جزئیات رتبهبندی کسبوکارهای اینترنتی
رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با اشاره به 2 محور سوابق عملکرد و توانمندی مدیریتی و مالی کسب و کار اینترنتی برای رتبهبندی گفت: در نظر داریم محور امنیت را هم به رتبهبندی کسبوکارها اضافه کنیم.
به گزارش شمانیوز و به نقل از فارس؛ علی رهبری در رابطه با رتبهبندی کسب و کارهای اینترنتی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت در آیندهای نزدیک، گفت: نماد اعتماد الکترونیکی در حال حاضر رتبهبندی ندارد اما به تازگی مدل رتبهبندی برای اظهارنظر در مورد آن توسط بخش خصوصی از جمله اتحادیههای کشوری و نظام صنفی و دستگاههای دولتی منتشر شده است.
* دو محور اصلی رتبهبندی کسبوکارهای اینترنتی
رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: در آن سند دو محور برای رتبهبندی کسب و کارهای اینترنتی در نظر گرفته شده است که محور اول سوابق عملکرد یک واحد کسب و کار اینترنتی است که وضعیت مسئولیتپذیری مالی یکی از شاخصهای این محور است.
وی افزود: مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، وضعیت مسئولیتپذیری مالی را از شرکت رتبهبندی اعتباری ایرانیان استعلام میکند و براساس این استعلام وضعیت چکهای برگشتی، بدهیهای مربوط به تسهیلات بانکی بررسی میشود و اگر کسی در این زمینه مسالهای داشته باشد در شاخص مسئولیت پذیری مالی نشان داده میشود.
رهبری بیان داشت: در همین محور سوابق عملکرد در کنار شاخصهای مسئولیتپذیری مالی از جمله شاخص ثبت شکایات و کیفیت پاسخگویی واحد کسب و کار اینترنتی با ارسال برای اتحادیههای مربوطه مورد بررسی قرار میگیرد و در نهایت مشخص میشود که واحد مذکور شکایتهای مردمی را رسیدگی یا رد کرده است و جمعبندیهای لازم در این خصوص انجام میشود و میزان عملکرد کسب و کار تعیین و نمرهای هم به میزان پاسخگویی آن کسب و کار به مشتریان داده میشود.
وی افزود: برای تعیین این نمره تعداد شکایتها، تعداد شکایتهای باز و بسته و تعداد شکایتهایی که منجر به رضایت شده تعیین کننده است.
رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی شاخص بعدی برای تعیین رتبه کسب و کارهای الکترونیکی را سوابق و تخلفات کسب و کار اینترنتی عنوان کرد و گفت: با استفاده از اطلاعاتی که از دستگاههای حاکمیتی مختلف اتخاذ میشود نمرهای هم به این شاخص اختصاص مییابد.
وی با بیان اینکه سه شاخص مذکور نمره سوابق عملکرد کسب و کار الکترونیکی را نشان میدهد، گفت: مرکز توسعه تجارت الکترونیکی این اطلاعات را در سایت و در پروفایل کسب و کار اینترنتی برای رویت مصرفکنندگان قرار میدهد و افراد مختلف با مراجعه به سایتهای کسب و کار اینترنتی میتوانند وضعیت واحدهای کسب و کار مورد نظرشان را رویت کنند.
رهبری اظهار داشت: در محور دوم توانمندی مدیریتی و مالی فعلی کسب و کار اینترنتی مورد بررسی قرار میگیرد به عنوان مثال در این محور توانمندی مدیریتی و پرسنل آن کسب و کار اینترنتی و همچنین درجه زیرساختهای نرمافزاری آن مورد بررسی قرار میگیرد و حتی اظهار نامههای مالیاتی آن واحد کسب و کار اینترنتی بررسی میشود که بررسی این بخش میزان پاسخگویی به تعهدات آن کسب و کار و همچنین قدرت مالی آن را نشان میدهد.
وی با بیان اینکه در مجموعه این دو محور در پروفایل نماد کسب و کار الکترونیکی قابل مشاهده خواهد بود، اظهار داشت: بر اساس اقدامات انجام شده تا دو هفته آینده این اطلاعات بر روی سایت قرار خواهد گرفت و مردم میتوانند از آن استفاده کنند.
رئیس مرکز تجارت الکترونیکی وزارت صنعت، معدن و تجارت بیان داشت: البته محور سومی هم برای رتبهبندی مدنظر است که برای این منظور در حال مذاکره با پلیس فتا هستیم تا در آیندهای نزدیک بتوانیم محور امنیت را فعال کنیم بدین معنا که اگر خریداری به یک واحد کسب و کار اینترنتی مراجعه کرد با مشاهده پروفایل آن نماد اطمینان حاصل کند که آن واحد اینترنتی آیا اطلاعات مشتری را حفظ میکند یا خیر؟
* نماد اعتماد الکترونیکی به معنای اعتماد صد در صدی نیست
وی در پاسخ به این سوال پس تاثیر نماد الکترونیکی تاکنون چگونه بوده و آیا تا زمان رتبهبندی هیچ کس نباید به نماد الکترونیکی اطمینان کند، گفت: این مفهوم باید در جامعه پذیرفته شود؛ نماد اعتماد الکترونیکی به معنای اعتماد صد در صدی نیست و براساس رتبههایی که براساس شاخصها به نماد داده میشود؛ مردم باید احتیاط کنند زیرا همیشه اعتماد یک طیف است و امکان دارد که فردی تا مقطعی از زمان هیچگونه تخلفی نداشته باشد اما در یک برههای دچار برخی تخلفات شود و اعتمادی که به آن بوده را خدشهدار کند.
وی بیان داشت: به هر حال در رسیدن به هدف مذکور یعنی رتبهبندی نماد الکترونیکی بدون کمک مصرفکنندگان و ثبت شکایتها و اظهارنظرها نمیتوانیم موفق عمل کنیم زیرا فضای مجازی بسیار گسترده است و نظارت انسانی محدود است.
رهبری بیان داشت: برای افزایش نظارتها و تبدیل نظارت انسان محور به سیستم هوشمند چند طرح آماده شده و در حال اخذ مصوبات لازم هستیم.
* معاملهگران سکه ثامن باید تضامین لازم را درمعاملات آتی از مالک کسب و کار اخذ میکردند
وی در پاسخ به این سوال که در مورد سکه ثامن مردم به نماد الکترونیکی اعتماد کردند در این مورد چه توضیحی دارید، گفت: در مورد سکه ثامن بحث ریسک معاملات آتی اتفاق افتاد، عدهای با مالک سکه ثامن معاملاتی انجام دادند و در معامله خود پول پرداخت کردند اما سکه و طلا تحویل نگرفتند و سکههای خود را نزد ثامن نگاه داشتند؛ این نوع معامله نه فقط در فضای مجازی بلکه در فضای حقیقی هم نیازمند تضامین لازم است. یعنی اگر کسی پولی بپردازد، اما کالای خود را دریافت نکند باید تضامین لازم را از فروشنده اخذ کند.
مخاطبان فارس در سامانه فارس من مطالباتی را درباره پرونده سکه ثامن مطرح کردهاند که از اینجا، اینجا و اینجا قابل مشاهده است.