شمانیوز
شما نیوز

توقیف اموال آریا ۳ بانک را از ورشکستگی نجات داد

شبکه مردمی اطلاع رسانی(شما نیوز): رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: اگر اموال این گروه ضبط نمی شد و کنترل نمی شد هر سه بانک ورشکست می شدند و به این فکر کنید که با ورشکست شدن این 3 بانک 3 بنگاه اقتصادی زمین می خورد.

شبکه مردمی اطلاع رسانی(شما نیوز) به نقل از فارس: مصطفی پورمحمدی رئیس سازمان بازرسی کل کشور و عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز، وزیر کشور در دولت احمدی نژاد با حضور در خبرگزاری فارس بموضوعاتی را همچون حضورش در انتخابات ریاست جمهوری آینده، برنامه های جامعه روحانیت مبارز برای انتخابات آتی و فرمایشات مقام معظم رهبری در سفر به استان خراسان شمالی را مورد بررسی قرار داد.

پورمحمدی همچنین مسئولیت هایی همچون دادستان انقلاب اسلامی خوزستان، بندرعباس، کرمانشاه و مشهد از سال 1358 تا 1365، رئیس اطلاعات خارجی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی از سال 1369 تا 1378، ریاست دفتر و مدیرگروه «سیاسی - اجتماعی» دفتر رهبری از سال 1381 تاکنون، معاون و جانشین وزیر اطلاعات از سال 1366 تا 1378 و ریاست هیئت امناء مرکز اسناد انقلاب اسلامی از سال 1375 تاکنون را در کارنامه خود دارد.

مشروح گفت وگوی خبرنگاران فارس با رئیس سازمان بازرسی کل کشور را که پیش از این هم 3 بار و در جایگاه های دیگر به خبرگزاری فارس آمده است در ادامه می خوانید:

«فارس» هوشمندانه وظیفه اطلاع رسانی خود را انجام داده است

فارس: نظر شما درباره نحوه فعالیت خبرگزاری فارس چیست؟

پورمحمدی: خبرگزاری فارس هوشمندانه وظیفه اطلاع رسانی خود را انجام داده و این موضوع از میزان بازدیدکنندگان این خبرگزاری و همچنین سرویس های فعال خبری قابل مشاهده است.

رسانه با 3 عضو برجسته انسان یعنی گوش، چشم و زبان سر و کار دارد که هر کدام نقشی تعیین کننده در حیات انسانی ایفا می کنند و انسان بدون این 3 پارامتر در ایقای نقش های خود موفق نخواهد بود.

یک جامعه هم به این 3 رکن نیاز دارد و جامعه بدون رسانه جامعه کور، کر و لال خواهد بود و نمی تواند در زمان مناسب وظیفه اصلی خود را انجام دهد و به درستی تعقل کند.

اگر عقل بر یک جامعه حاکم باشد آن جامعه در جهت کمال انسان حرکت خواهد کرد و الا در جهت شهوت و بی عقلی مسیر خود را طی کرده و در این میان رسانه باید با هوشمندی و تعقل مدیریت شده و جامعه را در مسیر کمال حرکت دهد.

رسانه اگر خوب عمل کند زندگی خوب را می تواند برای یک جامعه به همراه داشته باشد و اگر این وظیفه را انجام دهد کارکردهای واقعی خود را نشان داده است.

حضور در انتخابات یک فرآیند منطقی دارد

فارس: نام شما به عنوان یکی از کاندیداهای احتمالی انتخابات دوره یازدهم ریاست جمهوری مطرح شده است آیا به عنوان کاندید انتخابات ورود خواهید کرد یا خیر؟

پورمحمدی: حضور در انتخابات یک فرآیند منطقی دارد و باید این فرآیند به کمال برسد. باید انسان با نگاهی دقیق به مسائل نگاه کند تا بتواند برای حضور یا عدم حضور خود در عرصه کاندیداتوری تصمیمی عاقلانه بگیرد.

من حضور در انتخابات را نفی نکردم و نمی کنم اما این فرآیند باید تعقیب شود و شرایط رصد شود و هر زمان که موقعیت آن فراهم شد برای حضور اعلام آمادگی خواهم کرد.

فارس: اگر قانون اینگونه باشد که برای حضور در انتخابات شما موظف به استعفا از ریاست در سازمان بازرسی را داشته باشید، چه تصمیمی خواهید گرفت؟

پورمحمدی: به شرط آنکه قانون باشد و به شرط آنکه تصمیم گرفته باشم که در انتخابات شرکت کنم قطعا به قانون احترام گذاشته و برای عمل به آن از ریاست در سازمان بازرسی استعفا می کنم.

از سال 87 روی جرایم گروه آریا متمرکز شده بودیم

فارس: هر کدام از دستگاه ها و سازمان های نظارتی مدعی هستند جرائم گروه آریا که منتهی به فساد 3 هزار میلیاردی شد را آنها کشف کرده اند و تلاش دارند تا این افتخار را به نام خود ثبت کنند در این میان سازمان بازرسی چه نقشی داشته است؟

پورمحمدی: سازمان بازرسی از سال 1387 بر روی این گروه متمرکز شده است. گزارشی بسیار مفصل در همان زمان تهیه شد و بررسی ها نشان داد که در آن زمان حجم تخلفات این گروه تنها 70 میلیارد تومان است.

پس از آن مطلع شدیم که این گروه قصد دارند تا برای تحت پوشش قرار دادن فعالیت های خود بانکی تأسیس کنند چون تأسیس بانک و آغاز فعالیت آن روند متفاوتی در وقوع جرائم این گروه می گذاشت و آن را تشدید می کرد.

اگر این گروه موفق می شد بانک یا یک مؤسسه مالی تأسیس کند آن زمان تمام جرائم این گروه تحت پوشش بانک قرار می گرفت و دیگر صرفا این گروه بدهکار بود نه متخلف.

در زمانی که این گروه آماده افتتاح بانک شده بود و حتی نیروهای خود را برای کار کردن در شعبات آموزش داده بود و همه چیز آماده بهره برداری بود به این گروه ضربه وارد کردیم و اجازه تأسیس و افتتاح این بانک را ندادیم.

هرچند در خصوص فعالیت این گروه در قبال ال سی های جعلی اقدام خاصی در سازمان بازرسی انجام نشد زیرا این مقوله در یک شعبه از بانک صادرات رخ داده بود که اصلا در حیطه بازرسی های ما نبود.

توان بازرسی از همه شعب بانک ها را نداریم

ما توان آن را که بخواهیم همه شعبات بانک ها را بازرسی کنیم نداریم بلکه به صورت رندم(تصادفی) این کار را می کنیم و اگر گزارشی به ما برسد آن را پیگیری می کنیم. حتی خود بازرسی های درون بانک هم نسبت به کشف این ال سی ها موفق نبودند تا اینکه پرونده به نقطه ای رسید که همه چیز مشخص شد.

تحلیلی که ما از گروه آریا داشتیم این بود که اینها یک حرکت آرام برای استفاده از ال سی های جعلی داشتند و یک حرکت سریع و حجمی را در 6 ماه منتهی به دستگیری به اجرا گذاشتند به گونه ای که در حرکت اول فقط 800 میلیارد تومان از بانک ها پول خارج کرده بودند و در حرکت دوم بیش از 1800 میلیارد تومان پول از بانک ها خارج شد.

سازمان بازرسی در تحلیل های بعدی از این گروه نقشی تعیین کننده داشت زیرا ما توانستیم با جلوگیری از تأسیس بانک آنها را زمینگیر کرده اما پس از کشف پرونده چندین اداره کل را در سازمان بازرسی بسیج کردیم تا در مرحله بازپرسی و در مرحله دادگاه به کمک پرونده بیایند و در مورد بخش های مختلف پرونده گزارش دهند.

در کل داستان این فساد یک اتفاق چند وجهی بود یک ضلع آن سازمان بازرسی، یک بخش آن سیاستگذاری ها و بخش دیگر شفاف سازی ها بود و البته شما به این بخش ها مدیریت و نظارت را هم اضافه کنید.

با این حال از گذشته همه می دانستیم که سیستم بانکی دچار نقایصی است به طوری که آقای رئیس جمهور در برخی از گزارش های خود عنوان کرده بود که می دانیم سیستم بانکی ناکارآمد است ، ایشان در مبحث تحول اقتصادی هم پیوسته عنوان کرده بودند که ما قرار است در جهت اصلاح سیستم بانکی قدم برداریم.

اگر اموال آریا توقیف نمی شد 3 بانک ورشکست می شدند

از نگاه بنده مدیر یک بانک و مدیران بخش های مختلف باید تمام عملیات بانکی را تحت اشراف داشته باشند.

برای مثال در این پرونده 2 بانک دولتی و یک بانک خصوصی دخیل بودند شما به این فکر کنید که اگر اموال این گروه ضبط نمی شد و کنترل نمی شد هر سه بانک ورشکست می شدند و به این فکر کنید که با ورشکست شدن این 3 بانک 3 بنگاه اقتصادی زمین می خورد.

سیستم بانکی کشور بیش از 250 هزار نفر پرسنل و مسئول دارد و مشخص است که ناظر اصلی این سیستم باید بانک مرکزی باشد و کارهای مدیریت بانکداری را با شفافیت انجام دهند.

کسی را که خودش را به خواب زده نمی توان بیدار کرد

فارس: آیا شما آسیب شناسی در این زمینه انجام داده اید یا خیر؟

پورمحمدی: ما آسیب شناسی های مورد نیاز را انجام داده ایم؛ اما به این نکته توجه داشته باشید کسی را می توان از خواب بیدار کرد که خودش را به خواب نزده باشد و اگر کسی خودش را به خواب زده باشد و ادای افراد خواب را درآورد نمی توان بیدارش کرد، برخی از افراد خود را به خواب زده اند که بیدار کردن آنها امکان پذیر نیست.

نمی توان تضمینی برای عدم بروز فساد جدید داد

فارس: آیا با توجه به آسیب شناسی و بازرسی های انجام شده می توان امید داشت در آینده از این دست اتفاق ها نیفتد؟

پورمحمدی: به هیچ عنوان من چنین تضمینی را نمی دهم به دلیل آنکه وقتی در یک نظام اقتصادی مراقبت ضعیف باشد هیچ کس نباید خیالش راحت باشد و باید در همه حال تلاش کنیم تا چنین اتفاقاتی دیگر رخ ندهد علی ایحال من تضمینی برای هیچ یک از پرونده ها نمی دهم.

بردن نام افراد پیش از مشخص شدن نتیجه دادگاه قانونی نیست

فارس: زمانی که در پرونده بیمه ایران یکی از متهمان از معاون اول رئیس جمهور نام برد ایشان در یکی از سخنرانی هایشان گفتند این کار صحیح نبوده و باید اگر نسبت به کسی اتهامی وجود دارد در یک مرقومه آن را نوشت و به دستگاه قضایی ارجاع داد نه اینکه قرار باشد اسم هر کسی به زبان بیاید اما این در حالی است که خود این شخص نام شما را به زبان برده و به شما اتهام 21 میلیارد تومانی وارد کرد. به نظر شما اینگونه اتفاقات به چه دلیل رخ می دهد با توجه به اینکه شما از دولتمردان بوده اید و با این جریان همکار بودید.

پورمحمدی: من هم معتقد هستم که بردن نام افراد پیش از آنکه اتهامات آنها ثابت شود و رأی دادگاه قطعی شود خلاف است و ما تلاش کردیم در سازمان بازرسی کل کشور این موضوع را مد نظر قرار دهیم.

البته به این نکته توجه داشته باشید که در کشور منابع اطلاع رسانی درباره یک حادثه و یک اتفاق زیاد است، برای مثال خیلی از موارد نمایندگان مجلس به عنوان منابع اطلاع رسانی رسانه ها قلمداد می شود.

از وقتی به سازمان بازرسی آمدم از هر سو تهدید شده ام

ما تلاشمان این بوده که در سازمان بازرسی این اتفاق نیفتد اما نمی دانم چرا از جانب معاون اول رئیس جمهور نام بنده برده شد و آن هم رسانه ای شد ، شما باید خودتان تحلیل کنید و ببینید چرا این اتفاق افتاده است.

زمانی که من به سازمان بازرسی آمدم و پرونده های بزرگ را شروع به بررسی کردم از هر جهت پیغام و پسغام ها و تهدیدها به سوی من روانه شد اما من خطاب به همه آنها گفتم که دغدغه من اجرای قانون است و قرار نیست با این تهدیدها از کارم شانه خالی کنم.

بی اخلاقی و بی قانونی در کشور رایج شده است

متأسفانه بی اخلاقی و بی قانونی هایی در جریان است و این موضوع در کشور رایج شده است و افسوس از اینکه در برخی از موارد اصلا موضوعاتی که مطرح می شود از اساس بی پایه و خلاف است.

من مانند یک مدیر بانک در زمانی که وزیر بودم به 3 هزار و 300 نفر، نفری 6 میلیون تومان وام دادم تا خانه دار شوند حال آنکه امروز در کشور به افراد 20 تا 30 میلیون تومان وام می دهند که حتی خودشان هم نمی دانند این وام ها برخواهد گشت یا خیر.

نامه نگاری به دادگاه برای انجام بازجویی و تحقیقات درباره پرونده وزارت کشور

من زمانی که این شکایت مطرح شد خطاب به دادگاه نامه نوشتم و گفتم حاضرم از بنده تحقیق شده و در بازپرسی حاضر شوم برخلاف برخی افراد که حتی بعد از محکوم شدن تلاش می کنند تا حکمشان اجرا نشود چون من قاضی هستم و تا زمانی خودم درخواست نکرده باشم نمی توان بازجویی کرد.

ما مسئولیت های زیادی در این کشور داشتیم چه دلیلی دارد که وقتی اتهامی بر علیه مان مطرح می شود از رفتن به دادگاه استنکاف کنیم در حالی که ما باید تلاش کنیم که فرهنگ داشتن مصونیت از بین برود و همه در پیشگاه قانون یکسان باشند.

وقتی ما توقع داریم از مردم که برای گرفتن حق شان مطالبه داشته باشند طبیعی است که باید بپذیریم تا فرهنگ شکایت از مسئولین هم رشد کند در غیر این صورت مردم انگیزه خود را از مطالبه حقوق شان از دست می دهند.

من خطاب به دادگاه نامه نوشتم و پس از آن به بازپرسی رفتم و مدارک و اسنادی را ارائه دادم و تنها پس از مدت کوتاهی در مرحله بازپرسی حکم عدم منع تعقیب برای من صادر شد و اصلا مشخص شد اتهامی متوجه من نبوده است.

من مسئول بازرسی در کشور هستم؛ باید به همه نقاط کشور سفر کنم

فارس: بررسی نشان می دهد که شما بیش از برخی از مسئولین سفر می کنید و این شائبه وجود دارد که برخی از این سفرها با هدف تبلیغات برای انتخابات ریاست جمهوری انجام می شود؟

پورمحمدی: اینکه خیلی برداشت و تحلیل اشتباهی است؛ اگر کسی می گفت پورمحمدی از 20 سال قبل برای انتخابات سفر می کند و برنامه ریزی کرده است بیشتر قابل قبول بود تا اینکه سفرهای کاری من که بر اساس وظیفه انجام می شود اینگونه تعبیر شود چون من در همه مسئولیت های 20 سال گذشته پر سفر بوده ام.

امروز به دلیل نزدیکی به زمان برگزاری انتخابات و همچنین متمرکز شدن شما رسانه ای ها بر روی برخی از کاندیداهای احتمالی این سفرها به چشمتان آمده و اینگونه برداشت کردید وگرنه من مسئول بازرسی در کشور هستم و باید از تمام نقاط کشور که احتمال وقوع یک جرم یا حتی عدم اجرای صحیح قوانین باشد سرکشی کنم.

بیش از 80 درصد گزارشات ما به دستگاه های دولتی است

فارس: در سال 90 وضعیت بازرسی های سازمان بازرسی به چه شکلی بوده است؟

پورمحمدی: ما در سال 1390 نزدیک به یک هزار و 900 بازرسی برنامه ای و 4 هزار بازرسی مردمی انجام داده ایم که به واسطه شکایت مردم بوده است.

این مجموعه تبدیل شده به 12 هزار پیشنهاد که بخش اعظم آن پیشنهادهای اصلاحی است و پیشنهادهای مثبتی است که به نهادهای مختلف ارائه شده است. البته بخشی هم پیشنهادهای پیشگیرانه است.

کمتر از 10 درصد هم شامل تخلفات بوده است که به مراجع ذی صلاح آن را داده ایم. البته من فقط طرف قوه مجریه هستم و گزارش های ما بیشتر به دولت ارائه شده است.

پرونده زمین خواری شیراز در دادگاه

فارس: سرانجم رسیدگی به پرونده زمین خواری در شهر شیراز به کجا رسید؟

پورمحمدی: تا آنجا که من اطلاع دارم این پرونده به مرحله دادگاه رسیده است. خوشبختانه در زمینه رسیدگی به این پرونده در سازمان بازرسی کل کشور تلاش های خوبی انجام و سعی شد اصل ماجرا آنگونه که رخ داده است در پرونده منعکس شود.

قرارداد تالارهای بین المللی کیش منتفی شد

فارس: موضوع قرارداد ساخت تالارهای بین المللی کیش چه بود و پرونده در چه مرحله ای قرار دارد؟

پورمحمدی: این قرارداد یک قرارداد خلاف بود و خوشبختانه به موقع در سازمان بازرسی کل کشور جلوی این پرونده گرفته شد.

متأسفانه مشکلات حقوقی در این پرونده زیاد بود اما هنوز در مرحله بررسی هستیم و باید گفتاین قرارداد تبعات منفی زیادی برای ما داشت.

دولت به تکالیفش در قبال مترو آن طور که در قانون آمده، عمل نکرده است

فارس: آقای پورمحمدی در سال های اخیر شاهد دعوا بین مترو و دولت بوده ایم و هر کدام مدعی هستند که دیگری به تعهداتش عمل نکرده است آیا در این زمینه در سازمان بازرسی اقدامی صورت گرفته است؟

پورمحمدی: چندین گزارش در این زمینه تهیه شده است. براساس آن چیزی که ما به دست آوردیم مشخص شد دولت به آن تکالیفی که برایش در نظر گرفته شده در قبال مترو عمل نکرده است.

پرونده مناقصه بندر شهید رجایی آنقدر هم بزرگ نبود

فارس: چندی قبل در رسانه ها نسبت به وقوع یک تخلف بزرگ بانکی در مناقصه بندر شهید رجایی منتشر شد؛ در این پرونده آیا سازمان بازرسی کل کشور ورود پیدا کرده است؟

پورمحمدی: یک مناقصه به صورت اشتباه برگزار شده بود و ما هم در سازمان بازرسی بر آن نظارت کردیم.

البته آنچیزی که در رسانه ها منتشر شد اندکی متفاوت بود زیرا این پرونده آنقدرها هم بزرگ نبود بلکه بین رقبا اختلافی افتاده بود که نتیجه آن رسانه ای شده بود.

درصد سلامت آب تهران قابل قبول است

فارس: موضوع آلودگی آب تهران سال ها است که در سازمان بازرسی دارای پرونده است، چه اقدامی در این زمینه انجام دادید و نتیجه آن چه بوده است؟

پورمحمدی: درصد سلامت آب تهران درصد قابل قبولی است، آب تهران آب گرانی است؛ افسوس ما از دست دادن این آب ارزشمند و گران است.

ده ها شهر کشور تحت تأثیر هوای آلوده قرار دارند

آلودگی هوا معضل دیگر تهران است و نزدیک به 10 شهر بزرگ دیگر ما است اما این فقط مربوط به آلودگی صنعتی است اما در کنار ابن موارد اگر موضوع سایر آلاینده ها و ریزگردها را هم اضافه کنیم ده ها شهر ما تحت تأثیر فضای آلوده قرار می گیرند.

هوا، آب، زمین، دریا، جنگل، مرتع و در مجموع محیط زیست امروزه جزو اصلی ترین مقوله های امروز و فردای کشور است. مدیریت انسانی و مردمی و در جهت منافع کشور، حتما باید نگاه عام، فراگیر و هدفمند روی مقوله محیط زیست داشته باشد.

وضعیت دریاچه ارومیه در حال نزدیک شدن به بحران است/ زیست چند استان در خطر

همچنین معضل دریاچه ارومیه در حال نزدیک شدن به مرحله بحران است و اگر این اتفاق بیفتاد زیست چند استان را به خطر می اندازد. اگر برخی منابع آبی دیگر مانند کارون با مشکل مطرح شده مواجه شود، یکی از منابع تولید را به خطر می اندازد.

موضوعات جدی و زیادی در این باره وجود داریم که نیازمند مدیریت، نظارت و کنترل پیوسته است.

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین
تبلیغات متنی