دوز سوم واکسن
دوز سوم واکسن کرونا بزنیم دیگه کرونا نمیگیریم؟
دز دوم واکسن کرونا ایمنی کامل ایجاد نمیکند، برای محافظت بیشتر به دوز سوم واکسن کرونا نیاز دارید.
به گزارش شمانیوز: برخی برای تصمیمگیری در مورد تزریق دوز سوم واکسن کرونا تردید دارند، افرادی که واکسینه شده اند و در گروه پرخطر جامعه قرار دارند، س از مدت زمانی نیاز به دوز سوم واکسن را پیدا میکنند. دوز سوم واکسن خطر ابتلا را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
دز سوم واکسن کرونا برای افزایش ایمنی بدن تزریق میشود، اما به طور قطعی از ابتلاء به کرونا جلوگیری نمیکند، بنابراین رعایت پروتکلهای بهداشتی مقابله با کرونا پس از تزریق دز سوم نیز الزامی است.
مهرداد روانشاد افزود: براساس برخی مشاهدات پزشکی مشخص شده پس از تزریق دز دوم واکسن کرونا ایمنی کامل ایجاد نمیشود، بنابراین برای افزایش اثربخشی واکسن و همچنین وضعیت ایمنی بدن از دز سوم که تحت عنوان «یادآور» شناخته شده، تزریق می شود.
وی ادامه داد: دز سوم غیروابسته به نوع واکسن کرونا است و ضرورت تزریق باتوجه به پاسخ بدن دریافت کننده و میزان ایمنی بدن پس از تزریق ۲ دز تعیین میشود.
روانشاد با اشاره تزریق دز سوم در بیماران زمینهای گفت: ضرورت تزریق دز سوم همچنین باتوجه به بازه سنی و بیماریهای زمینهای متغیر است، بنابراین توصیه میشود که پس از تزریق دز دوم واکسن، وضعیت ایمنی بدن ارزیابی و در صورت عدم ایجاد مصونیت موردنظر دز سوم تزریق شود.
ایمنی بدن در مواجهه با کرونا حداقل ۲ هفته بعد از تزریق دز دوم
روانشاد با تاکید بر این که بدن پس از تزریق واکسن کرونا بلافاصله ایمن نخواهد شد، افزود: ایمنی بدن در مواجهه با این ویروس حداقل n, هفته تا ۲۰ روز پس از تزریق دز دوم واکسن ایجاد میشود.
استاد علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس تصریح کرد: پس از گذشت دو هفته و اثربخشی نیز واکسن نمیتواند از عفونت خفیف جلوگیری کند، بنابراین پروتکلهای بهداشتی مقابله با کرونا پس از واکسیناسیون هم باید رعایت شود.
تغییر بازه زمانی تزریق ۲ دز واکسن اثربخشی را کاهش میدهد
وی ادامه داد: تعیین بازه زمانی برای تزریق دو دز واکسن کرونا براساس تحقیقات پزشکی که در روند آزمایشات به اثبات میرسد، مشخص شده و بنابراین توصیه میشود، بازه زمانی تزریق دو دز واکسن کرونا تغییر نکند.
روانشاد با بیان اینکه این بازه زمانی همچنین باتوجه به نوع واکسن کرونا اعم از سینوفارم و آسترازنکا متغیر است، تاکید کرد: دز دوم واکسن کرونا قبل از زمان تعیین شده تزریق نشود و تاخیر در تزریق دز دوم نیز میتواند اثربخشی واکسن را تحت تاثیر قرار دهد بنابراین باید هر واکسنی در بازه زمانی تعیین شده استفاده شود.
تا کنون ۲۷ میلیون و دو هزار و ۳۲۰ نفر دُز اول واکسن کرونا و ۱۳ میلیون و ۲۹۹ هزار و ۸۵۵ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۴۰ میلیون و ۳۰۲هزار و ۱۷۵ دُز رسید.
چرا لازم است افراد دوز تقویت کننده کارآیی واکسن کرونا را دریافت کنند؟
به نظر میرسد که افراد واکسینه شده بعد از گذشت مدت زمانی خاص پس از دریافت دوز دوم واکسن کرونا، برای محافظت بیشتر در برابر بیماری کووید -۱۹ به دوز تقویت کننده این واکسن نیاز خواهند داشت. از آنجایی که میزان تأثیرگذاری واکسنهای کرونا پس از گذشت زمان کاهش پیدا میکند، دریافت دوز سوم واکسن خطر ابتلا به بیماری کووید -۱۹ را به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد. بیماریهایی مانند آنفلوآنزا، کزاز، دیفتری و سیاه سرفه نیز به دوز تقویت کننده واکسن نیاز دارند.
چه افرادی باید دوز تقویت کننده واکسن کرونا را دریافت کنند؟
دوز تقویت کننده باعث تولید آنتی بادی مجدد در بدن میشود، در این صورت پاسخ ایمنی مناسبی در برابر ویروس ایجاد خواهد شد علاوه بر این ویروس کرونا همانند دیگر ویروسها با گذشت زمان جهش مییابد بنابراین دوز تقویت کننده واکسن کرونا میتواند از افراد در برابر گونههای جدید محافظت کند. محققان معتقدند که افراد مسن و کسانی که دارای نقص ایمنی هستند باید دوز تقویت کننده واکسن کرونا را دریافت کنند.
چه زمانی باید دوز تقویت کننده واکسن کرونا را دریافت کنند؟
هنوز زمان دقیق دریافت دوز سوم واکسن کرونا مشخص نشده است، محققان در حال بررسی این موضوع هستند. البته شرکت تولید کننده واکسن کوویشیلد اعلام کرده است افراد باید شش ماه پس از دوز دوم واکسن، دوز تقویت کننده را دریافت کنند زیرا سطح آنتی بادی تولید شده در بدن افراد پس از گذشت شش ماه کاهش پیدا میکند علاوه بر این انتظار میرود که نتایج اولیه بررسیهای انجام شده در مورد دوز تقویت کننده واکسن کوواکسین در ماه جاری منتشر خواهد شد و نتایج نهایی نیز در ماه نوامبر سال جاری در دسترس افراد قرار خواهد گرفت.
منبع: ایرنا