شمانیوز در گفتوگو با کارشناس انرژی بررسی کرد؛
آیا کاهش قیمت نفت بر بودجه سال آینده تأثیر خواهد گذاشت؟
یک کارشناس انرژی گفت: کاهش بهای نفت بر افزایش قیمت تورم در سال آینده و بودجه ۹۹ تأثیر خواهد گذاشت.
صادق مردانی، کارشناس انرژی در گفتوگو باخبرنگار اقتصادی پایگاه خبری و تحلیلی شمانیوز درباره اثر کاهش قیمت نفت بر بودجه سال آینده کشور گفت: ایران در حال حاضر به دلیل اینکه بودجه خود را بر مبنای فروش ۱ میلیون بشکه نفت بسته است؛ با کسری بودجه برای سال ۹۹ مواجه است. در صورتی که افت قیمت اخیر نفت ادمه پیدا کند و نفت در کانال ۳۰ دلاری باقی بماند؛کسری بودجه ایران تشدید خواهد شد.
وی یادآور شد: کاهش قیمت نفت منجر به افزایش جهانی قیمت طلا خواهد شد. این روند در ایران هم اتفاق خواهد افتاد و به دلیل حجم بالای نقدینگی در کشور نقدینگی به سمت بازارهای غیر مولد مانند طلا و ارز خواهد رفت و اقتصاد ایران دچار تورم و ضربه خواهد شد.
این کارشناس انرژی در رابطه با جلوگیری از ورود شوک اقتصادی به کشور افزود: ایران باید وابستگی اقتصاد خود به نفت را بسیار کم کند یکی از راههای مناسب برای این کار، هدفمند شدن نظام مالیاتی کشور است. مالیات یکی از کلیدیترین راه حلها برای جبران کسری بودجه کشور است. اما اجرای این راهکار مقداری زمان بر است و ۲ تا ۳ سال طول خواهد کشید.
مردانی در رابطه با کاهش قیمت نفت در چند روز اخیر گفت: کاهش قیمت تا یک حد مشخص میتواند ادامه داشته باشد. به نظرم اگر قیمت نفت به زیر ۳۰ دلار برسد شکست بازار رخ میدهد. شکست بازار یک اصطلاح اقتصادی است و زمانی رخ می دهد که عرضه و تقاضا در تعادل نباشد. این موضوع منجر خواهد شد برخی از تولید و عرضه کنندگان نفت به دلیل نبود صرفه اقتصادی بازار را ترک کنند و قیمت دارای رشد شود.
وی در ادامه تصریح کرد: به دلیل اینکه ایران دارای منابع نفت و گاز فراوان است یکی از از راههای رشد اقتصادی پرهیز از خام فروشی است. این راه کار یعنی ایجاد زنجیره ارزش و صادرات فراورده نفتی تحریمپذیری اقتصاد ایران را سختتر خواهد کرد. البته ایران در صورت داشتن یک دیپلماسی قوی نفتی و اقتصادی می تواند حتی نفت خام خود را راحتتر به فروش برساند.
این کارشناس انرژی در پایان گفت: متاسفانه در طول سالهای گذشته به خصوص در چند سال اخیر ایران در دیپلماسی اقتصادی و نفتی بسیار ضعیف کار کرده است. شرکت پترونانس مالزی زمانی که شروع به کار کرد، در مقایسه با شرکت ملی نفت ایران قابل قیاس نبود اما هماکنون به عنوان یکی از غول های نفتی دنیا شناخته میشود. ایران باید در زمینه دیپلماسی نفتی دارای یک وحدت رویه شود تا بتواند در عرصه بینالمللی نقش آفرینی کند.