اختصاصی شمانیوز/
"ترابردپذیری" رفته رفته منزوی میشود/تحلیل رفتار بازار ارتباطات موبایل
طرح «ترابردپذیری شمارههای موبایل» با تثبیت جایگاه خود به عنوان فرآیندی بین اپراتوری، چندان مورد توجه کاربران تلفن همراه و بازار ارتباطات کشور قرار نگرفت و عملا بی رغبتی نسبت به اجرای آن، عیان شد.
به گزارش شما نیوز، بسیاری از ما بارها جمله «طرح ترابردپذیری شمارههای تلفن همراه» را شنیده ایم اما در این میان برخی با این جمله آشنا و برخی نیز بیگانه اند. در مرحله نخست باید گفت که این طرح برخلاف ادعاهای اولیه اش چندان نتوانست بازار ارتباطات همراه کشور را متحول کند.
ترابردپذیری شماره تلفن همراه فرآیندی است که در آن مشترک با حفظ شماره میتواند اپراتور خود را عوض کند.
درکل دنیا برای اینکه تعداد اپراتورها افزایش پیدا نکند و بحث مزیت و خدمات بهتر مطرح شود، طرحی به نام MNP (Mobile Number Portability) که در واقع همان ترابردپذیری است به وجود آمد. هدف این روش این است که اپراتور دیگری به چرخه اضافه نشود و تمرکز روی خدمات و ارزش افزوده باشد.
ترابردپذیری بیشتر برای کشورهای در حال توسعه اجرا میشود. در کشورهای در حال توسعه مانند ایران بعد از به حد نصاب رسیدن کاربران، بحث رقابت میان اپراتورها پیش میآید که چه خدمات ارزش افزودهای دارند تا کاربران، آنها را انتخاب کنند. در واقع اپراتورها با در نظر گرفتن VAS (Value Add Service) یا همان خدمات ارزش افزوده و همچنین تعرفههای رقابتی سعی بر جذب مشتریان رقبا خواهند کرد.
این طرح که تا به حال در بیش از ۷۰ کشور دنیا هم اجرا شده است، در نگاه کلی میتواند برای مصرف کننده سودآور بوده و باعث رقابت بین اپراتورها هم شود. کاربر احتیاج به تهیه یک سیمکارت دوم جهت ورود به اپراتور دیگر ندارد و سرویس دهندگان هم برای جذب کاربر بیشتر و این بار از رقیب خودشان، نیازمند ارایه طرحهای جذاب برای مصرف کننده هستند.
در سالهای اخیر فرصتی برای اپراتورهای ایران پیش آمد که طی آن توانستند مشتریان فعلی و بالقوه رقیبان خود را جذب کنند که البته آمار و ارقام به وضوح نشان میدهد تغییر و تحول بزرگی از قِبل اجرای این طرح در بازار اپراتورهای موبایل کشور ایجاد نشده است.
بنابراین همانطور که گفته شد، مشترکان در صورت عدم رضایت از نوع، کیفیت یا تعرفه خدمات اپراتور فعلی خود، دیگر لازم نیست شماره خود را تغییر دهد و میتواند در شرکت مخابراتی دلخواه، همان شماره قبلی را انتقال داده و از سرویسهای با کیفیت بهتر یا قیمت مناسب استفاده کند.
بدون شک پیشبرد این طرح با توجه به مزایا و معایبی که دارد می تواند برای اپراتورها و مشترکان آنها فرصت یا تهدید محسوب شود اما در این میان با توجه به خدمات مختلف اپراتورهای تلفن همراه در کشور و به نوعی رقابتی شدن عرصه لازم است که مشترکان قبل از اجرای طرح ترابردپذیری با نوع ، میزان و کیفیت خدمات اپراتورها همراه آشنا باشند تا استفاده از این طرح برای آنان خوشایند و پرمنفعت باشد.
امروز این طرح ملی بین سه اپراتور همراه اول، ایرانسل و رایتل اجرایی شده است؛ برای مقایسه این سه اپراتور در برخی از حوزه ها از جهت نوع و کیفیت ارائه خدمات به مقاله ای در این باره رجوع کردیم.
**تست Handover
Handover به زبان ساده به لحظهای گفته میشود که شما از یک سلول مخابراتی به سلول دیگر حرکت میکنید و در یک لحظه بسیار کوتاه ممکن است مکالمه شما قطع شود. برای بررسی این مورد باید نقشه BTS و سلولها را در اختیار داشت اما متاسفانه این امر اتفاق نیفتاد و به اجبار از یک روش ابتکاری برای این کار استفاده کردیم. نرمافزار «اپن سیگنال» را روی یک تلفن همراه نصب میکنیم و به جستجوی CID یا مشخصات سلولی میگردیم.
در خیابان قدری پیاده روی میکنیم و تمامی توجهمان به گوشی است، ناگهان پس از طی مسافت 700 متر سلول گوشی عوض میشود. خب ما یک مرز سلولی پیدا کردیم. به عقب بازگشته و مجدد مسافت قبلی را می پیماییم، پس از 300 متر مشخصه سلول به سلول قبلی تغییر میکند. مرز سلول دقیقتر مشخص شد.
حال در این فاصله به مکالمه میپردازیم. نتایج زیر برای اپراتورهای مختلف بدست آمد (نکته: برای هر اپراتور مرز سلولی متفاوت است، دلیل آن هم استفاده از BTSهای متفاوت در فواصل مختلف است که با 2 ساعت گشت در خیابانهای شهر این نتایج به دست آمد.)
همراه اول پس از عبور از مرز سلولی هیچ مکثی در مکالمه حس نشد، تنها یک صدای بیپ خیلی ضعیف شنیده شد و مکالمه ادامه پیدا کرد.
ایرانسل پس از عبور از مرز سلولی مکالمه قطع شد و بوق اشغال به گوش رسید! برای اینکه از این مورد مطمئن شویم، مجدد تماس برقرار کرده و از مرز سلول عبور میکنیم، این بار 10 ثانیه تماس مکث داشت و مکالمه ادامه پیدا کرد.
رایتل در عبور از مرز سلولی خوب عمل کرد و با اینکه آزمایش را 2 بار و در حال حرکت انجام دادیم، با این حال باز هم حس نشد.(پوشش ضعیف رایتل ما را مجبور میکرد تا تنها در یک خیابان و با مشاهده و دید مستقیم به BTS این کار را انجام دهیم اما نکته مهم، جابجایی سلولی بود که اتفاق افتاد.)
**تست دریافت پیام کوتاه
پیام کوتاه پس از ارسال در مرکز پیام هر اپراتور ذخیره و پس از استعلام از VLR برای مشترک ارسال میشود. حال اگر مشترک در هیچ VLR ثبت نبود یا مشخصات لحظهای نداشت، در همان مرکز ذخیره میماند تا پس از اولین درخواست از طریق کانال SDCCH ارسال شود، یعنی موقعیت مشترک به روزرسانی شده و به مرکز پیام ارسال شود و اعلام کند مشترک در دسترس است و پیام برای مشترک ارسال شود. این حالت مشابه زمان خاموش بودن دستگاه است. پس سیم کارت را در گوشی قرار داده و آن را به حالت آفلاین میبریم و سپس یک پیام کوتاه ارسال میکنیم. پس از 5 دقیقه گوشی و سیم کارت را فعال و منتظر دریافت پیام میشویم. مدت زمان به دست آماده، زمان تاخیر در شناسایی و تاخیر کانال SDCCH و ارسال پیام از مرکز کامپیوتر به مرکز پیام است.
همراه اول 90 ثانیه پس از روشن شدن، پیام دریافت شد.
ایرانسل پس از 8 دقیقه پیام دریافت شد.
رایتل پس از 2 دقیقه پیام دریافت شد.
**تستهای ویژه
شاید برای شما جالب باشد تا شرایط سرعت اینترنت را سختتر کنیم! بخاطر همین دو تست خیلی سخت برای اپراتورها در نظر گرفتیم:
تست اول: اتاق رادیوگرافی
اتاق رادیوگرافی از این نظر جالب است که بدانید تمام دیوارها و کف این اتاق از 5 سانتیمتر سرب ساخته شده و عملا هیچ موجی از آن عبور نمیکند! به یک مرکز پرتونگاری رفتیم تا یک تست از اپراتورها در این اتاق بگیریم. نتایج تست واقعا عجیب بود. این نتایج در جدول زیر آمده است.
به نظر میرسد قدرت بیش از اندازه همراه اول در تست اسپکتروم، اینجا کارآیی خود را نشان میدهد و افت توان کمی پیدا میکند. ایرانسل متاسفانه از این تست سربلند بیرون نیامده و در اتاق رادیوگرافی سیگنال را از دست داد. رایتل هم در این اتاق با -97 dBm در شرف قطع شدن بود.
بر اساس این گزارش و با توجه به آزمایش های صورت گرفته و با درنظر گرفتن گسترش پوشش جاده ای، افزایش مناطق تحت پوشش اینترنت نوترینو توسط اپراتور اول اینطور به نظر می آید که پایداری همراه اول در شرایط مختلف و مکانهای دارای پوشش بسیار خوب است و این مهم می تواند راهنمای خوبی برای مشترکان تلفن همراه کشور برای استفاده از طرح ترابردپذیری باشد.
اما نحوه و روش های استفاده از این طرح چگونه است؟
مشرکان تلفن اپراتور اول می توانند از طریق تکمیل فرم ترابرد بصورت آنلای، مراجعه به فروشگاه ها و دفاتر یا تماس با از طریق شماره ۹۹۹۰ در این طرح شرکت و از مزایای آن بهره مند شوند.
گزارش:معصومه قلباربند