یارانه معیشتی
زیان یارانه بگیران پس از افزایش قیمت ها
با وجود افزایش قیمت کالاهای اساسی مانند مرغ که از محدوده ۵۰ هزار تومان در سال گذشته به قیمتی برابر ۷۰ تا ۱۰۰ هزار تومان در سال جاری رسیده است، اعتبار کالابرگ الکترونیک تنها برای سه دهک اول(آن هم با شرط) افزایش یافته که به زیان یارانه بگیران است.
پس از حذف ارز 4200 تومانی دولت با عنوان مردمی سازی یارانهها اقدام به پرداخت یارانه نقدی 300 و 400 هزار تومانی کرد. پس از مدتی از اجرای رویه پرداخت یارانه نقدی شاهد اجرای طرح کالابرگ الکترونیک بودیم.
براساس طرح کالابرگ الکترونیک، سرپرست خانوار میتواند طی ماه از اعتبار شارژ شده یارانه خود برای خرید کالاهای اساسی مشخص شده استفاده کند و این اعتبار از یارانه نقدی پرداختی ماه بعد کسر خواهد شد.
این موضوع روندی بود که دولت در سال گذشته در پیش گرفت اما در سال جاری شاهد افزایش قیمت قابل توجه برخی از اقلام کالاهای اساسی بودیم. به طور مثال در حوزه مرغ، زمانی یارانه 300 یا 400 هزار تومانی در نظر گرفته شد که قیمت آن به ازای هر کیلوگیرم در محدوده 50 هزار تومان قرار داشت.
این در حالی است که در حال حاضر قیمت مرغ بین 70 تا 100 هزار تومان قرار دارد و دولت تغییری در یارانه نقدی یا اعتبار عموم مردم ایجاد نکرده است. به این ترتیب عملا یارانه اکثریت یارانه بگیران ثابت باقی مانده است و تنها یارانه مربوط به مشمولان کمیته امداد و بهزیستی 20 درصد افزایش یافته است.
تکرار ماجرای زیان یارانه بگیران با ثابت ماندن مبلغ یارانه
یکی از نکات مثبتی که در خصوص طرح کالابرگ الکترونیک از آن یاد می شد بحث تضمین حداقل سبد مورد نیاز خانوار بود. در این طرح قرار بود همواره اعتبار لازم برای خرید مقدار مشخصی از هر یک اقلام اساسی مورد نیاز هر فرد را تامین کند که یک طرح مترقی به حساب میآمد.
با این وجود عدم افزایش اعتبار برای کلیه اقشار یارانه بگیر براساس افزایش قیمتها مانند آنچه به طور مشخص در بازار مرغ شاهد آن بودیم این مزیت را نیز از طرح کالابرگ حذف میکند که به زیان اقشار یارانه بگیر خواهد بود.