شمانیوز
شما نیوز

بازنشستگان | بازنشستگان تامین اجتماعی

ظلم بزرگ به بازنشستگان تامین اجتماعی | بازنشستگان حتما بخوانند

ظلم بزرگ به بازنشستگان تامین اجتماعی | بازنشستگان حتما بخوانند

اختلاف بین حقوق بازنشستگان و کارمندان به شکاف اجتماعی عجیبی رسیده است.

به گزارش شمانیوز: دبیر اجرایی خانه کارگر درباره به فکر بودن دولت برای رفع تبعیض حقوق بازنشستگان و کارمندان هشدار داد. او درباره این تبغیض حقوق بازنشستگان و کامندان گفت اگر دولت فکری درباره حقوق بازنشستگان نکند بحران در سازمان تامین اجتماعی غیر قابل جبران می شود. وضعیت اختلاف بین حقوق بازنشستگان و کارمندان بسیار زد است. همچنان دبیر اجرایی درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان صحبت کرد.

 

صحبت دبیر اجرایی خانه کارگر درباره حقوق بازنشستگان و کارمندان

نصرالله دریابیگی تاکید می کند اگر دولت فکری اساسی نکند و به تبعیض میان صندوق های بازنشستگی خاتمه نبخشد، بحران در سازمان تامین اجتماعی و در معیشت بازنشستگان، به مرحله ی غیرقابل بازگشت نزدیک می شود.

کمیسیون تلفیق بودجه مقرر کرده ۹۰ هزار میلیارد تومان برای پرداخت به سازمان تامین اجتماعی در قالب «رد دیون» در بودجه ۱۴۰۱ گنجانده شود و این در حالیست که این پرداخت قرار است به صورت تهاتر و واگذاری سهام شرکت ها عملی شود.

دولت همچنان از پرداخت ۸۹ هزار میلیارد تومانِ قانون بودجه ۱۴۰۰ استنکاف می ورزد؛ سال به پایان نزدیک شده و جیب سازمان تامین اجتماعی همچنان خالیست؛ این سازمان ماهانه ۵ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد؛ در چنین شرایطی، اوضاع معیشتی میلیون ها بازنشسته و مستمری بگیر کارگری در سال آینده چگونه خواهد بود؟

مذاکرات جدی دستمزد ۱۴۰۱ تا پایان بهمن کلید می خورد و بازنشستگان توقع دارند ماده ۴۱ قانون کار به همراه ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی برای سال آینده اجرایی شود و این در حالیست که بحران منابع- مصارف سازمان تامین اجتماعی به مرحله ای خطرساز و جدی رسیده است.

نصرالله دریابیگی (رئیس کانون بازنشستگانِ کارگری استان مازندران و دبیر اجرایی خانه کارگر این استان) در گفتگوی زیر تاکید می کند اگر دولت فکری اساسی نکند و به تبعیض میان صندوق های بازنشستگی خاتمه نبخشد، بحران در سازمان تامین اجتماعی و در معیشت بازنشستگان، به مرحله ی غیرقابل بازگشت نزدیک می شود.

 

۸۰ درصد بازنشستگان زیر خط فقر: حقوق بازنشستگان کفاف نمی دهد

هشت میلیون نفر از جمعیت کشور

کمیسون تلفیق مقرر کرده سال آینده ۹۰ هزار میلیارد تومان به تامین اجتماعی پرداخت شود؛ به نظر شما با این پرداخت فرضی که البته مشخص نیست محقق شود یا خیر، وضعیت بازنشستگان کارگری در سال بعد چگونه خواهد بود؟

همه می دانیم وضعیت بازنشستگان کارگری اصلاً خوب نیست؛ حدود ۴ میلیون بازنشسته و مستمری بگیر تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی داریم که اگر این عدد را ضربدر ابعاد خانواده متوسط بکنیم، حدود ده میلیون نفر از جمعیت کشور، خانواده ی بزرگِ بازنشستگان تامین اجتماعی هستند که ۸۰ درصد این جمعیت، با سختی بسیار زندگی می کنند. چه تورم رسمی را در نظر بگیریم و چه سبد معیشت، باید بگوییم در دهه های گذشته هیچ زمان حقوق بازنشستگان براساس الزامات قانون افزایش نیافته است، یعنی هم ماده ۴۱ قانون کار اجرا نشده و هم مواد ۹۶ و ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی. در بحث همسان سازی نیز تعلل های بسیار صورت گرفته و هیچ وقت شاهد اجرای عادلانه و قانونیِ همسان سازی حقوق بازنشستگان کارگری نبودیم. در دولت احمدی نژاد در اجرای همسان سازی به ساحت بازنشستگان توهین شد؛ آمدند در فیش ها نوشتند «پرداخت یارانه»! در صورتیکه کارگران بازنشسته که از شریف ترین و مظلوم ترین اقشار جامعه هستند و سی سال یا سی و پنج سال در صنایع کشور فعالیت کرده اند، از جیب خودشان حقوق می گیرند یعنی از منابع تامین اجتماعی حقوق می گیرند و نیازی به یارانه ندارند. هیچ زمان منابع دولتی برای این قشر وجود نداشته و ندارد.

 

در دولت احمدی نژاد به طور مشخص در مورد همسان سازی حقوق بازنشستگان چه گفتند؟​

در دولت احمدی نژاد همسان سازی را اجرا کردند اما در فیش حقوقی، برای مبلغی بین ۱۲ تا ۸۰ هزار تومان که به حقوق هر بازنشسته اضافه شد و البته ثابت ماند و با افزایش حقوق سالیانه زیاد نشد، نوشتند پرداخت یارانه. این کار  بسیار توهین آمیز بود. در دولت آقای روحانی، با پیگیری هایی که انجام شد و تلاش های فراکسیون کارگری مجلس و همکاری وزیر کار و مدیرعامل وقت سازمان، تا اندازه ای همسان سازی مطلوب بود، البته فقط تا اندازه ای. گناه آن نیز بر گردنِ خلف وعده ی دولت است؛ در سال ۹۹ از ۵۰ هزار میلیارد تومانی که به سازمان اختصاص داده بودند، فقط ۳۲ هزار میلیارد تومان پرداخت شد. در سال ۹۹ نیز ۸۹ هزار میلیارد تومان اعتبار در قانون بودجه ۱۴۰۰ برای پرداخت به تامین اجتماعی در نظر گرفتند که آن نیز اجرایی نشده؛ تا امروز یک ریال به سازمان پرداخت نشده. تامین اجتماعی امروز با چالش عظیم اقتصادی مواجه شده است؛ بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان به بانک رفاه بدهکار است؛ این رقم بسیار بزرگ است. سازمان هر ماه برای پرداخت حقوق بازنشستگان از بانک رفاه استقراض می کند.

به نظر من دولت ها به سازمان تامین اجتماعی در این شرایط بحرانی و تحریم کم لطفی می کنند؛ خودشان می دانند که ورودی های سازمان تامین اجتماعی به شدت کم شده است و به آستانه ی بحران رسیده است. درآمد سازمان برای آنچه به بازنشستگان ماهانه پرداخت می شود، اصلاً کافی نیست. شوخی نداریم؛ این وضعیت، وضعیت بحرانی است؛ بنابراین مدیریت سازمان تامین اجتماعی، امروز بایستی «مدیریت در بحران» باشد. اکنون که در حال بررسی بودجه ۱۴۰۱ هستند، باید همانطور که برای سایر صندوق های بازنشستگی، از بودجه عمومی اعتبار خاص می دهند، به تامین اجتماعی نیز اعتبار خاص برای همسان سازی بدهند نه اینکه فقط به «رد بخشی از دیون دولت» اکتفا کنند.

 

به همه از پول نفت می دهند الا به بیمه شدگانِ تامین اجتماعی

این ۹۰ هزار میلیارد تومانِ پیشنهادی را چطور ارزیابی می کنید؛ آیا مبلغ آن کافی است؛ چگونه باید پرداخت شود که برای سازمان سودآوری و نقدینگی مسلم به همراه داشته باشد؟

این ۹۰ هزار میلیارد تومان، برای همسان سازی نیست همان رد بخشی از دیون دولت است؛ کمیسیون تلفیق بودجه این عدد را پیشنهاد داده، در صحن نیز به احتمال زیاد رای می آورد اما این کافی نیست. دولت و مجلس باید در نظر داشته باشند، خارج از بدهکاری دولت که برنامه ششم توسعه، دولت را به پرداخت آن مکلف کرده، رقم مشخصی را برای بازنشستگان کارگری و همسان سازی حقوق ها در نظر بگیرند، دقیقاً مثل کشوری ها. این واقعا تبعیض است؛ به همه اقشار مردم از منابع ملی و پول نفت پرداخت می کنند الا به بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی. سازمان تامین اجتماعی امروز در دل یک بحران جدی است؛ بازنشستگان معترضند. در چنین شرایطی، مقامات و مسئولان، از وزیر کار گرفته تا مدیرعامل سازمان، باید بدانند که وضعیت بازنشستگان تامین اجتماعی، وضعیت بسیار اسفناکی است. این پولی که به عنوان رد دیون مصوب می کنند، اصلاً کافی نیست کما اینکه در ۱۴۰۰ اعتبار مصوب پرداخت نشده است. نمایندگان مجلس فقط وظیفه ندارند اعتبار مصوب کنند بلکه موظفند نظارت کنند تا پرداخت اعتبارِ مصوب اجرایی شود. تصویب اعتبار به تنهایی هیچ فایده ای ندارد.

من به عنوان فردی که ۴۲ سال سابقه فعالیت در مسائل کارگری دارم، هشدار می دهم وضعیت تامین اجتماعی اصلاً خوب نیست؛ در چندماه اخیر اوضاع بدتر هم شده است و ما یقیناً نیاز به مدیریت بسیار قوی برای سازمان تامین اجتماعی داریم. الان بحث این نیست که بازنشستگان نگران معیشت خود هستند، دیگر به ناامیدی رسیده اند؛ متاسفانه فرادستان پایگاه اجتماعی خود را در میان مستمری بگیران از دست داده اند. اگر قرار باشد نهادهای مدنی و غیردولتی تشکیل شود و هر حرفی بزنند، دولت و تامین اجتماعی توجه نکنند، اگر قرار باشد فقط شعار سه جانبه گرایی بدهند و در عمل، به حرف ها و خواسته ی نهادها هیچ وقعی ننهند، آجر روی آجر بند نمی شود.

 

شما انتظارتان از مذاکرات مزدی امسال چیست؛ در همین ماه، مذاکرات جدی دستمزد ۱۴۰۰ کلید می خورد؛ شما به عنوان نماینده بازنشستگان از این مذاکرات چه توقعی دارید؟

فقط قانون؛ هم تورم و هم سبد معیشت، هر دو در تصمیم سازی دیده شود. اینکه معاون وزیر تعاون می فرماید، خط فقر ۴ میلیون تومان است، یا اطلاعی ندارد یا خود را به ندانستن زده است. در هر استانی که نگاه کنید، تورم به شدت افسارگسیخته است و قدرت خرید کارگران و بازنشستگان در همین چندماه اخیر به شدت کم شده است. اینکه فقط شعار بدهند و حرف بزنند، هیچ دردی را دوا نمی کند؛ شعار دادن، کار ماست، کار نهادهای کارگری است؛ ما براساس قانون باید حرف بزنیم، مطالبه کنیم اما کار مسئولان، شنیدن این مطالبه گری ها و پاسخگویی است. ما در جلسات بارها این حرف ها را تکرار کرده ایم، نامه نوشته ایم و حتی تجمع برگزار نموده ایم اما پاسخی نگرفته ایم.

 

عیدی را افزایش دهید/ خیری از همسان سازی ندیدیم!

مساله دیگر «تبعیض میان بازنشستگان صندوق های مختلف» است. مثلاً الان کمیسیون تلفیق پاداش پایان خدمتِ بازنشستگان کشوری را ۴۷۲ میلیون تومان تعیین کرده است. بازنشستگان تامین اجتماعی پاداش پایان خدمت که ندارند هیچ، همان سنوات پایان خدمت را هم به ضرب و زور دریافت می کنند. این تبعیض را چطور می بینید؟

وضعیت بازنشستگان کارگری از کارگران شاغل هم بدتر است؛ فردی که در کارخانه کار می کند، آخر سال عیدی کامل و سنوات می گیرد اما بازنشسته پایان سال فقط یک عیدی ناچیز کارمندی می گیرد. در حالیکه کارگران شاغل، دوتا حقوق به عنوان عیدی و یک حقوق به عنوان سنوات می گیرند که رویهم می شود سه تا حقوق. اما بازنشسته فقط یک عیدی نصفه و نیمه به اندازه ی کارمندان دولت می گیرد. سال قبل عیدی بازنشستگان کارگری فقط یک میلیون و پانصد هزار تومان بود. این واقعاً تبعیض است؛ کارمندان در ماه، ده یا پانزده میلیون تومان حقوق می گیرند حالا عیدی شان کم است، اهمیت چندانی ندارد؛ اما بازنشسته با چهارمیلیون تومان مستمری ماهانه، چرا باید یک و نیم یا دو میلیون تومان عیدی بگیرد؟ پایان سال اگر یک بازنشسته بخواهد همان اقلام ضروری شب عید را بخرد، خیلی ساده و ابتدایی، حداقل به ۵ میلیون تومان پول نیاز دارد.

الان کارمندان سازمان تامین اجتماعی که از پول ما کارگران حقوق می گیرند، وضعیت شان به نسبت بازنشستگان کارگری خیلی بهتر است. متوسط حقوق این کارمندان ۹ میلیون تومان است درحالیکه متوسط حقوق بازنشستگان سازمان، ۴ میلیون تومان است؛ این یک تبعیض آزاردهنده است؛ بازنشسته اینها را می بیند و مدام رنج می کشد. در این شرایط، هشدار می دهیم که دارند جایگاه خودشان را در میان بازنشستگان که یک جمعیت ده میلیونی است، از دست می دهند. ما از دولت انتظار داریم تورم را مهار کرده و فکری به حال بازنشستگان کم درآمد بکنند اما تا امروز کاری صورت نداده اند؛ تورمِ لجام گسیخته، تمام افزایش همسان سازی را بلعیده است؛ بازنشستگان به درستی می گویند «خیری از همسان سازی ندیدیم»!

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۵ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • ناشناس

    ما کارمنداموزش پرورش بودیم چرا از تامین اجتماعی حقوق بازنشستگی دریافت کنیم

  • ناشناس

    بیچاره بازنشستگان تامین اجتماعی خیلی وقت کشتند

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین
تبلیغات متنی