فرش ایرانی از بادوام ترین دستبافت های آمریکا/ راز دوام فرش «مهربان» در زخم بافنده ها
فرش مهربان شهرتی جهانی دارد، از ویژگی مهم فرش مهربان دوام زیاد آن است، بهطوریکه در آمریکا ارزش فرش کهنه مهربان در بسیاری از موارد از فرش تازه بافتهشده بیشتر بود و در زمان تعویض فرشهای دستبافت کهنه مسجد جامع مهربان که همگی دستبافت هنرمندان فرش مهربان بود، قیمت فرشهای کهنه برای خرید 1.5 برابر فرش تازه بود.
به گزارش شمانیوز، چاقویی که بافندگان فرش در مهربان (سراب) از آن برای بافت فرش و قالی استفاده میکنند در دوام فرش مهربان اهمیت زیادی دارد و برخلاف سایر شهرها که قلاب و وسیله بافت موجب کاهش عمر تاروپود فرش میشود، چاقوی هنرمندان مهربانی کوچکترین صدمهای به بافت فرش نمیزنند و درواقع هنرمندان فرش و قالی در مهربان به بدن خود ضربه میزنند و زخمها را تحمل میکنند ولی اجازه نمیدهند که کوچکترین آسیبی به فرش بافتهشده وارد شود.
مواد اولیه موردنیاز برای بافت فرش مهربان از بهترین پشم گوسفندان تهیه میشود و علیرغم افزایش روزافزون قیمت مواد اولیه، هیچ بافنده مهربانی بهطرف مواد نامرغوب و بیکیفیت نمیرود و درواقع هنرمندان فرش و قالی در مهربان کیفیت را فدای هزینه نمیکنند و از سرمایه خود میگذرند ولی اجازه نمیدهند که کوچکترین خدشهای به اصالت و قدمت فرش اصیل مهربان وارد شود.
تولید قالی و فرش در مهربان از اهمیت بسیاری برخوردار است چرا که ذوق و استعداد هنرمندان مهربانی در بافت فرش تجلی وافر یافته و خانهها و محافل دور و نزدیک تجلیگاه این زیبایی و هنر هستند. در مورد تاریخچه بافت فرش در مهربان اطلاعات رسمی و دقیقی در دست نیست ولی گفته میشود که حتی قبل از اسلام فرش در رج ۲۰ به شکل انسان و حیوانات در مهربان بافته میشد.
فرش مهربان درشتبافت و رج آن ۲۰ است. نقشههای محلی مهربان معروف به نامهای آبی گل، حاج محرم، افشان، صیاد و بیگلر معروف است که در اندازههای ۱,۵ × ۱متری - ۳ × ۲ متری - ۳.۵ × ۲.۵ متری و ۴ × ۳ متری بافته میشود. تعداد بافندگان فرش دستباف در منطقه مهربان حدود ۵ هزار نفر است که بخش عمده آن را بانوان هنرمند تشکیل میدهند.
ارزش تولیدات سالیانه فرش دستبافت در منطقه مهربان در حال حاضر بهطور متوسط از ۲۰۰ الی ۲۵۰ میلیارد تومان فراتر میرود. فرش مهربان پیش از تحریمها به کشورهای آمریکا و کانادا و در کشورهای اروپایی به آلمان، ایتالیا و اتریش و همچنین کشورهای حاشیه خلیج همیشه فارس صادر میشد و در نمایشگاههای بینالمللی ازجمله هامبورگ و دموتکس و تورنتو کانادا فرش مهربان جایگاه مناسبی داشت که متأسفانه اکنون این بازار مهم در اختیار هند، پاکستان و چین قرارگرفته است.
فرش مهربان آذربایجان شرقی در گمرک ایران به نام گوروان مشهور بوده و به این نام به خارج از کشور صادر میشود، ضمن آنکه در کشورهای خارجی فرش مهربان بانام مهروان شناخته میشود.
از ویژگی مهم فرش مهربان دوام زیاد آن است، بهطوریکه وقتی صادرات فرش محدودیت نداشت و بازار فرش آمریکا در اختیار هنرمندان فرش و قالی کشورمان بود، ارزش فرش کهنه مهربان در بسیاری از موارد از فرش تازه بافتهشده بیشتر بود و برای نمونه در زمان تعویض فرشهای دستبافت کهنه مسجد جامع مهربان که همگی دستبافت هنرمندان فرش مهربان بود، قیمت فرشهای کهنه موجود برای خرید 1.5 برابر فرش تازه بود.