رپورتاژ آگهی/
آیا زن با مشکلاتی که دارد میتواند طلاق بگیرد؟
درخواست طلاق از طرف زن یکی از سختترین نوع از پروندههای خانوادگی در دستگاه قضا بهشمار میرود. به این دلیل که قانون مدنی، طلاق را در اختیار مرد قرار داده و زوجه تنها هنگامی که دلیل موجهی داشته باشد و بتواند به اثبات برساند، این فرصت را دارد که در دادگاه تقاضای طلاق کند. البته چنانچه زن دارای حق طلاق باشد، میتواند بدون حضور مرد در دادگاه، تمامی امور مرتبط با طلاق را بهراحتی طی کند. طلاق از سوی زوجه یکی از مواردی است که لازم است با حضور وکیل انجام شود. ازآنجاییکه مراحل طلاق دارای پیچیدگیهای مخصوص به خود است، توصیه میشود از یک وکیل مجرب طلاق راهنمایی بخواهید. در ادامه، قصد داریم به بررسی شرایط طلاق از سوی زن بپردازیم.
مراحل طلاق از سوی زن از کجا آغاز میشود؟
درصورتیکه طلاق توافقی نباشد و زن حق طلاق یا همان وکالت طلاق را در اختیار نداشته باشد، ناچارا باید درخواست طلاق از طرف زن به دادگاه ارائه شود. درخواست طلاق از طرف زوجه پروندهای است که ۳ مرحله بدوی، تجدیدنظر استان و درنهایت دیوان عالی کشور را به خود اختصاص دادهاست. در این شرایط، اگر هر یک از طرفین یعنی زن و یا شوهر، حکم دادگاه اول که به بدوی شناخته میشود را به نفع خود ندانند، میتوانند در طول ۲۰ روز نسبتبه تجدیدنظرخواهی اقدام کنند. پرونده را بعد از تبادیل لوایح به دادگاه تجدیدنظر ارسال میکنند و در ادامه این روند، بعدازاینکه دادگاه تجدیدنظر رای خود را صادر کند، هر یک از طرفین مجدداً میتوانند نسبتبه فرجامخواهی اقدام کنند. در این شرایط، پرونده باید به دیوان عالی کشور فرستاده شود.
البته همهچیز در دیوان عالی کشور تمام نمیشود. درصورتیکه رای دادگاه با تجدیدنظر مواجه شود، باید پرونده به دادگاه تجدیدنظر فرستاده شود که بعد از صادر شدن حکم نیز امکان فرجامخواهی مجدد برای طرفین وجود دارد. باتوجهبه این موارد و توضیحات، متوجه شدیم که درخواست پرونده طلاق از سوی زن نمیتواند بهعنوان طلاق فوری تلقی شود و علاوهبر طولانی بودن فرایند، دارای پیچیدگیهای زیادی است که نیازمند گذشت زمان و صبر فراوان است.
طلاق از سوی زن در چه شرایطی امکانپذیر است؟
درخواست طلاق از طرف زن باتوجهبه شرایطی در محاکم قضایی کشور موردپذیرش قرار میگیرد که در این قسمت قصد داریم به شرح این شرایط بپردازیم:
پرداخت نکردن نفقه از جانب همسر
بر اساس ماده ۱۱۲۹ در قانون مدنی، زن در صورتی میتواند درخواست طلاق دهد که بتواند ثابت کند شوهرش از پرداخت نفقه به او امتناع میکند و یا توانایی پرداخت را ندارد. دادگاه در این شرایط، زوج را ملزم به طلاق زوجه میکند و درصورتیکه زوج از اجرای حکم سر باز زند، خود دادگاه نسبتبه اجرای صیغه طلاق و صدور سند طلاق اقدام خواهد کرد.
عسر و حرج زن
یکی دیگر از راههایی که زن میتواند درخواست طلاق خود را به دادگاه ارسال کند، این است که ثابت کند برای ادامه زندگی با زوج باید مشقت و سختیهای زیادی را متحمل شود. به این مورد عسر و حرج میگویند و ازجمله شرایطی است که امکان طلاق از سوی زن را مهیا میسازد.
ترک زندگی مشترک از طرف زوج
چنانچه زوجه بتواند ثابت کند که زوج به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در طول یک سال و بدون داشتن عذری موجه، زندگی مشترک و خانواده را ترک کرده، میتواند درخواست خود را برای طلاق به دادگاه ارسال کند.
اعتیاد شوهر به مواد مخدر و یا مشروبات الکلی
چنانچه شوهر به یکی از مواد مخدر و یا مشروبات الکلی معتاد شود و بر این اساس زندگی خانوادگی خود را مختل کند، زوجه میتواند به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق دهد. البته شرایطی نیز برای این مورد درنظر گرفته شده، مانند اینکه پزشک مدتی را برای ترک اعتیاد زوج درنظر میگیرد. چنانچه زوج نتواند نسبتبه ترک اعتیاد در مدت اعلامشده موفق باشد، زوجه میتواند نسبتبه درخواست طلاق اقدام کند.
شروط دوازدهگانه در سند ازدواج
درصورتیکه شروطی که در عقدنامه مندرج شدهاند به هر دلیلی تحقق یابند، زن میتواند برای طلاق در دادگاه درخواست دهد.
در اختیار داشتن حق طلاق
درصورتیکه زوجه دارای حق طلاق و یا همان وکالت طلاق باشد، میتواند به دادگاه مراجعه کند و درخواست طلاق دهد.
مراحل بررسی درخواست طلاق از سوی زن
هنگامی که زوجه با مراجعه به دادگاه، درخواست طلاق از طرف زن را ثبت میکند، باید مراحلی گذرانده شود که در این قسمت به آنها میپردازیم:
مراجعه به مشاور خانواده و روانشناس
بعدازاینکه علت اختلاف مشخص شد، یکی از زوجین و یا هر دو باید به کارشناس خانواده و یا روانشناس مراجعه کنند تا شاید بتوانند اختلافات زناشویی را تحتنظر یک فرد متخصص حل کنند.
مراجعه به وکیل خانواده
درصورتیکه زوجین به این نتیجه برسند که مشکلشان توسط مشاور هم حل نمیشود، باید به یک وکیل خوب مراجعه کنند تا بتوانند درمورد قانون و حق و حقوق خود اطلاعاتی را به دست آورند.
مراجعه به دادگاه و تقدیم درخواست
اگر برای این کار وکیلی مناسب انتخاب کرده باشید، میتوانید تنظیم دادخواست طلاق را به ایشان سپرده و دخالتی در این مرحله نداشته باشید.
شرکت در جلسات رسیدگی به طلاق
پروندههای خانوادگی قبل از اینکه در دادگاه بررسی شوند، برای حصول سازش به شورای حل اختلاف فرستاده میشوند. اگر در شورای حل اختلاف باز هم همچنان طرفین اصرار به طلاق و جدایی داشته باشند، جلسهای در دادگاه برگزار میشود تا تصمیم برای پذیرش و یا رد طلاق زن اتخاذ شود.
اعتراض به رای دادگاه از سوی زن
درصورتیکه رای به نفع زن صادر نشده باشد، میتواند در مراجع عالیتر درخواست تجدیدنظرخواهی و یا فرجامخواهی خود را اعلام کند.
اجرا و ثبت صیغه طلاق
بعد از صادر شدن حکم توسط مراجع عالی، زن باید در عرض سه ماه برای اجرای صیغه طلاق به دفترخانه مراجعه کند تا با درنظر گرفتن شرایطی همچون عدم بارداری، صیغه طلاق جای و سند طلاق صادر شود.
جمعبندی
باوجود موانع و مشکلاتی که برای زن وجود دارد، انتخاب یک وکیل طلاق که از دانش و تجربه کافی در این زمینه برخوردار باشد، میتواند شما را در طول پروسه درخواست برای طلاق از طرف زن و ارائه دلایل و اثبات آنها یاری رساند. بهعلاوه با انتخاب یک وکیل، نیازی نیست که خود شما در تمامی جلسات حضور داشته باشید و این کار توسط وکیل شما انجام میشود. گروه وکلای خانوادگی با سالها سابقه درخشان میتوانند شما را در انواع پروندههای خانوادگی مانند طلاق از طرف مرد یا زن یاری رسانند.