امیری خبر داد:
تامین مالی ۸۸ هزار میلیارد تومانی در بازار سرمایه
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد چگونگی استفاده شرکتهای بورسی برای تأمین مالی از طریق بازار سرمایه توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش شمانیوز به نقل از فارس، حسن امیری اظهار کرد: یکی از این تصمیمات در مورد عرضههای اولیه و پذیرش شرکتها در بورس است که متوجه هیأت مدیره سازمان بورس است و واگذاری اختیار هیأت مدیره به بورسهای چهارگانه است که قرار شد از اول تیرماه خود بورسهای چهارگانه در مورد پذیرش شرکتها تصمیمگیری کنند و نیازی به ارسال این تقاضاها به سازمان بورس نباشد و این تصمیم برای تسهیل در پذیرش شرکتها در بورس انجام گرفت.
به گفته وی، قبلاً برای پذیرش شرکتها سازمان بورس ترکیبی از نمایندگان بورسهای زیر مجموعه و سازمان بورس را انتخاب میکرد و کارهای مقدماتی پذیرش شرکتها انجام میشد و با یکسری آمادگیها برای نهایی شدن پذیرش شرکتها به هیأت مدیره سازمان بورس ارائه میشد، حال تصمیم گرفته شد از اول تیرماه کل فرایند پذیرش شرکتها به بورسها واگذار شود.
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد اینکه چه زمانی طول میکشد تا یک شرکت بخواهد برای اولینبار در بورس پذیرش شود، گفت: به شرایط خود شرکت متقاضی بستگی دارد. ممکن است در مورد این شرکت با توجه به آماده نبودن زمینهها یک سال طول بکشد و در مورد برخی شرکتهای دیگر که وضعیت خوب است، زودتر این فرایند صورت بگیرد و پذیرش سریعتر انجام شود. مهمترین زمینه اصلاح ساختار شرکتها، اصلاح حسابها و گردش کار، حذف مغایریتها و شفاف شدن شرکتها است و باید شرکتها قبلاً خود را تجهیز کنند.
وی در مورد اینکه با ورود سهام عدالت به بورس و پراکنده بودن سهام شرکتهای سرمایهپذیر برای دارندگان آن چه روشی برای پرداخت متمرکز سود سهام شرکتها در نظر میگیرد، بیان داشت: اینکه نحوه واریز سود شرکتها چگونه باشد به تصمیم سهامداران در مجامع شرکتها و تصمیم هیأت مدیره شرکتها بستگی دارد که چه سازوکاری برای پرداخت سود سهام در نظر بگیرند. البته بازار سرمایه امکاناتی از طریق سامانه سجام و شماره شبای حساب بانکی فراهم کرده است، شرکتهای بورسی میتوانند سود سالانه خود را از این طریق به حساب سهامداران واریز کنند، اما اینکه آیا شرکتهای بورسی از مسیر سجام سود خود را واریز میکنند یا نه باید در مجامع شرکتها سهامداران رأی بدهند و تکلیف هیأت مدیره شود که سود را از این طریق واریز کنند تا کارها آسان شود.
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد اینکه محمل قانونی برای واریز سود سهام از یک طریق وجود دارد، گفت: نمیتوان محمل قانونی برای شرکتها در نظر گرفت، زیرا این جزو امور داخلی شرکتها است. اگر زیرساختهای آن فراهم شود هیأت مدیره شرکتها میتوانند از آن استفاده کنند و این خواسته به حق سهامداران که سود سهام از طریق شماره شبای در سامانه سجام واریز شود از طریق مجمع عمومی تکلیف کنند.
امیری همچنین با بیان اینکه باید آموزش های فرهنگسازی سرمایهگذاری در بورس ادامه یابد، گفت: دانش و آگاهی مردم در زمینه امور مالی باید افزایش یابد.
وی در پاسخ به این پرسش که چگونه است که اقتصاد کشور در رکود است و بورس در حال رکوردزنی شاخص است، اظهار داشت: افزایش نقدینگی و ورود نقدینگی جدید به بازار مهمترین عامل است. باید سهام شناور شرکتهای بورسی را بالا ببریم، در حال حاضر بسیاری از شرکتهای بورسی به تعهدات خود برای شناوری سهام عمل نکرده و کمتر از میزان تعهد اقدام کردهاند.
مدیران شرکت ها برای شناوری سهام به تعهدات خود عمل نکردند
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: متأسفانه برخی از شرکتها و نهادهای عمومی که صاحب سهم شرکتها هستند، تعهد خود برای افزایش شناوری سهام را رعایت نمیکنند. کار دیگر برای اینکه نقدینگی در بازار اثرگذار باشد این است که باید شرکتها از فضای بازار سرمایه و نقدینگی آن برای بنگاهها استفاده کرده و به افزایش سرمایه شرکتهای خود از طریق صرف سهام یا سلب حق تقدم اقدام کنند.
امیری افزود: افزایش سرمایه یک شرکت از طریق بازار سرمایه وقتی صورت میگیرد که ارزش اسمی سهام آن شرکت در بازار ارائه شود و وقتی این ارزش اسمی رشد میکند بقیه منافع حاصل از آن به سهامداران میرسد اما وقتی یک شرکت اقدام به صرف سهام کند یا سلب حق تقدم از خود کند پول جدیدی وارد شرکت میشود که باعث رشد و توسعه شرکت و تأمین مالی مؤثر از طریق بورس میشود.
وی ادامه داد: مدیران شرکتهای حاضر در بورس از طریق سلب حق تقدم و صرف سهام میتوانند پولی که از این طریق به دست میآورند را به سرمایه شرکت تبدیل کنند و توصیه میکنیم، این پولها به نفع شرکتها و بنگاههای اقتصادی و بازار سرمایه است که باید از آن استفاده شود.
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: پیشنهاد دادیم برای تأمین سرمایه از طریق بورس مشوقها و انگیزههایی در نظر گرفته شود.
امیری در پاسخ به این پرسش که ارزش روز معاملات بورس و فرابورس در یک روز به ۱۵ هزار میلیارد تومان هم میرسد آیا این پول جذب تولید شرکتها میشود، اظهار داشت: در صورتی پولهای معامله شده در بورس جذب شرکت میشود که به ۲ روش صرف سهام و سلب حق تقدم و افزایش شناوری سهام اقدام شود، پول جدید برای شرکت بورسی به دست میآید و منابع بازار به سمت سرمایهگذاری میرود. مدیران میتوانند پروژههای جدید اجرا کنند و باعث رشد و توسعه شرکتها میشود.
وی افزود: در این شرایط هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذاری باید از فرصت طلایی به دست آمده و نقدینگی جدید در بازار استفاده کنند اما متأسفانه اکثر مدیران از این فرصت کمتر استفاده میکنند.
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد اینکه چه میزان از معاملات ۱۵ هزار میلیارد تومانی در یک روز صرف تولید میشود، گفت: عمده این رقم صرف تولید نمیشود چون در بازار سرمایه عدهای سهام خریده و عدهای دیگر فروختهاند زمانی پول به تولید میرود که یا سهام شناور بیشتر شود یا سلب حق تقدم انجام گیرد و صرف سهام انجام شود. یا اینکه شرکتهای بورسی اقدام به عرضه اولیه سهام و یا انتشار اوراق بپردازند.
امیری در توضیح بیشتر گفت: بازار سرمایه یک بازار ثانویه است و هرچه بیشتر بازار اولیه یعنی جریان تولید رونق بگیرد میتواند از بازار ثانویه کمک بگیرد و پولها صرف تولید شود.
وی در پاسخ به این پرسش که بسیاری از مردم که جدیداً وارد بازار سرمایه شدهاند، میخواهند پولی که سرمایهگذاری میکنند واقعاً در تولید شرکتها به کار گرفته شود و از این طریق در اقتصاد کشور مشارکت کنند، آیا صرف خرید سهام کفایت میکند، گفت: وقتی سهام خریداری میکنید شما در واقع مالک مشاع یک دارایی هستید که بخشی از این دارایی را معامله میکنید.
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد اینکه چه تفاوتی بین خرید و فروش سهام در بازار با خرید و فروش یک واحد مسکونی مثلاً ۱۰ دست میچرخد دارد و آیا خرید و فروش سهام باعث تولید بیشتر و یا صرفاً افزایش قیمت سهام میشود، گفت: در سهام اوضاع با خرید خانه فرق میکند چون در بازار سرمایه انتظارات آدمها از آینده فرق دارد. مثلاً من میگویم ارزش دارایی این شرکت هزار تومان است نفر دیگر میگوید هزار و ۱۰۰ تومان است. بنابراین او دارایی را میخرد زیرا پیشبینی میکند، ارزش این دارایی بالا میرود و سودآوری بهتری دارد و این در مثال خرید خانه و دست به دست شدن یک خانه موجود اتفاق نمیافتد.
به گفته امیری، اگر بازدهی یک شرکت امروز ۵ درصد باشد اما این شرکت در یک پروژه مشارکت کند پیشبینی میشود که بازدهی سرمایهگذاری ۱۵ درصد شود در حالیکه پروژه در سال آینده به بهرهبرداری میرسد. بنابراین میتوان ارزش سال آینده آن را امروز به نرخ روز خرید و فروش کرد و این انتظارات مختلف باعث تشکیل قیمت سهام در بورس میشود.
وی افزود: هنر مدیران شرکتها این است که باید از پولهای بورس به نفع اجرای طرحهای خود استفاده کنند. بنابراین باید سواد مالی در عامه مردم و فعالان حقیقی بازار افزایش یابد. حتی ممکن است افرادی مدیر، دانشگاهی و یا عضو هیأت مدیره یک شرکت باشند اما سواد مالی پایینی داشته باشند. باید مدیران شرکتهای حاضر در بورس اقدام به تأمین مالی ناب یعنی از طریق بازار سرمایه کنند و شرکتهای جدید اوراق مالی منتشر کنند.
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: از ابتدای امسال تاکنون رقم قابل توجهی تأمین مالی توسط شرکتهای بورسی انجام شده که این رقم به حدود ۸۸ هزار میلیارد تومان رسیده است.
امیری در مورد اینکه حجم تأمین مالی در بازار سرمایه به ۲۰ درصد رسیده باید این رقم چقدر باشد، گفت: قبلاً تأمین سرمایه از بورس در حد ۳ درصد بود و بقیه تأمین مالی از طریق بانک انجام میشد امروزه این رقم افزایش پیدا کرده و به ۲۰ درصد رسیده و این نسبت در حال افزایش است. باید سهام شرکتها در بورس اضافه شود و بازار سرمایه عمق پیدا کند.
وی تصریح کرد: بورس میتواند موتور محرک اقتصاد باشد و نقدینگی جدید جذب پروژههای شرکتها شود و باید نقدینگیهای جدید از سوی مدیران شرکتهای بورسی جذب شود.
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین در مورد اینکه سهام سرمایهگذاری امید و سرمایهگذاری گروه توسعه ملی به صورت بلوکی ارائه میشود، گفت: هرچه عرضه سهام بیشتر شود به نفع بازار است. البته اگر سهام شناور بیشتر شود، به افزایش تولید در شرکتها بیشتر کمک میکند، اما عرضه بلوکی هم بالاخره به نفع شرکت خواهد بود.