ورم معده چیست؟ + علل ، پیشگیری و درمان
ورم معده عبارت است از سوزش، التهاب یا زخم در پوشش معده. در واقع ورم معده، اصطلاح عمومی برای گروهی از شرایط مشترک است.
ورم معده عبارت است از سوزش، التهاب یا زخم در پوشش معده. در واقع ورم معده، اصطلاح عمومی برای گروهی از شرایط مشترک است.
گاستریت یا ورم معده، اغلب به علت عفونت با باکتری ایجاد میشود که بیشتر مواقع سبب زخم معده میشود. این شرایط میتوانند حاد یا مزمن باشند و بسته به شرایط بیمار، متفاوت باشد.
البته ورم معده، انواعی دارد که به دو دسته تقسیم بندی میشوند:
-
نوع حاد ورم معده که میتواند به طور ناگهانی ایجاد شود.
-
ورم معده مزمن که میتواند در طول زمان ایجاد شود.
در برخی موارد، ورم معده میتواند سبب سرطان معده یا زخم معده شود؛ اما با این حال، در بعضی از افراد این بیماری جدی نیست و به آسانی درمان میشود. در این مقاله تمام راهها برای دوری از خطرات ورم معده نشان داده شده است! کافی است با دقت بخوانید.
علل ورم معده
ورم معده یا گاستریت، میتواند به دلیل مصرف بیش از حد الکل، استرس، استفراغ مزمن یا استفاده از دارو های خاص مانند: آسپرین یا داروهای ضد التهاب ایجاد شود. همچنین ممکن است به دلیل علل زیر ایجاد شود:
1- عفونت هلیکوباکتر:
هلیکو باکتر، نوعی باکتری است که در منظقه مخاطی معده زندگی میکند. اگر عفونت کرده و درمان نشود، ممکن است به زخم معده یا سرطان معده ختم شود.
2- رفلاکس صفرا:
این مورد نیز میتواند یکی از علل ورم معده باشد. در واقع برگشت از صفرا به معده که به وسیله دستگاه صفراوی انجام میشود، منجر به ورم معده خواهد شد.
3- مصرف بیش از حد الکل:
در طی تحقیقی مشخص شد افرادی که در مصرف الکل زیاده روی میکنند، بیشتر از همه به ورم معده دچار خواهند شد.
4- مصرف مواد خورنده:
اگر در رژیم غذایی خود، مواد غذایی خورنده مانند نوشابه دارید، باید منتظر این بیماری باشید. در واقع این مواد با از بین بردن پوشش معده، آسیب قابل توجهی به آن میزنند.
5- مصرف داروهای خاص:
آسپرین و داروهای ضد درد نقش مهمی در ایجاد این بیماری دارند.
6- بیماریهای خود ایمنی:
درواقع سیستم ایمنی بدن میتواند سبب ایجاد بیماری شود! وقتی که به اشتباه بخشی از بدن مانند معده را به عنوان دشمن شناسایی کند و دت به تخریب آن بزند، ممکن است بیماری هایی نظیر ورم معده رخ دهد.
7- حساسیت غذایی:
شواهد به دست آمده حاکی از آن است که افراد مبتلا به اختلال گوارشی، وقتی غذای آلرژیک مصرف میکنند، خطر ابتلا به ورم معده یا گاستریت را بالا میبرند. با پزشک خود برای تعیین هرگونه آلرژی غذایی، صحبت کنید.
نقش تغذیه در ایجاد ورم معده چیست؟
معده جزو دستگاه گوارشی انسان است؛ بنابراین نقش تغذیه در سلامت معده بسیار زیاد خواهد بود. غذاهایی که میخوریم از علل اصلی بروز ورم در معده هستند. درواقع مصرف غذاهای چرب و اسیدی میتواند از معمول ترین عادات غذایی ما باشد.
بعضی از مواد غذایی که سبب تخریب معده میشوند در زیر آمده است:
-
الکل
-
غذاهای تند
-
غذاهای چرب
-
فست فود ها
-
غذاهای آلرژی زا
-
غذاهای سرخ شده
-
نوشیدنی های گازدار
-
غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی و…
من به شما قول میدهم؛ اگر این غذاها را به طور مداوم مصرف کنید، در آینده نه چندان دور، یکی از بیماری های دستگاه گوارش شما را بیمار خواهد کرد. لطفا در انتخاب رژیم غذایی دقت کنید.
علائم ورم معده
با اینکه در بسیاری از افراد علائمی وجود ندارد و در بعضی از آنها نیز متفاوت است اما علائم اصلی ورم معده در زیر آمده است:
-
استفراغ
-
تهوع یا ناراحتی معده
-
نفخ یا درد در شکم
-
از دست دادن اشتها
-
سکسکه مکرر
-
استفراغ خونی یا سیاه رنگ
-
احساس سوزش یا خارش در معده به خصوص در شب
اگر دقت کرده باشید، همه علائم ورم معده ، مربوط به دستگاه گوارش بود. در واقع با اختلال در معده، دستگاه گوارش شما فلج میشود. به عبارت دیگر؛ معده بخش اصلی دستگاه گوارش است. اگر آسیب ببیند، تمام دستگاه گوارشی شما دچار اختلال خواهد شد.
تشخیص ورم معده
پزشک شما باید سابقه پزشکی و خانوادگیتان را بررسی کرده و از شما سوالاتی درباره بیماری های پدر و مادرتان بپرسد. همچنین با انجام معاینات فیزیک و آزمایشات تخصصی که در زیر آمده است، میتواند ورم معده یا گاستریت را تشخیص دهد:
1- آندوسکوپی بالایی:
در این آزمایش، یک آندوسکوپ (لوله باریک که در سر آن دوربین و چراغ قوه وجود دارد) از طریق دهان به داخل معده فرستاده میشود. دکتر به وسیله دوربین، التهاب را مورد بررسی قرار داده و ممکن است بیوپسی انجام دهد. در بیپوسی، یک نمونه کوچک از عضو را برای آزمایش، بر میدارند.
2- آزمایش خون:
پزشک شما ممکن است آزمایشات مختلف خونی مانند تعداد گلبول های قرمز را برای تعیین کم خونی شما انجام دهد. اگر تعداد کافی گلبول قرمز در خون شما وجود نداشت، کم خون هستید. به وسیله آزمایشات خون، میتواند عفونت هلیکو باکتر پیلوری و فقر آهن را نیز میبیند.
3- آزمایش مدفوع:
یکی از نشانه ها و علائم ورم معده ، وجود خون در مدفوع است. به وئسیله آزمایش مدفوع، از وجود این علامت اطمینان حاصل میشود.
پیشگیری از ورم معده
برای پیشگیری از ورم معده ، باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید. رژیمی سالم و در عین حال متنوع و خوشمزه برای خود انتخاب کنید.خوردن غذاهای مفید و عالی زیر میتواند به جلوگیری از ابتلا به بیماری های گوارشی کمک زیادی بکند:
-
مواد غذایی که فیبر بالایی دارند مانند: سیب، جو، کلم بروکلی، بلغور
-
مواد غذایی کمچرب مانند: ماهی، فیله و سینه مرغ
-
غذاهایی با اسید پایین یا قلیاییتر مانند سبزیجات
-
نوشیدنی های بدون گاز مانند دوغ محلی
-
نوشیدنی های بدون کافئین مانند دمنوش های طبیعی
-
پروبیوتیکها مانند ماست
سعی کنید این خوراکی ها را جایگزین مواد مشابه و مضر آنها در رژیم هایی خود کنید. شک ندارم نتیجه بسیار خوبی خواهید گرفت!
منبع: دکتر نیم