عقبگرد دولتیها از حذف ۳ دهک
شبکه مردمی اطلاع رسانی(شمانیوز): در حالی که دولت جدید بیشترین انتقادات را نسبت به نحوه پرداخت یارانه نقدی وارد کرده و از ضرورت حذف اقشار بهر ه مند صحبت می کرد، اما در گام اول با مشکل مواجه شده و وزیر اقتصاد به عنوان دومین مقام ارشد دولتی شب گذشته اذعان کرد یک راه منطقی و قابل اتکا برای شناسایی اغنیا پیدا نکرده ایم.
به گزارش خبرنگار شبکه مردمی اطلاع رسانی(شمانیوز)، فارس نوشت: نقطه سر خط. انگار همین دیروز بود که به هر جا می رفتی صحبت از هدفمندی یارانه ها بود و اینکه دولت چگونه باید آن را اجرا کند.
نقدها به دولت بیشتر این بود که باید دهک های درآمدی را شناسایی کند و مثلا به 5 دهک یا 7 دهک یارانه بدهد.
یکی از مخالفان این کار جمشید پژویان بود. او که در آن زمان از موافقان سرسخت هدفمندی یارانه بود، می گفت: امکان شناسایی دهک ها وجود ندارد و تنها در گام اول می توان به صورت داوطلبانه از ثروتمندان خواست که برای دریافت یارانه ثبت نام نکنند.
وقتی طرح از 28 آذر 89 آغاز شد و به همه افراد یارانه پرداخت شد، بسیاری از نمایندگان مجلس و برخی کارشناسان به این اقدام انتقاد می کردند و می گفتند این شکل از پرداخت یارانه، هدفمندی یارانه ها نیست.
این انتقادات ادامه داشت تا اینکه برخی منتقدان این اقدام بر مسند امور نشستند. همانطور که نوبخت خود در همایش روز ملی آمار گفت، او چندین سال در مرکز پژوهشی مشغول به کار بوده و مطالعات گسترده ای داشته است.
شاید به همین دلیل بود که فکر می کرد، می توان با انجام برخی کارها چند دهک را حذف کرد اما وقتی هم او و هم وزیر اقتصاد وارد گود شدند، به این نتیجه رسیدند که کار در اتاق های دربسته با کار در وسط میدان متفاوت است.
*عقبگرد نوبخت در گام اول
نوبخت در 21 مهر ماه امسال، با حضور در برنامه تلویزیونی گفت: در قانون آمده است با توجه به اینکه بین قیمت حامل ها در کشور با آنچه در آن سوی مرزها عرضه می شود فاصله قابل توجهی وجود دارد، بهتر است قیمت های داخل به قیمت منطقه ای برسد و از این افزایش قیمت، 50 درصد به نسبت درآمد خانوارها بین آنها تقسیم شود، یعنی کم درآمدها بیشتر و پردرآمدها کمتر دریافت کنند زیرا اغنیا نیازی به کمک دولت ندارند، اما متأسفانه همه منابع به خانوارها اختصاص یافت و سهم تولید داده نشد.
وی ادامه داد: ماده 7 قانون هدفمندی تأکید دارد که یارانه نباید به همه به صورت یکسان داده شود و بخشی از افرادی که الان یارانه می گیرند نباید دریافت کنند چون این عدالت نیست بلکه مساوات است.
معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور تصریح کرد: باید بررسی شود چه دهک هایی نیاز به یارانه ندارند چون همه به غلط فکر می کنند حتماً باید این رقم را بگیرند؛ قبلاً هم در برنامه رئیس جمهور این موضوع ذکر شده بود و من هم در اولین برنامه تلویزیونی در مورد حذف چند دهک نظر خود را اعلام کردم.
اما مدتی سپری شد و به تدریج، صراحت ها و قاطعیت ها در اعلام حذف 3 دهک به اما و اگر گرایید. چون اقتصاددانان و کارشناسان مجرب دریافتند که هم اکنون در شرایط اطلاعات کامل نئوکلاسیکی نیستیم و نمی توان به راحتی اغنیا را شناسایی کرد.
به همین دلیل بود که 6 روز پیش در مواجهه با این سوال که چه زمانی دهک ها حذف می شوند، پاسخ داد: این کار در حال بررسی است، اما قطعا اطلاعات موجود ناکافی است و باید تقویت و پردازش شود، چون دولت اعتقاد دارد هیچ گونه تنش و چالشی نباید در جامعه به وجود آید.
مجلس برای دولت سه ماه فرصت تعیین کرد تا بتواند، این ثروتمندان را شناسایی و آنها را از شمول دریافت یارانه حذف کند اما معاون رفاه اجتماعی وزیر تعاون، کار و رفاه با اشاره به مشکلات موجود، گفت: برای اینکه بتوانیم بانک اطلاعاتی طراحی کرده و ثروتمندان را شناسایی کنیم به یک سال زمان نیاز است.
*عقب گرد آقای وزیر اقتصاد دومین مقام بلند پایه دولت
شب گذشته نیز علی طیب نیا وزیر اقتصاد تیر خلاص را زد و گفت: حساب های ملی ما براساس روش هزینه و تولید است، بنابراین درآمدهای مردم به تفکیک در دسترس ما نیست، اطلاعات آماری کارشناسان مرکز آمار ایران و سایر دستگاه های آماری مورد بررسی دقیق قرار گرفته و امکان اینکه گروه های درآمدی را شناسایی کنیم وجود ندارد؛ اما کارگروهی در دولت مشغول مطالعه است تا این کار منطقی و در عین حال با ضریب خطای پایین انجام شود تا افراد با درآمد بالا در کشور شناسایی شوند.
وی تصریح کرد: تا این لحظه که بنده در خدمت شما هستم یک راه منطقی و قابل اتکا برای شناسایی گروه های درآمدی بالا پیدا نکرده ایم.
شاید حالا زمان مناسبی باشد تا تیم جدید اقتصادی دولت تدبیر و امید، نسبت به تحلیل ها و محاسبات محافل پژوهشی خود و یا دانشکده اقتصاد و اجرای آنها در عالم واقع اندکی تفکیک قائل شده و با قطعیت درخصوص برنامه ها و نسخه های اقتصادی خود صحبت نکنند.
شاید دیگر این است که بهتر است از انتقادهایی که در هر کوی و برزن و هر همایش و جلسه ای نسبت به قبلی ها می گوییم، اندکی بکاهیم چون اصلاح روند یکی از همین انتقاد ها در گام اول به بن بست خورده است، البته نه راه پس وجود دارد و نه راه پیش.
حداقل کاری که می توان کرد این است که هر چه قبلی ها انجام داده اند را غیر علمی و غیر منطقی و غیر کارشناسی و چندین غیر دیگر ندانیم. اول خوب تحقیق کرده و سپس اظهار نظر کنیم