خاتمی رهبر سیاسی قابل احترامی است
روزنامه اعتماد با احمد شیرزاد، تحلیلگر اصلاحطلب گفتگو کرده است که بخشی از آن را میخوانید.
آقای کرباسچی در اظهارنظری مطرح کرده «اصلاحات از ابتدا تاکنون رهبری نداشته است، نه آقای خاتمی ادعای رهبری اصلاحات را داشته و نه جریان اصلاحات باهم بر سر رهبری این جریان توافق کردهاند.» پیش از این هم آقای بهزاد نبوی موضوع مشابهی را مطرح کرده بود. تحلیل شما از موضوع رهبری جریان اصلاحطلب چیست؟
من فکر میکنم چند موضوع را باید از یکدیگر تفکیک کرد. در جبهه اصلاحات اینکه یک شخصیت برجستهای مانند آقای خاتمی وجود دارد که همه به حرف ایشان توجه میکنند و این توجه فقط مختص نخبگان سیاسی نیست بلکه بدنه اجتماعی طبقه متوسط نیز به ایشان توجه دارند؛ بنابراین، این یک موقعیت ویژه است و محبوبیتی که آقای خاتمی با آن مواجه است یک سرمایه اجتماعی بزرگ محسوب میشود. این موضوع هم به این دلیل نیست که یک شورایی ایشان را انتخاب کرده است یا یک جنبش آزادیبخش را ایشان مانند نلسون ماندلا رهبری میکردند؛ بلکه این محبوبیت برآمده از انتخاباتی است که آقای خاتمی را رییسجمهور کرد. ایشان در این سالها اقدامات ارزندهای انجام داد و در این سالها تلاش کرد صادقانه با مردم برخورد کند و طبیعتا انتقاداتی هم به عملکرد ایشان وجود داشته اما در مجموع ایشان یک رهبر سیاسی مورد احترام است و به هر صورت این یک سرمایه ویژه است حال هر اسمی که میخواهند میتوانند روی آن بگذارند.
در مواردی هم آقای خاتمی عملیاتیتر عمل کردهاند برای مثال در تعیین شورای هماهنگی جبهه اصلاحات افرادی به صرف انتخاب آقای خاتمی اضافه شده است و در مقاطع مختلف هم این اتفاق افتاده است. یعنی در مواردی که قرار بود شورایی تعیین شود و ائتلافی رهبری شود شخص آقای خاتمی افرادی را منصوب کردند و دیگران هم با این موضوع مشکلی نداشتند. مطمئنا اگر زمانی برسد که آقای خاتمی فکر کند اگر دست به انتخاب یا انتصابی بزند دیگران با آن مخالفت میکنند یا تعداد قابل توجهی آن را نمیپسندند قطعا این کار را نخواهد کرد. به حال آقای خاتمی تا این حد هم وارد شدند.
اما اگر منظور از رهبری این باشد که آقای خاتمی یک رهبری مدیریتی بکند به این معنا که ساعتها وقت بگذارد و بر جزییات امور تمرکز کند، تماسهای تلفنی مداوم داشته باشد و حتی برای تامین هزینهها اقدام کند مسلم است که آقای خاتمی وارد چنین اموری نخواهد شد.
شما میگویید آقای خاتمی یک رهبری اجرایی یا مدیریتی نداشته است؛ آیا اساسا اصلاحطلبان نیاز به رهبری مدیریتی ندارند یا این نقش را باید فردی بهجز آقای خاتمی به عهده بگیرد؟
در پاسخ به این سوال که آیا ضرورت این نوع رهبری در جریان اصلاحات احساس میشود یا خیر باید گفت بله این ضرورت احساس میشود و به نظرم اصلاحطلبان نیاز به یک رهبری اجرایی دارند. قطعا این ضرورت وجود دارد افرادی در صحنه باشند که بتوانند با مشکلات روبهرو شوند و جلسات متعددی با دیگران بگذارند و اگر موانعی وجود دارد آن موانع را مرتفع کنند یا در زمان ائتلاف تلاش کنند نظرات را به یکدیگر نزدیک کنند و نقش فعالی داشته باشند.
در یک مقطعی عارف چنین نقشی را ایفا کرد اما مدتی بعد نسبت به عملکرد او انتقاداتی مطرح شد. البته در مقابل افرادی هم عملکرد ایشان را تایید کردند اما در مجموع اگر مدیریت اجرایی و هماهنگی در جبهه اصلاحات تقویت شود و قویتر از این عمل کند امر مطلوبی است. با این وجود هیچکسی ادعا نمیکند آقای خاتمی چنین وظیفهای دارد مضاف بر آنکه آقای خاتمی هم چنین نقشی را برای خود تصور نکرده است.