مراحل ایجاد طلاق عاطفی
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره طلاق عاطفی و بلایی که این طلاق بر سر فرزندان میآورد، توضیحاتی داد.
مجتبی حبیبی عسگرآبادی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، اظهار کرد: زمانی که رضایت زناشویی وجود ندارد و خانواده از کارکرد مناسب برخوردار نیست، زوجین در ادامه زندگی مشرک مشکلات زیادی پیش رو خواهند داشت؛ فقدان رضایت زناشویی در زوجین آنها را بر این میدارد که به دنبال راههای مختلفی برای رهایی از این موقعیت تنشزا باشند. وی بیان کرد: به طور کلی میتوان طلاق را به ۲ دسته متمایز کرد، طلاق آشکار و طلاق پنهان؛ طلاق آشکار، که در آن زوجین به طور قانونی با ابطال سند ازدواج از یکدیگر جدا میشوند، طلاق پنهان (عاطفی)، طلاقهایی هستند که بسیاری از ویژگیهای طلاق آشکار را دارند، اما به دلیل موانع فرهنگی، معنوی و ... بدون ابطال ازدواج رخ میدهد، طلاق عاطفی میتواند طیفی از قهرهای ساده تا مشاجرات جدی و درگیریهای فیزیکی را در برگیرد.
اختلاف، پایه زندگی را خراب میکند عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ادامه داد: یکی از مسائل مهمی که در طلاق عاطفی رخ میدهد این است که نیازهای زوجین توسط یکدیگر بر آورده نمیشود و طرفین رفته رفته به جای وجوه مشترک به اختلافات و نقاط ضعف دیگری میاندیشد. حبیبی افزود: همسران باید در شناخت و برطرف کردن نیازهای عاطفی یکدیگر موفق شوند چرا که مانع از بروز بسیاری از جداییهای عاطفی میشود؛ به طور کلی میتوان گفت: نیازهای اساسی که برای مردان تعریف شده است شامل حمایت خانوادگی، تحسین، همراهی در تفریحات و ... است.
نیاز زنان به صداقت در رابطه زناشویی وی تشریح کرد: نیازهای اساسی که برای زنان تعریف میشود شامل محبت، گفتگو، صداقت و روراستی، حمایت مالی و تعهد خانوادگی است؛ با توجه به تفاوت زیادی که بین نیازهای زن و مرد دیده میشود لذا بوجود آمدن مشکل و سازگاری میان آنها تعجب آور نیست. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گفت: سه عامل اساسی تاثیرگذار در روابط زناشویی، صمیمیت، وفاداری و رابطه جنسی است؛ نبودن هر یک از این سه مولفه به مرور زمان رابطه را از کیفیت خارج و زوجها را برای طلاق عاطفی و یا ظاهری مهیا میکند.
ضرورت ارتقای ارتباط با همسر و فرزندان حبیبی تشریح کرد: باید ارتباط با همسر و فرزندان را ارتقا دهید و با کنترل اجازه ندهید مسائل پیش پا افتاده به قهقرا برود؛ طلاق عاطفی را از این نظر طلاق پنهان مینامند که همسران در محیطهای اجتماعی ممکن است خوب و صمیمی به نظر برسند، اما در تنهایی قادر به تحمل یکدیگر نباشند، این سرد شدنها ممکن است که در آغاز یک طرفه باشد، اما اندکی که بگذرد دوطرفه میشود. عوامل تشدید کننده طلاق عاطفی وی درباره عوامل تشدید کننده طلاق عاطفی، گفت: مهمترین عواملی که میتواند طلاق عاطفی را تشدید کند عبارتند از: بیاعتمادی زوجین به مروز زمان، چند پیشگی زن و شوهر که باعث دوری فیزیکی و خستگی است، پرخاشگری و کم نیاوردن مقابل هم، گاه در بحث حرفی گفته میشود که جبرانش دشوار است و خاطرات تلخی در ذهن به جای میگذارد. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ادامه داد: تولد فرزند به همان اندازه که میتواند امکان با هم بودن را افزایش دهد باعث غفلت زن و شوهر از هم و کمرنگ شدن روابط عاطفی خواهد بود، ازدواجهای تحمیلی در سنین پایین از یک طرف و پا فشاری بیمورد برای ازدواج با وجود
مخالف خانواده از طرف دیگر، دوسر طیفی هستند که میتواند منجر به سرد شدن عواطف به مرور زمان شود. حبیبی افزود: کاهش ابراز علاقه یکی از عوامل تشدید کننده طلاق عاطفی است؛ در بسیاری از خانوادهها تصوری میشود که بعد از گذشت چند سال و تولد چند فرزند به اصطلاح از آنها گذشته که به هم بگویند «دوستت دارم»؛ این دوری که در خانوادههای ایرانی بسیار دیده میشود عامل موثر در سردی روابط عاطفی است. مراحل ایجاد طلاق عاطفی وی تصریح کرد: اولین مرحله طلاق عاطفی، اعتراضهای مکرر زوجین به رفتارهای یکدیگر است، زمانی که تعداد چراها با ادبیات خشن زیاد شود به این معناست که وارد طلاق عاطفی شدهاید، مرحله دوم دعوا و کشمکش و خشونتهای لفظی و حتی فیزیکی است. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ادامه داد: در مرحله سوم این کشمکشها و دعواها به تنفر زوجین از یکدیگر ختم میشود، مرحله چهارم از طلاق عاطفی بیتفاوتی است در این مرحله زوجین با یکدیگر حرف نمیزنند و نسبت به عملکرد و کارهای همدیگر بیتفاوت هستند. حبیبی اظهار کرد: در مرحله یک و ۲ ما امید داریم فرد را از مرحله طلاق عاطفی برگردانیم، اما برگرداندن زوجین از مرحله
چهارم خیلی سخت و مشکل است؛ خانوادهها به محض شناسایی مرحله آغازین طلاق عاطفی باید به کمک یک فرد توانا از این بحران عبور کنند.