شمانیوز
شما نیوز

اختصاصی/شمانیوز بررسی می‌کند

معرفی بهترین کشور در سیستم پرداخت یارانه

سیستم پرداخت یارانه در کشورها با توجه به شرایط داخلی اقتصادی آنها و در جهت کمک به افزایش رفاه مردم اعمال می شود و برزیل در این بین به عنوان یک کشور صاحب سبک شناخته شده است.

به گزارش خبرنگار شمانیوز: پرداخت یارانه نقدی و غیر نقدی نه تنها در ایران بلکه در کشورهای مختلف توسعه یافته و در حال توسعه، اجرا و همواره با مخالفان و موافقانی همراه بوده است.
در تمامی کشورهای جهان پرداخت یارانه نه به همه مردم، بلکه به اقشار و اصناف خاصی ارائه می‌شود، نکته ای که اکنون برخلاف دولت دهم مورد توجه دولت است و قصد دارد تنها به افرادی با شرایط خاص در جامعه این یارانه نقدی ارائه شود و در مقابل آن زیرساخت های بخش بهداشت و درمان تقویت و بهبود یابد.
این برنامه ریزی دولت به منظور حذف یارانه افراد توانمند در جامعه مخالفان زیادی همراه داشته است زیرا بسیاری از افراد متعقد هستند یارانه حق و سهم آنها از کشورشان است اما در این بین برخی نیز در جهت بهبود زیرساختهای مهم از جمله بهداشت و درمان، از دریافت آن انصراف دادند. این در حالی است که در کشوری مانند سوییس، ٧٨‌درصد مردم، در رفراندوم مربوط به طرح پرداخت یارانه ٢٥٦٣ دلاری از سوی دولت رای مخالف دادند البته دولت سوییس خود یکی از اصلی‌ترین مخالفان این طرح بود زیرا معتقد بود که این طرح هزینه بسیاری بر دوش دولت تحمیل می‌کند و اقتصاد کشور را تضعیف خواهد کرد.
نحوه پرداخت یارانه در کشورهای مختلف
امروزه در جهان یارانه‌ها بیشتر به تولیدکنندگان و یا محصولات کشاورزی پرداخت می‌شود؛ به گونه‌ای که باعث صیانت وضعیت معیشتی تولیدکنندگان و زارعان در مقابل نوسانات قیمت شده و ادامه تولید در کشورها با مشکلی مواجه نمی‌گردد. شمانیوز می‌افزاید: پرداخت غيرمستقيم يارانه به عنوان يكي از مهمترين عوامل تنظيم فعاليت هاي اقتصادي و شاخص ترين ابزار اقتصادي دولت ها براي حمايت از اقشار آسيب‌پذير و برخي بخش‌هاي توليدي جامعه، خصوصا در حوزه كشاورزي و انرژي است.
از سوی دیگر مدلهایی از نحوه پرداخت یارانه در کشورهای مختلف وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به یارانه مستقیم اشاره کرد که به صورت نقدی به قشرهای آسیب‌پذیر پرداخت می‌شود.
در واقع پرداخت یارانه در تمام کشورها، با توجه به شرایط داخلی اقتصادی آنها و در جهت کمک به افزایش رفاه مردم و پوشاندن نقاط ضعف بازار اعمال می شود.
برزیل کشوری صاحب سبک در سیستم پرداخت یارانه
کشوری که تاکنون در سیستم پرداخت یارانه مثبت عمل کرده،"سرزمین فوتبال" یعنی برزیل است که در كاهش فقر در این کشور نقش مهمي داشته‌است و احتمالا به زودی این کشور، به کشوری صاحب سبک در فقرزدایی هم تبدیل خواهد شد.
به گزارش شمانیوز، مدل برزیلی فقرزدایی، بر مبنای «یارانه نقدی مشروط» بنا شده و «بولسا فامیلیا» نامیده می‌شود. دریافت این یارانه نقدی از یک طرف «مشروط» بر حضور منظم کودکان خانوارهای فقیر در کلاس درس و نیز چک‌آپ‌های پزشکی بوده و از طرف دیگر «مشروط» بر واریز کامل یارانه نقدی به حساب مادر خانوار است.
در چارچوب این برنامه، ابتدای هر سال، یک رقم درآمدی به‌عنوان «خط فقر» به‌طور رسمی اعلام می‌شود. رقم خط فقر، به شکلی اعلام می‌شود که تقریبا ۲۵ ٪ کم‌درآمدتر از جمعیت کشور، مشمول دریافت یارانه نقدی شوند. کلیه خانوارهایی که خودشان اعلام کنند درآمدشان از رقم رسمی «خط فقر» کمتر است، می‌توانند یارانه نقدی دریافت کنند.
پرداخت یارانه نقدی در هر ماه به هر خانوار، «مشروط» بر آن است که کلیه کودکان ۵ تا ۱۸ ساله خانوار به‌طور منظم به مدرسه بروند و به‌طور منظم در برنامه‌های چک‌آپ پزشکی شرکت کنند.
هر ماه درصدی از خانوارهای دریافت‌کننده یارانه نقدی، هم از نظر میزان درآمد ماهانه و هم از نظر نظم حضور کودکان در مدرسه و نیز چک‌آپ‌های پزشکی، به دقت بررسی می‌شوند و در صورت اثبات تخلف خانوار، جریمه‌های سنگینی برای خانوار در نظر گرفته خواهد شد.
در زیر نمونه هایی از نحوه پرداخت یارانه در کشورهای مختلف بررسی می شود:
انگلیس
در انگلیس همه مردم به طور مستقیم و یکسان تحت پوشش یارانه های دولتی نیستند، بخش هایی از جامعه از جمله افراد مسن و بازنشسته، بیکاران، معلولان و ناتوانان جسمی و حتی برخی از مهاجران از امکانات دولتی زیادی در قالب یارانه بهره‌مند می‌شوند. قوانین مربوط به یارانه در مناطق مختلف انگلیس از جمله اسکاتلند، ایرلند شمالی و ولز متفاوت است و براساس شرایط خاص این مناطق هدف گذاری و توزیع می شود.
چین
چین به عنوان سومین قدرت اقتصادی جهان همواره از یارانه ها به عنوان اهرمی برای کنترل بازار استفاده کرده است. سیاست دولت چین برای به دست گرفتن نبض بازار داخلی خود استفاده توامان از یارانه و مالیات در بخش کشاورزی است.
برخی از صاحبنظران در حوزه اقتصاد چین معتقدند؛ دولت با دادن یارانه به تولید و مصرف میوه و بخشی از مواد غذایی، بهای آنها را پایین آورد. از سوی دیگر تولید و مصرف مرغ و ماهی را آزاد گذاشت تا قانون عرضه و تقاضا نرخ آن را تعیین کند. در همین حال برای گوشت قرمز مالیات تعیین کرد. به این ترتیب چینی ها تولید و مصرف مرغ و ماهی را به بازار آزاد سپردند، اما تولید و مصرف میوه و سبزی را که هزینه اجتماعی آن کم و سود آن زیاد است تشویق کردند.
اندونزی
دولت اندونزی از اختصاص یارانه مستقیم به فرآورده‌های نفتی برای حمایت از اقشار کم درآمد و خانوارهای فقیر استفاده می‌کند. در نتیجه فرآورده‌های نفتی در اندونزی کمترین قیمت را در مقایسه با کشورهای آسیای جنوب شرقی دارد. این یارانه‌ها بیش از 10 درصد بودجه دولت را به خود اختصاص داده و سبب زیانهای اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی شده است.
کویت
کویت از چنددهه پیش به دلیل درآمد بالای نفت و جمعیت کم، درآمد سرانه بالایی داشته است و به همین دلیل دولت مزایای قابل توجهی از جمله دریافت وام مسکن بدون بهره، آموزش و پرورش، بهداشت رایگان و یارانه برای آذوقه و سوخت را در اختیار شهروندان خود قرار می‌داد.
این کشور که در حال حاضر به دلیل کاهش بهای نفت از کمبود منابع مالی رنج می برد برنامه ریزی کرده است انواع یارانه عمومی را تا سال ۲۰۲۰ حذف کند.
تركيه
تركيه در سال 2001 در يك بسته سياستي كلان شامل «معرفي نظام نرخ ارز شناور»، «كاهش كسري بودجه دولت» و «استقلال بانك مركزي»، «برنامه اصلاح بازارهاي مالي»، «مخابرات» و «انرژي» با پشتيباني همه جانبه صندوق بين المللي پول (IMF) و بانك جهاني به روش خصوصي سازي نهادهاي عمده دولتي اعلام كرد.
در سال 2004 ميلادي، پارلمان تركيه طرحي را به تصويب رساند كه طي آن هزينه هاي توليد نفت داخل آن كشور اصلاح شد، قيمت براي مصرف كننده آزاد گرديد و در شركت هاي پالايش نفت دولتي، به بخش خصوصي انجام شد. برنامه خصوصي سازي شركت هاي پالايش نفت از 2005 آغاز و تاكنون در جريان است.
عربستان
در عربستان یارانه کلانی به منابع محدود مانند آب، سوخت و الکتریسیته تعلق می‌گرفت همچنین اختصاص یارانه به بنزین و نفت در عربستان یک امتیاز بزرگ برای مردم این کشور محسوب می‌شد اما مخارج هنگفت دولت این کشور در بخش عمومی و یارانه های پرداختی دولت با انتقاد اقتصاددانان همراه شد. به دنبال مشکلات اقتصادی و اجتماعی عمیق در عربستان، بررسی طرح قطع یارانه آب و برق در دستور کار دولت قرار گرفت.
روسیه
در سال‌های اخیر ، درگیریهای روسیه با غرب بر اقتصاد این کشور تاثیر داشته و موجب کاهش ارزش برابری روبل شده است بنابراین یکی از برنامه‌های مبارزه با بحران اقتصادی در این کشور، پرداخت یارانه دولتی به بخش صنعت و اختصاص منابع مالی بیشتر به بخش کشاورزی بوده است. در این میان با توجه به اینکه گردشگری در این کشور از اهمیت بسزایی برخوردار است دولت این کشور برای ترمیم رشد اقتصادی و توسعه منطقه‌ای و جذب گردشگران اقدام به پرداخت یارانه برای تورگردانان کرده است.
آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۱۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین
تبلیغات متنی