شمانیوز
شما نیوز

در نشست هم‌اندیشی فرابورس ایران مطرح شد

شناسایی و برخورد با شیوه‌های جدید کلاهبرداری در بازار سهام

شناسایی و برخورد با شیوه‌های جدید کلاهبرداری در بازار سهام

رئیس اداره دعاوی و استعلامات سازمان بورس در مورد پرونده‌های مربوط به تخلفات فضای مجازی بازار سرمایه عنوان کرد: پرونده تخلف ۶۱ کانال تلگرامی نزد مجتمع قضایی در حال پیگیری است که ۱۸ مورد از این تعداد مربوط به قبل از سال ۹۸ بوده و مابقی مربوط به امسال است.

به گزارش شمانیوز به نقل از مدیریت ارتباطات فرابورس ایران، عصر امروز جلسه هم‌اندیشی در خصوص نحوه فعالیت کانال‌های تلگرامی در حوزه بازار سرمایه با حضور مدیران سازمان بورس، معاون نظارت بر بازار بورس تهران، مدیران فرابورس و نمایندگان برخی کارگزاری‌ها در فرابورس ایران برگزار شد و حاضران پیشنهادها و راهکارهای مناسب را برای مدیریت این کانال‌ها در فضای مجازی مطرح کردند.

محسن خدابخش مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس در این نشست با اشاره به اینکه بحث فضای مجازی نه تنها در بازار سرمایه بلکه در تمامی حوزه‌ها باید مورد توجه قرار بگیرد، گفت: هدف از این نشست، هم‌فکری در مورد نحوه رفتار با کانال‌های تلگرامی است که بدون اخذ مجوز از سازمان بورس فعالیت می‌کنند و با استفاده از نام کارگزاری‌ها سیگنال‌فروشی می‌کنند.

او با تاکید بر اینکه انجام هرگونه فعالیت در بازار سرمایه نیازمند اخذ مجوز است و شاید یک سری افراد از این موضوع اطلاع ندارند، افزود: در نتیجه در گام اول باید کانال‌ها را از این موضوع مطلع کنیم زیرا فعالیت‌هایی همچون ارائه تحلیل و مشاوره نیازمند مجوز است که از سوی شرکت‌های مشاوره سرمایه‌گذاری و سبدگردانی انجام می‌شود.

خدابخش با اعلام اینکه بسیاری از سیگنال‌فروشان روند صعودی سهم‌هایی را که معرفی کرده‌اند به تحلیل‌های خود منتسب می‌کنند، ادامه داد: این در حالی است که اخیرا بازار سرمایه روند رو به رشدی دارد و اکثر سهم‌ها مثبت هستند و سرمایه‌گذاران باید نسبت به این موضوع آگاه باشند.

وی عنوان کرد: تلاش ما این است که بازار سرمایه سالم‌تری داشته باشیم و اعتماد در این بازار روز‌به‌روز تقویت شود.

کدهای USSD شیوه جدید کلاهبرداری از سرمایه‌گذاران بورسی

محمدعلی شیری‌زاده مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در این جلسه هم‌اندیشی به اهمیت فضای مجازی اشاره کرد و گفت: فضای مجازی و مسائل مرتبط با آن یکی از دغدغه‌ها و حساسیت‌های مهم حاکمیت و دولتمردان است. همین حساسیت در زمینه فضای مجازی حاکم بر بازار سرمایه نیز وجود دارد و سازمان بورس تفاهم‌نامه‌ای با پلیس اقتصادی و فتا در این زمینه امضا کرده است. تخلفات زیادی در زمینه سیگنال فروشی در کانال‌های تلگرامی رخ داده و پرونده‌های زیادی برای گردانندگان این کانال‌ها تشکیل شده است و برای ۶۱ پرونده ثبت شکایت از سوی سازمان بورس صورت گرفته است.

شیری‌زاده بیان کرد که بنابر برخی محدودیت‌ها امکان اعلام احکام صادرشده برای پرونده‌های کانال‌های تلگرامی وجود ندارد، اما روند رصد و پیگیری این کانال‌ها همواره در جریان است.

مدیر امور حقوقی و انتظامی سازمان بورس با اشاره به اینکه بازار سالم به نفع بازیگران آن است، افزود: اخیرا از طریق کدهای USSD از سرمایه‌گذاران بورسی کلاهبرداری انجام شده که اقدامات لازم برای برخورد و مقابله با اینگونه اقدامات صورت گرفته است، اما در بحث فضای مجازی به واسطه سروکار داشتن آن با عامه مردم باید با همفکری و تعامل جلوی سیگنال‌فروشی‌ها و کلاهبرداری‌ها را گرفت.

به گفته شیری‌زاده برخی کانال‌های تلگرامی که ادمین آنها بسیار معتمد افکار عمومی فعال در فضای مجازی هستند و به اصطلاح به آنان «استاد» گفته می‌شود تخلفات آشکاری مرتکب شده‌اند و ماهیت آن‌ها برای سازمان بورس به واسطه پیگیری‌ها و رصدهای صورت‌گرفته آشکار است و سازمان با آن‌ها برخورد می‌کند.

پرونده تخلف ۶۱ کانال تلگرامی در حال پیگیری است

محمد جوانمردی رئیس اداره دعاوی و استعلامات سازمان بورس در مورد پرونده‌های مربوط به تخلفات فضای مجازی بازار سرمایه عنوان کرد: پرونده تخلف ۶۱ کانال تلگرامی نزد مجتمع قضایی در حال پیگیری است که ۱۸ مورد از این تعداد مربوط به قبل از سال ۹۸ بوده و مابقی مربوط به امسال است.

او در رابطه با این پرونده‌ها توضیح داد: تعداد ۷۶ شخص حقیقی و ۳ شخصیت حقوقی شناسایی شده و از آن‌ها شکایت کرده‌ایم که تا کنون ۱۴ رأی قضایی شامل حبس،‌ جزای نقدی و ... صادر شده است.

به گفته جوانمردی در حال حاضر ۱۴۰ گزارش جرم کانال‌های تلگرامی و حدود ۴۰ گزارش تخلف صفحات اینستاگرامی نیز به دست سازمان بورس رسیده که در حال بررسی است.

در این نشست همچنین رئیس اداره پیشگیری و ارتقای سلامت بازار سازمان بورس از برنامه این سازمان برای تهیه چارچوبی به منظور ساماندهی تحلیل‌ها خبر داد و گفت: پیشنهاد شده در کمیته تدوین مقررات برای ساماندهی تحلیل‌ها و چارچوب‌بندی آن‌ها اقدامات لازم صورت گیرد؛ چرا که دغدغه فعلی بسیاری از فعالان بازار که اقدام به ارائه تحلیل می‌کنند این است که این تحلیل‌ها در چه چارچوبی اطلاع‌رسانی شود.

امین بدیع یکی از مهمترین دغدغه‌های فعلی در حوزه بازار سرمایه را توجه ویژه به مقوله آموزش و فرهنگ‌سازی عنوان و خاطرنشان کرد: برنامه‌ریزی و اقدامات لازم در زمینه آموزش و فرهنگ‌سازی تنها به عهده سازمان بورس و ارکان آن نیست و تمامی نهادهای مالی و تشکل‌های خودانتظام حاضر در بازار سرمایه وظیفه دارند برای بهبود سواد مالی سرمایه‌گذاران و کاهش زمینه‌های تخلف و کلاهبرداری‌هایی که در فضای مجازی صورت می‌گیرد فرهنگ‌سازی کنند.

نمایندگان کارگزاری‌ها چه گفتند؟

از سوی دیگر نمایندگان کارگزاری‌های حاضر در این نشست اعلام کردند که از نام این کارگزاری‌ها در برخی از کانال‌های تلگرامی سوءاستفاده ‌می‌شود و یکی از معضلاتی که در مواجهه با کانال‌های تلگرامی وجود دارد، عدم امکان شناسایی برخی از ادمین‌های این ‌کانال‌هاست که پیشنهاد شد از طریق پلیس فتا شناسایی شوند.‌

آنان همچنین عنوان کردند در زمینه برخورد با کانال‌های تلگرامی و سایر صفحات فعال بورسی در فضای مجازی باید تفاوت قائل ‌شویم؛ چراکه این کانال‌ها بدون اخذ مجوز در حوزه‌های ارائه تحلیل، توصیه به خریدوفروش، تشکیل گروه‌های ‌VIP‌ و سبدگردانی فعالیت ‌می‌کنند؛ از این رو نباید کانالی که صرفا در زمینه آموزش و فرهنگ‌سازی کار می‌کند را با کانالی که بدون مجوز اقدام به ‌سبدگردانی می‌کند با یک دید نگاه کرد.‌

در نشست هم‌اندیشی همچنین در خصوص کانال‌های تلگرامی بازار سرمایه تاکید شد که کارگزاری‌ها، شرکت‌های مشاوره سرمایه‌گذاری و ‌سبدگردان‌ها در زمینه آموزش‌های لازم به افراد تازه‌وارد به بورس، فعال‌تر شوند تا این افراد درنتیجه پیروی از سیگنال‌های ‌ارائه‌شده در فضای مجازی متضرر نشوند.‌

 

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۳ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین
تبلیغات متنی