بازار داغ مواد غذایی تقلبی در ایام نوروز
تقلب در تولید مواد غذایی و عرضه آن به متقاضیان و مصرف کنندگان از معضلاتی است که در ایام نوروز با شدت هر چه بیشتری نمود و بروز پیدا می کند.
به گزارش شمانیوز:با نزدیک شدن به پایان سال و آغاز تعطیلات نوروزی،ضریب عرضه،تولید و فروش مواد غذایی تقلبی و ناسالم نیز با شدت هر چه بیشتری همراه می شود.
به واقع،با بالا رفتن میزان خرید مواد غذایی،عرصه برای متقلبان،متخلفان و سود جویان نیز بازتر می شود و در این میان،عده ای برای کسب سود هر چه بیشتر بدون توجه به امنیت و سلامت غذایی می تازند تا بلکه از این بستر و شاید برخی خلاء های نظارتی،منفعت هر چه بیشتری را به جیب بزنند.
بر اساس آمار و گزارشات منتشر شده در رسانه ها و جراید هزار کیلوگرم مواد غذایی فاسد و ناسالم در طی مدت گذشته معدوم شده است.
اگرچه این حجم از معدوم سازی مواد خوراکی موید تلاش دستگاه ها و نهادهای ذیربط برای حفظ و ارتقای امنیت غذایی مصرف کنندگان است،اما با این وجود،سود تولید و عرضه مواد غذایی غیر استاندارد و غیر بهداشتی آنقدر جذاب و قابل توجه می باشد که عده ای ناجوانمردانه برای کسب منافع مالی و مادی هر چه بیشتر،با سلامت و جان مردم بازی و معامله می کنند.
* آجیل های خوش آب و رنگ اما آلوده به سموم آلوده
یکی از مواد غذایی و خوراکی های پر مصرف در این ایام،به آجیل شب عید معطوف می شود،در این میان،با افزایش ضریب تقاضا،برخی با عرضه تقلبی و ناسالم آجیل،سلامت مصرف کنندگان را به مخاطره می اندازند.
مسعود علیشاهی،کارشناس صنایع غذایی ،با اشاره به لزوم دقت نظر مضاعف مصرف کنندگان در تهیه و خرید محصولات غذایی اظهار داشت:تجارب سنوات گذشته موید این واقعیت تلخ است که متاسفانه با افزایش تقاضا برای تهیه و خرید محصول یا محصولاتی خاص،انگیزه ها و وسوسه تولید و عرضه مواد غذایی ناسالم نیز تشدید می شود.
وی افزود:به واقع،از حیث ظاهری،تفاوت چندانی میان آجیل های مرغوب و تقلبی وجود ندارد،اما در خصوص کیفیت آنها،فاصله ای جدی میان خشکبار سالم و ناسالم وجود دارد.
علیشاهی عنوان کرد:تحقیقات و پژوهش های انجام شده موید این واقعیت است که آجیل های ناسالم آلوده به سمی موسوم به ((آفلا توکسین))هستند که برای سلامت انسان بسیار مخاطره آمیز است.
کارشناس صنایع غذایی گفت:مصرف چنین آجیل هایی در میان مدت و بلند مدت خطر ابتلا به سرطان را نیز تشدید می کند و این موضوع نشان دهنده عمق عوارض و پیامدهای آجیل های آلوده و ناسالم است.
*تولید شیرینی های ناسالم بصورت زیر زمینی
سعید مصوری منش،کارشناس تغذیه ،با اشاره به افزایش ضریب تقاضا برای خرید شیرینی در ایام نوروز،گفت:در طول سالهای گذشته شاهد بوده ایم که متاسفانه برخی از شیرینی های تولیدی بصورت زیرزمینی و با استفاده از مواد خوراکی و روغن های ناسالم طبخ و عرضه می شوند.
وی افزود:استفاده از روغن های سوخته،پالم و خامه های آنالوگ که از چربی های گیاهی تهیه شده اند بخش دیگری از واقعیت تولید شیرینی های ناسالم است.
مصوری منش عنوان کرد:بخش دیگری از مخاطرات غذایی این ایام مشمول عرضه گوشت،مرغ،تخم مرغ و سوسیس و کالباس ناسالم می شود که در سایه مشغله خانه تکانی و دید و بازدیدهای عید،عرضه آن تشدید می شود.
کارشناس تغذیه گفت:متاسفانه در طول هفته ها و ماه های گذشته،شیوع آنفولانزای مرغی،نگرانی ها در خصوص احتمال ابتلا به این عارضه را تشدید کرده که بهترین و موثرترین راهکار برای جلوگیری از آن،خرید و تهیه مواد غذایی،پروتئینی از اماکن و مراکز مورد اطمینان و مجوز دار است.
وی افزود:خوشبختانه تلاش بسیاری برای مقابله،کنترل و مهار آنفولانزای مرغی انجام پذیرفت که این موضوع واقعیتی غیر قابل کتمان است،اما احتیاط نیز شرط عقل محسوب می شود و می طلبد در این ایام،در شرایطی که میلیون ها مرغ معدوم شده اند،تلاش هر چه بیشتری برای گزینش و انتخاب مراکز عرضه و فروش محصولات غذاییِ پروتئینی لحاظ شود.
*لزوم تشدید برخوردها با متخلفان غذایی احساس می شود
فرشاد هاشمی،کارشناس بهداشت عمومی و یکی از فعالان حوزه تولید مواد غذایی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی،با اشاره به لزوم تشدید و تعمیق برخوردها برای مقابله و افزایش ریسک تولید،فروش و عرضه محصولات غذایی ناسالم،عنوان کرد:با وجود بازرسی ها و اعمال قانونی که با متخلفان می شود،اما نباید این واقعیت را از نظر دور داشت که سطح و میزان برخوردها با متخلفان با میزان آسیب هایی که از زاویه عرضه محصولات غذایی ناسالم به مصرف کنندگان تحمیل می شود همخوان به نظر نمی رسد.
وی افزود:به اعتقاد بنده باید دامنه و عمق برخوردها به میزانی افزایش یابد که متخلفان و تولید کنندگان و عرضه کنندگان چنین محصولاتی در سایه هراس از اعمال قانون،تن به چنین ریسکی ندهند.
هاشمی گفت:بر اساس اعداد،ارقام و گزارشات منتشر شده در رسانه ها،در نیمه نخست اسفند سال جاری،285 هزار و 936 مورد بازرسی از اماکن تولید و عرضه محصولات اجرایی و عملیاتی شده است.
وی در خاتمه یادآور شد:انجام بیش از 6 هزار بازرسی از رستوران ها و مراکز عرضه مواد غذایی بین راهی،نشان می دهد که دستگاه های ذیربط،نسبت به حصول این امر(حفظ و تقویت امنیت و سلامت غذایی)دغدغه دارند اما باید در قوانین نیز بازبینی های لازم لحاظ شود تا عرصه برای متخلفان تنگ تر از گذشته شود./ باشگاه خبرنگاران جوان