بحران جدید فوتبال ایران را بشناسید
فوتبال ایران وارد یک بحران جدی شده و نمیتوان به سادگی از کنار اتفاقاتی که رخ میدهد، عبور کنیم.
به گزارش خبرنگارشمانیوز و به نقل از میزان: این همه مشکل ریز و درشت در فوتبال کشورمان داشتیم، حالا باید بحران پنالتی را هم به این لیست اضافه کرد؛ پنالتی گرفتن از تیم مقابل، پنالتی دادن به حریف، پنالتی زدن و مهار پنالتی که این پروژه در فوتبال ایران با شایعات و حواشی زیادی همراه است.
مافیایی برای پنالتی
نگاههای بدبینانهای وجود دارد با این اعتقاد که هر پنالتی در لیگ برتر ایران سوت میخورد، پشت پرده دارد و یک گروه مافیایی و خرابکار در فوتبال ایران، آن را هدایت میکند. از حق نگذریم، برخی از پنالتیهای سوت خورده در فوتبال ایران بی نهایت مشکوک و عجیب است، ولی نگاه خوشبینانهای هم وجود دارد: «اشتباهات داوری، جزئی از فوتبال است!»
تخصصی به نام گرفتن پنالتی
مربیان فوتبال ایران، مهاجمان را به دو دسته تقسیم میکنند؛ کسانی که بلد هستند از داوران و مدافعان حریف پنالتی بگیرند و بازیکنانی که از این هنر بی بهره هستند. این داستان البته به جایی رسید که داوران را نسبت به برخی مهاجمان حساس کرد. مثلا در مورد مهدی طارمی اتفاقاتی رخ داد که تصور شد او اهل شیرجهزدن در محوطه جریمه حریفان است و به همین دلیل، حتی اگر دست و پای این بازیکن هم میشکست، داوران برای پرسپولیس پنالتی نمیگرفتند!
باهوش باشید و پنالتی ندهید
یکسری مدافع هم داریم که به حریفان مثل شکلات پنالتی هدیه میکنند! مدافعانی که مربیان تیم خود را تا مرز سکته پیش میبرند. گاهی اوقات مجبور به این کار میشوند، ولی اکثر مواقع شرایط به گونهای پیش میرود که تصور میکنیم برخی مدافعان به تیم حریف برای دادن پنالتی، بدهی داشتند!
مهار پنالتی؛ تخصص جدید دروازهبانها
در گذشته این طور نبود که سنگربانان ایرانی بتوانند تمرینات خاصی برای مهار پنالتی داشته باشند، اما حالا در زمان اعلام پنالتی، شانس دروازهبانها برای موفقیت به اندازه زننده پنالتی است. این تخصص در فوتبال ایران جا افتاده و لحظه پنالتی در لیگ و جام حذفی را حساس و جذاب کرده است.
کابوس پنالتیزدن
زدن پنالتی در فوتبال ایران هم به یک کابوس بزرگ بدل شده است. استرس، حساسیت، بیتجربگی و فشارهای روانی باعث شده فوتبالیستهای ایرانی به سادگی نوشیدن یک لیوان آب، پنالتیها را از دست بدهند. این حالا دیگر بین همه تیمها به یک اپیدمی تبدیل شده و این طور نیست که تنها تیمهای کوچک، ضربات پنالتی را هدر بدهند؛ پرسپولیس و استقلال هم اسیر این اشتباهات میشوند و کار به جایی رسیده که در جام حذفی و حتی دربی، پنالتیها را از دست میدهند.
از نوری و طارمی تا فرشید و کریمی
محمد نوری یکبار در یک دربی حساس با پیراهن پرسپولیس، پنالتی حساسی را به اوت فرستاد. بعد از آن مهدی طارمی پنالتی از دست داد و سپس تا مدتها هیچ پنالتی در دربی خراب نمیشد، ولی فرشید اسماعیلی این طلسم را شکست. پرسپولیسیها با زبان طنز میگویند اسماعیلی در دربی ۸۹، به جای شوت زدن به توپ، پنالتی خود را سانتر کرد! قرار بود توپ را به صورت قوسدار یا چیپ وارد دروازه بیرانوند کند، اما این توپ با فاصله از بالای دروازه به بیرون رفت. آبیپوشان در دربی ۹۰ دوباره صاحب پنالتی شدند و در روزی که فرشید اسماعیلی محروم بود، شانس داشتند تا از این ضربه به گل برسند، ولی علی کریمی این بار پنالتی را از دست داد تا از روی سر هواداران استقلال دود عصبانیت به هوا بلند شود.
حسرت جام حذفی
باورکردنی نبود، اما علی علیپور و مرتضی تبریزی به عنوان امیدهای اول پرسپولیس و استقلال، در جام حذفی پنالتی از دست دادند. علیپور در تبریز، پنالتی عجیب و سوال برانگیزی از داور مسابقه گرفت. با هیچ متر و معیاری، رفتار مدافعان ماشین سازی منجر به پنالتی نمیشد، اما متاسفانه «اشتباهات داوری، جزئی از فوتبال است» و با همین توجیه، به سود پرسپولیس پنالتی گرفتند. علیپور، اما ضربه خود را از دست داد تا سریال ناکامیهایش ادامه یابد. مرتضی تبریزی در کرج و مقابل گل ریحان البرز همین کار را تکرار کرد. او سابقه و کارنامه خوبی در زدن پنالتی داشت، ولی در جام حذفی، به سادگی این ضربه را به کابوس دوباره آبیها تبدیل کرد.
طلسم عجیب پنالتیها
پرسپولیس در فصل پانزدهم تا میتوانست پنالتی از دست داد درست مثل استقلال فصل قبل که در مدت کوتاهی، ۴ پنالتی خود را سوزاند. البته تیمهای دیگر نیز دچار این کابوس بودند. مثلا فولاد در یک فصل ۱۱ ضربه پنالتی را هدر داد یا پیکان که چند سال قبل ۶ ضربه پنالتی را به آسمان فرستاد. ذوبآهن، سایپا و ملوان هم در مقاطعی با این طلسم مواجه شدند.
بزرگانی که پنالتی از دست دادند
بازیکنان بزرگی در فوتبال داریم که پنالتی را برای تیم محبوبشان به یک کابوس تبدیل کردند. علی دایی، مهدی مهدویکیا، علی کریمی، یحیی گلمحمدی، آرش برهانی، امید ابراهیمی، مجتبی جباری، غلامرضا عنایتی و... این روند در تیمهای دیگر هم ادامه داشت. البته پنالتی، جامهای زیادی را از چنگ تیمهای بزرگ درآورده به خصوص در جام حذفی تا بحران را در تیمهای سرشناس هزاربرابر بیشتر کند.
طعنه به خارجیها
مربیان ایرانی میگویند پنالتی را باید به بازیکن خارجی داد، چون ایرانیها از دوران کودکی برای زدن این ضربات آموزش لازم را ندیدند و فوتبال را ذاتی آموختند نه آکادمیک. به همین علت، وقتی احساساتی شوند، ضربات پنالتی را به راحتی از دست میدهند، ولی بازیکنان خارجی شاغل در فوتبال ایران هم از فوتبالیستهای ایرانی آموزش دیدند تا ضربات خود را هدر بدهند. از مرحوم جیلوئید ساموئل تا لوسیانو پریرا که همین هفته قبل پنالتی خود را در جام حذفی از دست داد و باعث حذف فولاد شد.
زخم بزرگ پنالتیها بر پیشانی فوتبال
تیم ملی هم از این کابوس بینصیب نبود. میتوانستیم بارها قهرمان جام ملتهای آسیا شویم، اما در پنالتیها گیر افتادیم.
*جام ملتهای آسیا ۱۹۸۴ در کویت مقابل عربستان در پنالتی شکست خوردیم و در نهایت چهارم شدیم.
*در دوره یازدهم و سال ۱۹۹۶ در امارات، با ناداوری برابر عربستان، بازی به پنالتی کشید و بار دیگر عربستان را به فینال فرستادیم.
*سال ۲۰۰۴ و این بار در چین، نیمهنهایی را به کشور میزبان در پنالتی باختیم؛ همان ضیافتی که ایمان مبعلی ضربه خود را از دست داد و یحیی گلمحمدی، چیپ زد. واقعا چه وقت چیب زدن بود آقایحیی!
*در سال ۲۰۰۷ که بازیها در ۴ کشور اندونزی، تایلند، مالزی و ویتنام برگزار میشد، در مرحله یکچهارم نهایی با کرهجنوبی مصاف دادیم و این بار امیر قلعه نویی هدایت تیم را برعهده داشت و او هم در ضربات پنالتی، بازنده شد.
*دوره ۲۰۱۵ در استرالیا، این بار عراق در پنالتی ما را شکست داد. عراقیها با استفاده از اشتباهات عجیب داور استرالیایی، ایران را در رسیدن به نیمه نهایی ناکام گذاشتند. وحید امیری بود که پنالتی خود را از دست داد و ایران خیلی زود به خانه برگشت.
و البته داستان پنالتیها در فوتبال ایران همچنان ادامه دارد!