شمانیوز
شما نیوز

اولیور استون در گفت‌وگو با نادر طالب‌زاده:

همیشه مبهوت ایران و به ایران علاقمند بودم

همیشه مبهوت ایران و به ایران علاقمند بودم

«اولیور استون» کارگردان سرشناس آمریکایی در گفت‌وگو با نادر طالب‌زاده در برنامه تلویزیونی شبکه ۴ تلویزیون ایران گفت: همیشه مبهوت ایران و به ایران علاقمند بودم، ایران برای من مرکز خاورمیانه است.

به گزارش شمانیوز، «اولیور استون» کارگردان برنده جایزه اسکار، در گفت‌وگو با نادر طالب‌زاده در ویژه برنامه تلویزیونی شبکه ۴ تلویزیون ایران درباره سی و ششمین دوره جشنواره جهانی فیلم فجر گفت: من همیشه به ایران علاقمند بودم، ایران برای من مرکز خاورمیانه است. من همیشه مبهوت ایران بودم. می‌دانید که همسر اول من لبنانی بود. خیلی زمان گذاشتم و در خاورمیانه بودم، در طرابلس و در شمال لبنان بودم، آنموقع من مرد جوان و جسوری بودم.
نادر طالب‌زاده از «اولیور استون» پرسید که؛ شما طیف خیلی گسترده‌ای از فیلم‌های مختلف با موضوعات مختلفی دارید، موضوعاتی که شاید خیلی از افراد به آن‌ها نزدیک نشده‌اند، بخصوص کارگردان‌های آمریکایی حتی به آن فکر هم نکرده‌اند، چرا؟ که وی در جواب گفت: این ذات و ماهیت موضوعات است؛ جی. اف. کی را تصور کنید، در آن دوران، همانطور که مثل همه افراد در آمریکا من هم متعارف فکر می‌کردم، اما سال‌های بعد که بیشتر مطالعه کردم و محققین در نسل اول بسیار خوب عمل کردند و همه شواهد و دلایلی که کم بودند را جمع آوری کردند و باعث شد که از آن حالت ابهام کمی خارج بشویم؛ و هر چه به این موضوع پرداختم بیشتر علاقمند این موضوع شدم.
«گاریسون» را دیدم، همانطور رشد کرد تا به یک حماسه آمریکایی تبدیل شد. باور دارم این قضیه خیلی مهم بود و فکر می‌کنم هنوز یک چیز‌هایی کم دارد. البته به خاطر وجود این فیلم، یک تحقیقات گسترده‌ای بعداً اتفاق افتاد و بعد‌ها خیلی دلایل و شواهدی رو شد؛ و امیدوارم که بشود ادامه آن را انجام داد. من در این مورد چند مستند کار کردم. در ویتنام آمریکا جنگ را باخت وی در مورد حضور در ویتنام گفت: من وقتی ۱۸ ساله بودم داوطلبانه به آنجا رفتم که درس بدهم و بعد از دو ترم به اقیانوس آرام بروم و در آنجا دستفروشی کنم و درباره آنجا کتاب بنویسم. در ۲۱ سالگی که از کالج بیرون آمدم به عنوان سرباز به ویتنام رفتم. تک تک سربازانی که از آمریکا به ویتنام رفتند با خودش به کشور، درد آوردند و خودشان را قربانی می‌دانند و اینطوری بود که ما جنگ را باختیم. آمریکا امکان نداشت آن جنگ را ببرد. ما همیشه در ویتنام نیروی اشغالگر به شمار می‌رفتیم. ویتنامی‌ها آنجا بودند و قرار نبود آنجا را ترک کنند. ما یک دولت مصنوعی داشتیم که با پول از این اتفاق، حمایت می‌کرد.
ما کلی درد، حقارت و بدبختی داشتیم؛ بمب‌های ناپالمی که به کار برده شد. در آن جنگ، ۸/۳ میلیون نفر ویتنامی و آسیایی کشته شدند که کامبوجی‌ها هم جزو آن بودند. واقعاً می‌دانید بمباران‌های مرموز و پنهانی هم اتفاق می‌افتاد. نسل کشی کامل بود، بدترین جنگی بود که آمریکا توانست وارد آن بشود؛ بعد از اینکه در جنگ جهانی دوم موفق عمل کرده بود. ایران هرگز از نقشه و هدف‌های آمریکا کنار گذاشته نشده است این کارگردان در ادامه سخنانش افزود: ۱۸ سال است که در افغانستان درگیر هستیم و بعد لیبی و حالا سوریه و هم اکنون ایران، ایران هرگز از نقشه و هدف‌های آمریکا کنار گذاشته نشده است. اصلا می‌دانید یک برنامی اصلی وجود داشت که جرج بوش زمانی که انتخاب شد یک سندی پیدا شد پروژه‌هایی برای هزاره جدید آمریکا، می‌گفتند در هفت کشور می‌خواهند که تغییر رژیم بدهند. اولش عراق بود و آخری ایران است که هدف اصلی بود و همیشه به عنوان هدف اصلی روی این تخته سیاه این‌ها بوده است. «جان بولتون» به شدت هوادار متعصب حمله به ایران است وی افزود: «جان بولتون»‌ی که روی کار آمده است؛ به شدت هوادار متعصب حمله به ایران است. واقعاً در دوران سختی به سر می‌بریم. اما در سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۸ من به عنوان تراژدی در جنگی که می‌خواهد همه چیز را نابود کند. آمریکا در کنار داعش و در کنار اسرائیل، نابودی خاورمیانه را دنبال می‌کنند؛ به شکلی که الان ماهیتش را دارد و می‌خواهند به یک پارکینگ بزرگ تبدیلش بکنند و آن را نابود کنند. فکر نمی‌کنم که به نتیجه برسند. فکر می‌کنم برنامه بسیار مخرب و تراژیکی است. آمریکا نیابتی می‌خواهد بجنگد استون در ادامه اظهار داشت: آمریکا در ویتنام به لحاظ نظامی متوجه شد که نمی‌تواند جنگ را ببرد؛ مدارکی که در سال ۱۹۶۷ منتشر شد، نشان داد که آمریکا در جنگ جهانی اول با ارتش فرانسه و با معاهده‌ای که با همدیگر داشتند متوجه شده بودند که علیه خودشان است؛ و بیایند یک صلح افتخارآمیزی را انجام بدهند و آرام آرام عقب بکشند. همچنین اتفاقاتی که در افغانستان و عراق افتاد. آمریکا سعی می‌کند از نیرو‌های واسطه‌ای استفاده کند و نیابتی بجنگد.
کشته هم زیاد نمی‌دهیم، چون اگر آمریکایی کشته بشود خیلی بد است، اما اگر عراقی کشته بشود این دیگر اهمیتی ندارد جنگ بسیار کثیفی است، چون از یک فاصله دور داریم بمباران می‌کنیم، اصلاً روش صحیحی برای جنگیدن نیست. اگر ما می‌خواهیم بجنگیم باید همه متحد در جنگ شرکت کنیم مثل جنگ جهانی دوم. بحث اصلی در جنگ سودآوری مالی است این کارگردان برنده جایزه اسکار گفت: من فکر می‌کنم ارتش آمریکا نمی‌تواند جنگی را ببرد؛ سیسیتم نظامی آمریکا طوری است که خودبه خود به شکست خودش منتهی می‌شود؛ چون پول خیلی زیادی هزینه می‌کنند، یک سرباز که به جنگ می‌آید کلی هزینه می‌برد، جنگیدن اینطوری که فایده ندارد و این روش صحیح جنگیدن نیست. بحث اصلی در جنگ سودآوری مالی است. در آمریکا اهمیتی ندارد که چه کسی رئیس جمهور باشد استون در مورد علاقه به مستندسازی گفت: در وهله اول، از ساخت فیلم‌های دراماتیک خسته شدم، چون شما کلی تلاش می‌کنید و آدم‌ها در نهایت یا شما را باور می‌کنند یا نمی‌کنند. اما در مستند، همه حرف‌ها را باور می‌کنند. من به مستندهایم افتخار می‌کنم. دیدن مستند‌ها برای جوانان حیاتی است، چون ماجرا را درک می‌کنند. در مستند «تاریخ ناگفته آمریکا» نیز من می‌خواستم ببینم آیا جرج بوش یک استثنا است یا جزئی از یک الگو. بعد فهمیدم که این یک الگوست.
اصلاً در آمریکا اهمیتی ندارد که چه کسی رئیس جمهور باشد. وقتی که اوباما آمد ما خیلی امید داشتیم، ولی محقق نشد. اوباما یک فرد دیپلماتیک بود و آن‌قدر خوب حرف می‌زد که گویی زبان مار داشت، اما نتیجه تفاوتی نداشت و نشان می‌دهد فرقی ندارد که چه کسی رئیس جمهور باشد. چون پایگاه‌های نظامی آمریکا در همه جای دنیا گسترده شدند. آمریکا همه کره زمین را با ترور به وحشت انداخته است وی همچنین گفت: ارتش آمریکا جنگ علیه ترور جورج بوش را همینطور گسترش می‌دهد و حالا به جنگ ترور تبدیل شده است. آمریکا همه کره زمین را با ترور به وحشت انداخته است. الان هم هیچ فرقی نکرده است. آقای ترامپ به واشنگتن آمده و با دولت پنهان و دورن آشنا شده است و به وی گفته‌اند که هیچ کاری از دست شما برنخواهد آمد و فقط یک رویه و بادی است که می‌بینید. وی خواست نیروهایش را از سوریه بیرون بکشد، ولی هیچوقت اتفاق نیفتاد. امکان ندارد آمریکا دست از سوریه بکشد. چون جایزه این مبارزه طولانی ایران است. آن‌ها سوریه را در این راه از دست نمی‌دهند. ایران کشوری ثروتمند و از لحاظ ژئوپولوتیک بسیار حیاتی است استون در ادامه افزود: تغییر این افراد تنها رویه‌ی ماجراست. اختاپوس و دولت پنهان آمریکا به راه خود ادامه می‌دهد و انتخابات جعلی است. امکان ندارد که آمریکا مثلا از سوریه دست بکشد. چون جایزه جنگ سوریه، ایران است و آن‌ها ایران را از دست نمی‌دهند. ایران یک پل است و آمریکا از اسرائیل و ایدئولوژی سنی‌ها در منطقه دفاع می‌کند. ایران کشوری ثروتمند و از لحاظ ژئوپولوتیک بسیار حیاتی است. ایران کلید رسیدن به خاورمیانه است. شما نمی‌توانید به خاورمیانه راه پیدا کنید؛ مگر اینکه ایران را داشته باشید. البته ما الان در افغانستان هم هستیم در قسمت شرق ایران، در غرب ایران و در جنوب ایران هم هستیم و خیلی وضعیت خطرناکی است.
جان بولتون الان به کاخ سفید آمده در کنار ترامپ، من بسیار می‌ترسم. همه می‌خواهند ایران را مهاجم و حامی تروریسم معرفی کنند و این باعت تاسف است که این تصویر را نشان می‌دهند، ولی هیچ دلیل شاهدی برای آن ندارند. وضعیت امروز آمریکا خیلی غیرواقعی است این کارگردان برنده جایزه اسکار گفت: وضعیت امروز آمریکا خیلی غیرواقعی است و به شکل دنیای کابوس‌وار زندگی می‌کنیم. ما اگر علیه امپراتوری آمریکا حرف منفی بزنیم، احتمالا دیگر نمی‌توانیم به آنجا برگردیم. این دموکرات و جمهوری‌خواه ندارد. وقتی ما چند هفته پیش سوریه را بمباران سنگین کردیم؛ همه رسانه‌ها از ما حمایت کردند. نمی‌دانید که چقدر این‌ها یکپارچه هستند. کاری که ما انجام دادیم، یک نفر آن‌ها نیامد که اعتراض بکند، باور نکردنی است.
«اولیور استون» در پایان این گفت‌وگوی ویژه، درباره سی و ششمین دوره جشنواره جهانی فیلم فجر گفت: من در این جشنواره، ۵ فیلم دیدم و به این دلیل به اینجا آمدم که فیلم ببینم، اما در نهایت داریم سیاسی صحبت می‌کنیم که این مسئله‌ای نیست. من فیلمی از آلمان، از روسیه، از عراق، از ایران و یک فیلم هم از کردستان دیدم و همه جور فیلم‌های آسیای میانه دیدم که همه آن‌ها جالب بودند و شاید در سه روز آینده هم حدود ۱۰ فیلم دیگر ببینم.
آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین
تبلیغات متنی