معاون توسعه شرکت فولاد مبارکه:
رسیدن برداشت صنایع از زایندهرود به صفر ،با انتقال آب خلیجفارس به اصفهان
معاون توسعه شرکت فولاد مبارکه در خصوص بحران کمآبی در استان اصفهان اظهار کرد: یکی از مهمترین اقداماتی که باید در استان اصفهان انجام شود، تأمین آب موردنیاز صنایع و همچنین کم شدن میزان برداشت آب از زایندهرود است. در این زمینه انتقال آب خلیجفارس با مشارکت شرکتهای بزرگ و صنعتی استان اصفهان همچون شرکت فولاد مبارکه آغاز شده و امید میرود با اجرای این پروژه، برداشت آب از زایندهرود به صفر برسد.
به گزارش شمانیوز: احمد سعیدبخش با بیان این مطلب افزود: یکی از الزامات مهم برای استان اصفهان بهعنوان یک استان صنعتی و دارای پتانسیل بالا در این حوزه، تأمین آب است؛ چراکه متأسفانه کاهش نزولات جوی طی سالهای اخیر، همچنین توسعه برداشتهای بیرویه از منابع آبی و کاهش سطح آبهای زیرزمینی، سبب شده تا در تأمین آب دچار مشکل شویم که باید تدبیری برای آن اندیشید.وی ادامه داد: در این شرایط نمیتوان دست روی دست گذاشت و منتظر ماند که چه اتفاقی خواهد افتاد، زیرا وضعیت در خصوص تأمین آب،
هر روز وخیمتر و بحرانیتر خواهد شد.
وی گفت: با در نظر گرفتن صنایع مختلف در اصفهان و پتانسیل موجود و از سوی دیگر عدم امکان تأمین آب در داخل استان اصفهان، نگاهی فرااستانی به این امر نیاز بود و باید اقدام اساسی انجام میگرفت که این مهم چیزی جز انتقال آب خلیجفارس به استان اصفهان نبود.به گفته معاون توسعه شرکت فولاد مبارکه، متأسفانه با عملکردهایی که استانهای همجوار اصفهان (چهارمحال و بختیاری و خوزستان) در سالهای اخیر داشتند، رویه قبلی ورود آب به زایندهرود به هم خورد و جلوی ورود آب به استان اصفهان گرفته شد تا درنهایت این بحران کمآبی در اصفهان به وجود آمد. البته همانگونه که اشاره کردم، کم شدن میزان بارشها نیز مزید بر علت و بحران کمآبی استان شد.
پنج گزینه برای انتقال آب از خلیجفارس
سعیدبخش ادامه داد: پروژهای که در سطح ملی برای استانها و صنایع شرق کشور در نظر گرفته شد، پروژه انتقال آب از خلیجفارس و شیرین کردن آب توسط آبشیرینکنها و در نهایت بازگشت شورابه به دریا بود که فاز اول آن اجرایی شد و آب خلیجفارس به استان یزد (چادرملو) و استان کرمان (گل گهر سیرجان و مس سرچشمه) رسید.
معاون توسعه شرکت فولاد مبارکه در ادامه سخنانش از وجود 5 گزینه برای انتقال آب از خلیجفارس به استان اصفهان خبر داد و اظهار کرد: در نهایت یکی از این 5 گزینه بهعنوان گزینه برتر انتخاب شد؛ به این شکل که ما نیز از همان کریدوری که آب را به استانهای جنوب شرقی و شرق کشور (یزد و کرمان) میرساند استفاده کنیم و البته در یک جایی از مسیر، راه جدا شود و آب به اصفهان برسد.
سعیدبخش میزان برداشت آب یا همان تأمین آب برای استان اصفهان را 200 میلیون مترمکعب در سال اعلام کرد و گفت: این عدد طبق برآورد انجامشده و مطالعات صورتگرفته برای صنایع استان اصفهان به دست آمده است.
تشکیل شرکت تأمین آب اصفهان با مشارکت بالای فولاد مبارکه
وی افزود: به همین منظور شرکتی به نام تأمین آب استان اصفهان تشکیل شد. شرکت فولاد مبارکه، شرکت ذوبآهن اصفهان، پالایشگاه اصفهان، اتاق بازرگانی اصفهان، شهرداری اصفهان و برخی دیگر از شرکتهای فعال در اصفهان ازجمله نیروگاه در ایجاد این شرکت مشارکت کردند. البته در این مشارکت، شرکت فولاد مبارکه دو برابر سایرین سرمایهگذاری کرده است؛ درواقع شرکت فولاد مبارکه 29 درصد سهام این شرکت را در اختیار دارد.
به گفته وی، هزینه اجرایی این پروژه حدود 36 هزار میلیارد تومان خواهد بود که امیدواریم این پروژه ظرف مدت 5 سال به بهرهبرداری برسد. میزان اشتغالزایی این پروژه برای زمان اجرا و طول بهرهبرداری در 5 سال حدود 14 هزار نفر تخمین زده شده است.
سعیدبخش افزود: با اجرایی شدن این پروژه و در کنار آن انتقال آب از تونل سوم کوهرنگ (این دو پروژه مکمل یکدیگر هستند) مشکلات کمآبی استان تا حدود زیادی رفع خواهد شد، زیرا آب خلیجفارس به مصرف صنایع خواهد رسید.
همچنین با انجام پروژه انتقال آب از تونل سوم کوهرنگ به زایندهرود بهصورت دائمی نیاز صنایع کشاورزی و استان به آب تأمین خواهد شد.
وی اضافه کرد: با اجرای پروژه انتقال آب خلیجفارس به اصفهان، برداشت صنایع از زایندهرود تقریبا صفر خواهد شد.
هزینه 500 میلیارد تومانی برای انتقال آب از تونل سوم کوهرنگ
معاون توسعه شرکت فولاد مبارکه افزود: پروژه انتقال آب از تونل سوم کوهرنگ در حال انجام است و دائما رصد میشود. همچنین تاکنون هزینهای در حدود 270 میلیارد تومان از 500 میلیارد تومان برای تونل سوم کوهرنگ پرداخت شده و امیدواریم این پروژه هرچه زودتر وارد مدار شود و به بهرهبرداری برسد.
سعیدبخش ادامه داد: از سوی دیگر پروژه انتقال آب از خلیجفارس به استان اصفهان نیز شروع شده و با پیگیری و حمایتی که از سوی مقامات استانی میشود، امیدواریم زودتر وارد فاز عملیاتی گردد تا بتوانیم طبق برنامه زمانبندی که برای آن پیشبینیشده، انتقال آب انجام شود.
به گفته وی، شرکت فولاد مبارکه از سالهای گذشته در این اندیشه بود که میزان برداشتهای آب از زایندهرود را کاهش دهد. بر این اساس نیز پروسه استفاده آب در داخل کارخانه و بهینهسازی را در پیش گرفت. همچنین تصمیم گرفته شد تا بازچرخانی آب افزایش یابد و در کنار آن از پسابهای شهری استفاده کند. بنابراین سرمایهگذاریهایی در شهرستانهای اطراف انجام داد و طی قراردادهایی که با شرکت آبفای اصفهان به امضا رساند، هزینههایی برای تشکیل شبکههای فاضلاب شهری و احداث شبکههای فاضلاب شهری شهرستانهای اطراف پرداخت کرد؛ از طرف دیگر ایجاد خطوط لوله تصفیهخانه برای انتقال این پسابها به شرکت فولاد مبارکه انجام شد.
وی افزود: لولهکشی برای انتقال پساب به فولاد مبارکه انجام گرفت و از یک سال پیش این پروژه به بهرهبرداری رسیده است. در واقع بسیاری از پسابهای شهری به فولاد مبارکه انتقال پیدا کرده است.
استفاده از پسابهای شهری
سعیدبخش با اشاره به اینکه 3 تصفیهخانه در داخل فولاد مبارکه احداث شده است در ادامه افزود: با استفاده از این تصفیهخانهها، پسابها به آب قابلاستفاده برای صنعت تبدیل خواهند شد؛ این پروژه در حال تکمیل است و بهزودی تصفیهخانه شماره 3 نیز که بسیار پیشرفته است و از سیستم UF استفاده میکند، وارد مدار بهرهبرداری خواهد شد.
معاون توسعه شرکت فولاد مبارکه ابراز امیدواری کرد که با به ثمر رسیدن مجموع این پروژهها، شرکت فولاد مبارکه از نظر تأمین آب دغدغه نداشته باشد.
وی افزود: اکنون فولاد مبارکه از لحاظ مصرف بهینه آب در صنایع فولادی جهان یک بنچ مارک است و مقام اول را دارد، زیرا حداقل مصرف آب موردنیاز برای تولید در فولاد مبارکه استفاده میشود. این امر تداوم خواهد داشت و سعی ما بر این است تا مطالعات و کوششها برای استفاده کمتر آب برای چرخه تولید فولاد را جلو ببریم و روزبهروز نتایج بهتری حاصل کنیم.
به گفته وی، هدف مجموعه اقدامات یادشده جلوگیری از آسیب رسیدن به محیطزیست و به حداقل رساندن میزان برداشت آب شرکت فولاد مبارکه از زایندهرود است. امید میرود با به ثمر رسیدن پروژههای یادشده برداشت از زایندهرود به صفر برسد که البته دور از ذهن نیست و اتفاق خواهد افتاد. درواقع پروژه انتقال آب از خلیجفارس این امر را محقق خواهد کرد.
طرح توسعهای جدید برای فولاد مبارکه تعریف نشده است
سعیدبخش افزود: در شرکت فولاد مبارکه و فولاد سبا طرح توسعهای جدیدی در دست اقدام نیست و دلیل آن دغدغهای است که برای کمبود آب و مسائل زیستمحیطی وجود دارد و جزو استراتژیهای شرکت فولاد مبارکه است؛ درواقع تمام تلاش شرکت فولاد مبارکه بر این است که از رسیدن آسیب به محیطزیست و یا منابع آبی کشور خودداری کند تا مردم دچار بحران نشوند.
وی ادامه داد: اگر واحدی جدید در حال احداث است، در جهت تکمیل پروژههای قبلی است. برای مثال ماشین ریختهگری 5 راهاندازی شد تا با راهاندازی واحد نورد گرم 2 و در ادامه پروژه واحد شهید خرازی بتوانیم محصولات جدید تولید کنیم. به این شکل که اسلب تولیدی ماشین 5 ریختهگری به واحد نورد گرم 2 رفته و ورقهایی تولید شود که مورد استفاده صنایع نفت، کشتیسازی و ... است. چراکه در شرایط فعلی ورق موردنیاز این صنایع از خارج کشور وارد شده و ارزبری به همراه دارد. بنابراین با احداث نورد گرم 2 هم شاهد جلوگیری از خروج ارز خواهیم بود و هم اینکه میتوانیم نیاز صنایع داخلی را برطرف کنیم، ضمن اینکه از خام فروشی تختال ماشین 5 ریختهگری نیز جلوگیری خواهد شد.