آخرین اخبار از رای اعتماد مجلس به وزرای پیشنهادی
شبکه مردمی اطلاع رسانی(شمانیوز):حسن روحانی با وزرای پیشنهادی وی به مجلس شورای اسلامی، دیشب در محل نهاد ریاست جمهوری برگزار شد.
به گزارش خبرنگار شبکه مردمی اطلاع رسانی(شمانیوز)، جلسه هماهنگی حسن روحانی رئیس جمهور با وزرای پیشنهادی وی به مجلس دیشب(یکشنبه شب) در محل نهاد ریاست جمهوری برگزار شد.
در این جلسه که اکثر وزرای پیشنهادی کابینه یازدهم حضور داشتند، آخرین برنامه های وزرای پیشنهادی برای ارائه به مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گرفت.
همچنین علاوه بر وزرای پیشنهادی مشاورین روحانی نیز حضور داشتند، همچون محمد باقر نوبخت و محمدرضا صادق حضور داشتند.
بررسی رای اعتماد به وزرای پیشنهادی حسن روحانی از ساعتی دیگر در مجلس شورای اسلامی آغاز خواهد شد و پیش بینی می شود تا چهار شنبه به طول بکشد.
در این جلسه رئیس جمهور در ابتدای شروع جلسه به دفاع از وزرای پیشنهادی خود خواهد پرداخت و سپس بررسی رای اعتماد به وزرا آغاز می شود. مجلس در این چند روز هیچ گونه مهمانی به جز رئیس جمهور، وزرای پیشنهادی و دو همراه برای هر وزیر نخواهد داشت.
بنابر آیین نامه داخلی مجلس رئیس جمهور 2 ساعت فرصت دارد تا از وزرای پیشنهادی خود در صحن علنی مجلس دفاع کند. قوانین مرتبط به رأی اعتماد بهارستاني ها به وزرای دولت منتخب
مجلس شورای اسلامی پس از معرفی اعضای کابینه از سوی رئیس جمهور منتخب، کار بررسی وزرای پیشنهادی و رای اعتماد به کابینه را آغاز می کند.
گفتنی است، رأی اعتماد رأیی است که نمایندگان مجلس به دولتی که مایلند بر سر کار بماند در ابتدای تعیین دولت و پس از تقدیم برنامه خود یا پس از استیضاح می دهند.
در واقع، رای اعتماد اصطلاحی است پارلمانی، به معنای رأیی که اعتماد بر کسی داشتن را تأکید و استوار سازد. رأیی که نمایندگان مجلس به دولتی که برنامه و اعمال او را تأیید کنند، می دهند.
بر اين اساس به نحوه بررسي راي اعتماد وزرا از سوي مجلس از منظر قانون اساسي و آئين نامه داخلي مجلس پرداخته ايم:
اصل 87 قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران به نحوه راي اعتماد وزرا از مجلس اشاره مي كند: "رئيس جمهور براي هيات وزيران پس از تشكيل و پيش از هر اقدام ديگر بايد از مجلس راي اعتماد بگيرد. در دوران تصدي نيز در مورد مسائل مهم و مورد اختلاف مي تواند از مجلس براي هيات وزيران تقاضاي راي اعتماد كند.
اصل 133قانون اساسي نيز نحوه راي اعتماد به وزرا را اينگونه تصريح مي كند" وزرا توسط رئيس جمهور تعيين و براي گرفتن راي اعتماد به مجلس معرفي مي شوند، با تغيير مجلس ، گرفتن راي اعتماد جديد براي وزرا لازم نيست . تعداد وزيران و حدود اختيارات هر يك از آنان را قانون معين مي كند."
همچنين در آئين نامه داخلي مجلس شوراي اسلامي با اعمال اصلاحات مصوب 26 آذر 1387 فصلي تحت عنوان نظارت وجود دارد كه مبحث اول آن به نحوه بررسي و راي اعتماد به هيات وزيران مي پردازد.
طبق ماده 188 آئین نامه داخلی مجلس، رئيس جمهور ظرف دو هفته پس از انجام مراسم تحليف و يا بعد از استعفا يا سقوط دولت، كتبا اسامي هيات وزيران را به همراه شرح حال هر يك از وزيران و برنامه دولت تسليم مجلس مي کند. رئيس مجلس مكلف است در اولين فرصت در جلسه علني وصول معرفي نامه وزيران را اعلام و پس از قرائت دستور تكثير آن را صادر کند.
براساس ماده 189 آئین نامه داخلی مجلس، جلسات مجلس يك هفته پس از معرفي دولت براي بحث و بررسي خط مشي و اصول كلي برنامه دولت و اخذ راي اعتماد براي هيات وزيران به طور متوالي تشكيل مي شود، با پيشنهاد رئيس و تصويب مجلس، جلسات بصورت صبح و بعد از ظهر برگزار خواهد شد. مجلس در اين جلسات نطق نخواهد داشت.
طبق ماده 190 آئین نامه داخلی مجلس، قبل از تشكيل اولين جلسه بررسي برنامه هاي دولت و اخذ راي اعتماد هيات وزيران نمايندگان مخالف و موافق، برنامه خط مشي و اصول كلي و تركيب هيات وزيران و نيز نمايندگان مخالف و موافق هر يك از وزيران به تفكيك برنامه و هر وزير در برگه هاي جداگانه يا دستگاه الكترونيك ثبت نام مي کنند.
همچنین هر يك از نمايندگان حق دارند تمام يا قسمتي از وقت خود را در اختيار نماينده ديگر قرار دهند. در شروع بحث در مورد هيات وزيران، رئيس جمهور برنامه دولت را تشريح و ضمن معرفي وزيران از تركيب هيات وزيران دفاع خواهد كرد. پس از آن مجلس بررسي برنامه دولت و تركيب هيات وزيران را با اظهارات پنج نفر از نمايندگان مخالف و پنج نفر از نمايندگان موافق با حفظ ترتيب يكنفر مخالف و يكنفر موافق و هر كدام براي مدت پانزده دقيقه انجام خواهد داد.
رئيس جمهور با كساني كه وی تعيين خواهد کرد به سوالات و اظهارات مخالفان پاسخ مي دهند. مجموع مدت نطق اوليه رئيس جمهور و دفاعيات اخير دو و نيم ساعت خواهد بود. در پي اظهارات و دفاعيات رئيس جمهور، مجلس شور در مورد برنامه ها و صلاحيت هر يك از وزيران را به صورت جداگانه آغاز خواهد كرد. در مورد هر وزير دو نفر از نمايندگان مخالف و دو نفر از نمايندگان موافق با حفظ ترتيب يكنفر و موافق هر كدام براي مدت پانزده دقيقه فرصت خواهند داشت.
پس از آن وزير و در صورت صلاحديد رئيس جمهور به مدت سي دقيقه، براي دفاع از برنامه و صلاحيت وزير مطروحه وقت خواهند داشت. بحث و بررسي براي تك تك وزيران به ترتيب حروف الفباي وزارتخانه به همين شيوه انجام مي شود. رئيس جمهور مي تواند با استفاده از وقت وزيران در پايان و به طور يكجا از آنان دفاع کند. پس از آن راي گيري به عمل آيد و شمارش و اعلام نتيجه آرا پس از راي گيري براي همه وزرا صورت خواهد گرفت.
لازم به ذکر است؛ که بر اساس ترتیب حروف الفبا، کار بررسی وزاری 18 وزارتخانه به ترتیب وزارت آموزش و پرورش، ارتباطات و فناوری اطلاعات، اطلاعات، امور اقتصادی و دارایی، امور خارجه، درمان و آموزش پزشکی، جهاد کشاورزی، دادگستری، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، راه و شهرسازی، صنعت، معدن و تجارت، علوم، تحقیقات و فناوری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، کار، تعاون و رفاه اجتماعی، کشور، نفت، نیرو و ورزش و جوانان خواهد بود.
سوالات كتبي نمايندگان در طول مدتي كه برنامه دولت مطرح است از طريق رئيس مجلس به رئيس جمهور با وزير مربوط ارائه خواهد شد.
در روند بررسی وزرا و اخذ رای اعتماد از سوی مجلس شورای اسلامی، طبق چندین تبصره نیز به شرح زیر مطرح است:
تبصره 1- در موارد معرفي يك يا چند وزير (كمتر از نصف مجموعه وزرا) از نطق اوليه رئيس جمهور به مدت يك ساعت بدون بحث در كليات برنامه ها و تركيب هيات وزيران تنها در مورد برنامه ها و صلاحيت وزيران پيشنهادي به ترتيب فوق الذكر اقدام خواهد شد.
تبصره2- چنانچه مجلس به يك يا چند وزير راي اعتماد نداد و يا وزارتخانه اي به هر دليل وزير نداشته باشد رئيس جمهور موظف است با رعايت اصل يكصد و سي و پنجم 135 قانون اساسي حداكثر قبل از سه ماه فرد يا افراد ديگري را براي اخذ راي به مجلس معرفي کند.
براساس ماده 191 آئین نامه داخلی مجلس، در مورد اصول 87 و 136 قانون اساسي، كيفيت راي اعتماد به وزير با هيات وزيران و همه مسائل مربوط به آن طبق اين آئين نامه خواهد بود. تشخيص مسائل مهم در مورد اختلاف مذكور در اصل 87 كه دولت مي تواند در زمينه آن ها از مجلس راي اعتماد بگيرد با هيات وزيران است.