و مردم در این حوزه به مشکلات گسترده برخورد می‌کردند.‌

وی ادامه داد:‌ برخورد قاطع با نظام بانکی مطابق با ظرفیت قانونی باید در دستور کار دولت و مجلس قرار گیرد تا شاهد ساماندهی بازار مسکن در کشور باشیم.‌

این در حالی است که بانک ها اعلام می‌کنند که منابع مالی دولت، جهت اعطای وام ودیعه مسکن با محدودیت مواجه بوده و پرداخت این وام به تمامی مستاجران امکان پذیر نمی باشد.

بسته جدید حمایت از مستاجران در دولت

رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی از مالکان خواست به مستاجران کمک کنند تا این شرایط سخت پشت سر گذاشته شود. با مصوبه ستاد سران قوا، قرارداد یکساله مستاجران تمدید می‌شود که به موجب آن میزان افزایش نرخ اجاره بها در تهران و شهر‌های بزرگ 25درصد و در شهر‌های دیگر 20 درصد خواهد بود.

وزیر راه و شهرسازی مبلغ کمک ودیعه در تهران را 100 میلیون، در سایر کلانشهر‌ها 70 میلیون و در شهر‌های دیگر 40 میلیون تومان اعلام کرد و افزود: بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار نرخ سود کمک ودیعه 18 درصد است که 5 درصد آن شامل یارانه می‌شود.

قاسمی همچنین امروز با اشاره به اجرای بسته پیشنهادی وزارت راه برای حمایت از مستأجران،‌ گفت: تا آخر کنار مردم می‌مانیم.

در پایان ذکر این نکته ضروری است که دولت و نهادهای تصمیم‌گیرنده و نظارتی، حتما اقدامات لازمه را درباره کم‌شدن آثار تورمی اجاره‌بها و مصوبات دولتی به همراه نظارت بر اجرای تصمیمات اتخاذ شده و بانک مرکزی راهکارهای فوری و اقدامات تعجیلی به عمل آورند.

 

 

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین