اختصاصی شمانیوز/با «شاد» تهدید کرونا به فرصت تبدیل شد
سامانه «شاد» پویایی را پیشکش دانش آموزان ایرانی کرد
در شرایط گسترش ویروس کرونا با توجه به گستردگی جامعه محصلین و نیاز مبرم برای تداوم روند آموزشی و نیز جلوگیری از جزیره ای عمل کردن مدارس چاره ای جز پیشکش کردن طرحی یکپارچه برای ساماندهی به این شرایط باقی نماند و شاید بتوان ادعا کرد سامانه «شاد» بابرگزاری بیش از 2میلیون و 500هزار کلاس درسی طی 10 روز اخیر، توانست پویایی را در حوزه آموزش کشور در روزهای سخت کرونایی به ارمغان آورد.
به گزارش شمانیوز؛ میهمان ناخوانده ای که از اوایل اسفندماه سال گذشته پای خود را به ایران زمین باز کرد موجب تغییر و تحول در بسیاری از فعالیت ها شد به طوری که حتی زندگی روزمره افراد را نیز به چالش کشید.
با تداوم این شرایط و گسترش کرونا ویروس بحث قرنطینه خانگی و کاهش رفت و آمد درسطح شهر و محیط های اداری و آموزشی و.... مطرح شد که رعایت آن به لحاظ مسئولیت اجتماعی از اهمیت ویژه ای برخوردار بود.
اما با شیوع این اپیدمی در کشور یکی از بخش هایی که تغییر شگرفی در روند فعالیت های خود داد، وزارت آموزش و پرورش بود به طوری که طی طرحی تهدید کرونا ویروس به فرصت تبدیل شد.
بر همین اساس با توجه به توصیه وزارت بهداشت مبنی بر قرنطینه خانگی و به حداقل رساندن رفتوآمدها برای قطع زنجیره شیوع کرونا ویروس و حفظ سلامتی افراد، وزارت آموزشوپرورش به عنوان یکی از بزرگترین سازمان ها در کشور که بیش از ۱۴ میلیون دانش آموز را تحت پوشش قرار می دهد اقدام به راهاندازی سامانه آموزش مجازی «شاد» کرد.
این وزارتخانه این مهم را با کمک یکی از اپراتورهای کشور عملیاتی کرد تا مربیان پیشدبستانی، آموزگاران، دبیران و هنرآموزان بتوانند از طریق کلاسهای مجازی، نوآموزان، دانشآموزان و هنرآموزان را در سراسر کشور آموزش دهند.
باید توجه داشت که مدارس، دانشگاهها و مراکز آموزشی کشور برای مقابله با ویروس کرونا از اوایل اسفند ماه سال گذشته تا ۱۵ فروردین ماه سالجاری تعطیل شدند. دانشآموزان در سال تحصیلی ۹۸ به دلایل بسیاری مانند آلودگی هوا، بارشها، سیل و سایر موارد این چنینی فرصت آموزش را از دست دادند.
در چنین شرایطی تلاش شد تا فرصت از دست رفته آموزش دانش آموزان به نوعی به آنها بازگردد.
بر همین اساس امکان آموزش در بستر اینترنتی فراهم شد و یک شبکه اجتماعی به نام «شاد» (شبکه اجتماعی دانش آموزان) برای ارتباط دانش آموزان و معلمان راهاندازی شد؛ این پیامرسان سالیان سال قرار بود در سیستم آموزشی کشور سر بر بیاورد اما به دلایلی مسکوت مانده بود.اما با شیوع ویروس کرونا این طرح خاک خورده روی میز قرار گرفت و عملیاتی شد.
** برگزاری بیش از ۲.۵۰۰.۰۰۰ گروه کلاسی فعال
بر اساس آمار ارائه شده در 10 روز اخیر و در رابطه به بهره گیری جامعه فرهنگیان و دانش آموزان از سامانه شاد مشخص شد که این سامانه با بیش از ۱۲۲هزار مدیر فعال و بیش از ۶۳۰ هزار معلم فعال موفق شد تا بیش از ۲.۵۰۰.۰۰۰ گروه کلاسی فعال را تشکیل دهد.
بر همین اساس شاهد تبادل بیش از ۴۸۰ میلیون محتوای درسی و تبادل بیش از یک میلیارد و سیصد میلیون پیام بین معلمان و دانش آموزان در خلال بهره گیری از این سامانه گسترده بودیم.
محسن حاجی میرزایی در این رابطه گفته است که زیرساخت فناوری این شبکه اجتماعی جدید توسط اپراتورهای مختلف و وزارت ارتباطات برای دسترسی دانش آموزان روی محیطی امن فراهم شده است.
با توجه گستردگی جامعه محصلین و نیاز مبرم برای تداوم روند آموزشی و نیز جلوگیری از جزیره ای عمل کردن مدارس چاره ای جز پیش کش کردن طرحی یکپارچه برای ساماندهی به این شرایط باقی نماند. این در حالی است که بروز خطا و مشکلاتی در طرحی نوین امری اجتناب ناپذیر است.
بدون شک آموزش آنلاین شاید نتواند تمامی کاربردهای آموزش فیزیکی و حضوری را داشته باشد اما رها کردن دانش آموزان در مدت زمانی طولانی نمی توانست راه کار خوبی باشد.
در این بین برخی از منتقدان همیشه در صحنه ایراداتی را بر این طرح وارد کرده اند که با کمی تامل می توان گفت که این ایردات به هیچ عنوان وارد نیست. از جمله انتقاداتی که برای «شاد»مطرح شده این است که ممکن که برخی از خانواده ها تلفن همراه اندروید، تبلت یا دیگر وسایلی که امکان نصب این نرم افزار را داشته باشد در اختیار نداشته باشند.
در پاسخ باید گفت که بدون شک سازمان های مسئولی در این رابطه هستند که به مشکلات این دسته از والدین رسیدگی کنند و در وهله دوم، پاسخ می تواند این باشد که چرا اکثریت باید فدای اقلیت شوند؟
خوب است بدانیم هدف از ایجاد این سامانه در جهت آموزش در بستر اینترنت با استفاده از اپراتورهای موجود است، در شبکه اجتماعی دانشآموزان (شاد) معلمان میتوانند دروس را با دانشآموزان به اشتراک گذاشته و طرح سوال و آزمون کنند و اگر این هدف محقق نشود در طولانی مدت صدمات جبران ناپذیری به حوزه آموزش کشور وارد می شود.
فرایند ورود به شبکه اجتماعی دانش آموزان (شاد) طی سه مرحله از سوی مدیر مدرسه، معلمان و دانش آموزان باید صورت گیرد. همه اعضای مدرسه و دانش آموزان جهت استفاده از سامانه باید یکی از نرمافزارهای سروش، آی گپ، بله، گپ و روبیکا را که توسط مدیر انتخاب میشود، در تلفن همراه یا رایانه نصب کنند.
در گام اول؛ راه اندازی توسط مدیر مدرسه، انتخاب پیامرسان از سامانه سناد. در این مرحله پیامرسان در گوشی همراه یا رایانه نصب شده و با ورود به بات (شاد) و کد ملی ثبت و اطلاعات کلاسها و معلمان تایید میشود.
همچنین در گام دوم؛ راه اندازی توسط معلمان، نصب پیام رسان انتخابی مدیر مدرسه، انتخاب گزینه معلم (مشاهده کد ملی و گروههای کلاس) و تایید صحت اطلاعات برای ورود به این شبکه است.
برای ورود به این شبکه در گام سوم؛ راه اندازی توسط دانش آموزان، نصب پیام رسان انتخابی مدیر مدرسه، ورود به بات (شاد) و انتخاب گزینه دانش آموز، کلیک بر روی لینک (shad.medu.ir) در پیام رسان و ورود به صفحه اصلی شاد و ثبت اطلاعات درخواستی و با تایید آن ورود به لینک کلاس است.
در پایان باید گفت که این شبکه با برقراری عدالت سراسری و همگانی در آموزش دانش آموزان حتی در کاهش هزینه های رفتو آمد در سطح شهر بسیار موثر واقع شده است ضمن آنکه با بهره گیری از آن سرعت آموزش افزایش یافت و این مهم مطابق تکنولوژی های روز دنیا در حال حرکت است.
این سامانه برای آموزش و پرورش است و با بهره گیری از هرگونه ابزاری در تلاش برای ارائه آموزشی یکپارچه به دانش آموزان است.
در چنین شرایطی که دنیا در حال پیشرفت است این سوال مطرح می شود آیا منطقی است که به دلیل بی بهره بودن عده بسیار قلیل از تبلت و گوشی اندروید این خدمت گسترده با مزایای بی شمار متوقف شود؟
گزارش:معصومه افلاکی