آنچه باید درباره روز انتخابات آمریکا بدانیم
تنها یک روز تا موعد پایانی اخد آرای حضوری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی مانده و پس از آن باید منتظر اعلام قطعی نتیجه ماند.
به گزارش شمانیوز: فرآیند رایگیری حضوری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا در پایان روز سه شنبه سوم نوامبر، به پایان خواهد رسید. ویروس کرونا و شیوع گسترده آن در آمریکا سازوکار برگزاری انتخابات در این کشور را با تغییرات عمدهای روبرو کرده است تا آنجا که دهها میلیون آمریکایی پیش از موعد اعلامی سوم نوامبر، در پای صندوقهای رای حضور پیدا کرده و رای خود را به صندوق انداخته و یا از طریق رای پستی نامزد مورد نظر خود را انتخاب کردهاند.
ویروس کرونا از جنبههای مختلفی برگزاری انتخابات در روز سوم نوامبر را با تردیدهای بسیاری مواجه کرده است. با توجه به خطر ابتلا به ویروس در هنگام جضور در پای صندوقهای رای، مشخص نیست که روز انتخابات چه فضایی حاکم خواهد بود!
تعداد بیسابقهای از آمریکاییها از طریق پست رای خود را اعلام کردهاند. کارشناسان انتخابات معتقدند این ممکن است به این معنی باشد که نتیجه در شب انتخابات اعلام نشود، ولی تعیین و تکلیف نتیجه نهایی برای چندین روز و یا حتی هفتهها طول بکشد. دونالد ترامپ به تازگی گفته، بسیار وحشتناک است که نتیجه انتخابات، شب انتخابات مشخص نمیشود. از سوی دیگر همین موضوع میتواند بستر مهیایی برای بروز تنش و آشوب در آمریکا و درگیری طرفداران بایدن و ترامپ ایجاد کند.
دونالد ترامپ معتقد است که، علیرغم استفاده خود از رایگیری پستی در گذشته، رای گیری از این طریق میتواند به تقلب و تغییر نتیجه انتخابات منتهی شود. بیشتر کارشناسان انتخابات این ادعا را رد کردهاند، اما در عین حال این را هم گفتهاند که افزایش چشمگیر آمار در رایگیری پستی میتواند در نهایت مشکلاتی را ایجاد کند.
به طور سنتی، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا همیشه در سهشنبه ماه نوامبر و پس از اولین دوشنبه این ماه برگزار میشود.
۵۳۸ رای الکترال که در ۵۰ ایالت آمریکا تقسیم شده، نقش تعیینکنندهای در انتخاب رئیس جمهور دارد. نحوه تقسیم آرای الکترال به طور مستقیم به جمعیت ایالتها مربوط است. به عنوان مثال کالیفرنیا با ۳۸ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر جمعیت، ۵۵ رأی الکترال دارد. در حالی که ایالت دلاور با ۹۳۶ هزار نفر جمعیت، تنها سه رأی دارد.
زمان باز و بسته شدن مراکز اخذ رأی در ایالتهای مختلف با یکدیگر متفاوت است. برخی از ایالتها حتی پس از بسته شدن شعبههای اخذ رای، به افرادی که در صف رأی دادن حضور دارند، این امکان را میدهند تا رای خود را به صندوق بیندازند. اما در برخی دیگر از ایالتها بلافاصله پس از پایان موعد انتخابات صندوق آرا بسته میشود.
یکی از زودترین زمانی که شعبههای اخذ رای در ایالتها باز میشود، ساعت ۶ صبح به وقت محلی است و دیرترین زمانی که یک شعبه انتخاباتی تا آن زمان باز خواهد ماند، ساعت ۹ شب به وقت محلی در ایالتهایی مانند نیویورک و داکوتای شمالی است. البته در ایالت ورمونت، افراد حتی میتوانند رأی خود را ساعت ۵ صبح به صندوق آرای بیندازند.
دریافت آرای پستی میتواند بعد از روز سوم نوامبر همچنان ادامه داشته باشد، برخی از ایالتهای کلیدی اجازه رأی گیری تا چند روز پس از موعد از پیش اعلام شده را دارند. در پنسیلوانیا و کارولینای شمالی انتخابات تا ۶ نوامبر ادامه خواهد داشت. در ایالت مینهسوتا و نوادا تا ۱۰ نوامبر و در ایالت اوهایو تا ۱۳ نوامبر ادامه خواهد داشت.
ایالتهای مختلف آمریکا از ۱۰ نوامبر به بعد شروع به تایید و اعلام رسمی نتایج خود میکنند. اگرچه در صورت نیاز به بازشماری مجدد، این امر نیز به تأخیر میافتد. همه ایالتها به جز کالیفرنیا باید تا ۸ دسامبر پرونده رایگیری و شمارش آرا را به پایان برسانند. همه اختلافات از جمله چالشها و بازشماریها باید پیش از این تاریخ حل شود.
تاریخی که رئیس جمهور جدید باید سوگند یاد کند در قانون اساسی آمریکا قید شده، دونالد ترامپ یا جو بایدن در تاریخ ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ مصادف با اول بهمن ماه مراسم تحلیف دور جدید ریاست جمهوری را آغاز میکنند. پیش از آن و در تاریخ ۱۴ دسامبر، ۵۳۸ نماینده الکترال گرد هم جمع میشوند تا به طور رسمی رئیس جمهور را انتخاب کنند. هرچند که آنها موظفاند تا به حزب خود وفادار باشند و در غیر این صورت جریمه میشوند، نظر آنها پس از رای دادن قابل بازگشت نیست و عملا پشت کردن به حزب امکانپذیر است. هر چند که این اتفاق بسیار بعید به نظر میرسد.