
اتاقهای مشترک دریچه تعامل تجاری با مناطق آزاد

دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی در بازدید از نمایشگاه ایران اکسپو 2025 با مسئولان اتاق بازرگانی و مشترک ایران با کشورهای همجوار دیدار و گفت و گو کرد.
به گزارش فرینا، رضا مسرور، دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در این دیدارها بر ظرفیتهای سرمایهگذاری و مشوقهای مناطق آزاد تاکیدکرد و گفت: طبق مصوبه جدید مناطق آزاد، بخش خصوصی نیز مجوز مشارکت در سرمایهگذاری در حوزه زیرساختهای مناطق را دارد؛ همین موضوع میتواند شرایطی را فراهم کند تا سرمایهگذاران کشورهای همسایه بر مزیتهای سرمایهگذاری در مناطق آزاد جدید تمرکز کنند. از آنجایی که جلساتی را با تشکلها و اتاقهای مشترک و حتی مقامات مربوطه از کشورهای همجوار هماهنگ شده رویکرد ما رفع موانع تجاری است.
مسرور با حضور در غرفه اتاق بازرگانی ایران گفت: روند حذف بروکراسیهای زاید در مناطق آزاد آغاز شده است. این اقدام زمینهساز جذب سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی در مقیاسی قابل توجه را فراهم میکند، در این زمینه تنها به همت بخشخصوصی نیاز است که بتواند از ظرفیتهای موجود استفاده کند.
وی به ظرفیتهایی که ایران میتواند با عراق برای مشارکت در مناطق آزاد اروند و قصرشیرین داشته باشد اشاره کرد و گفت: هم اکنون در منطقه آزاد اروند به دلیل سرمایهگذاری بالا در بخش زیرساختی، فضای کسب و کار مناسبی برای جذب سرمایهگذاران بخشخصوصی دو کشور فراهم شده است. در این مقطع باید جلسات مشترکی برای توسعه همکاریهای سرمایهگذاران عراقی با این دو منطقه آزاد فراهم شود تا بتوانیم با همکاری دوجانبه به همافزایی در زمینه تولید و صادرات برسیم. چراکه در شرایط کنونی بسیاری از کشورهای همسایه، واردکننده کالا از کشورهای اروپایی و شرق آسیا هستند و میتوان با شناسایی این ظرفیتها بازارهای موجود را در اختیار گرفت.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در بازدید از اتاق مشترک ایران و آفریقا نیز تصریح کرد: در شرایط کنونی آفریقا ظرفیت تجاری حدود 1500هزار میلیارد دلاری دارد که در مقایسه با سهم 1.2 میلیارد دلاری ایران بسیار ناچیز است. در مقطع کنونی اگر هماهنگی بین دستگاهی ایجاد شود و زیرساختهای حمل و نقلی و مبادلات بانکی توسعه یابد قطعا امکان توسعه تجارت ایران به ویژه از مناطق آزاد اروند، چابهار و ... فراهم خواهد بود. به همین منظور باید همزمان با توسعه تعاملات با کشورهای آفریقایی هماهنگی در داخل نیز افزایش یابد.
رضا مسرور، در بازدید از غرفه اتاق ایران و ترکیه با اشاره به ظرفیت تجارت 30 میلیارد دلاری بین این دو کشور گفت: در حال حاضر موضوع تجارت آزاد بین این دو کشور مغفول مانده است که در صورت حذف بروکراسیهای اداری دستیابی به هدفگذاری تجاری 30 میلیارد دلاری امکان پذیر است؛ به ویژه اینکه زیرساختهای گمرکی و لجستیکی منطقه آزاد ماکو توسعه یافته، اما در برخی مواقع بروکراسیهای اداری و کندی انجام فرایندها مانع از توسعه تجارت آزاد بین دو کشور از طریق منطقه آزاد ماکو می شود که باید این موضوعات به صورت جدی هم در استان و هم از طریق دستگاه دیپلماسی پیگیری شود.
مسرور در بازدید از اتاقهای مشترک ازبکستان، قزاقستان و ترکمنستان بر توسعه سرمایهگذاری خارجی در مناطق آزاد اینچه برون، مازندران، امیرآباد تاکید کرد و افزود: در حال حاضر بندر کاسپین ظرفیت بالایی برای مبادلات تجاری دارد که میتواند کالاهای تولیدی را به بازارهای خارجی با مقاصد مختلف صادر کند.
باتوجه به اینکه منطقه آزاد اینچهبرون به لحاظ همجواری با کشور ترکمنستان، قزاقستان و چین در موقعیت مطلوبی قرار دارد، به طور قطع کشور چین میتواند مکمل موثری برای تامین مواد اولیه و حتی بازار صادراتی از این منطقه باشد.
به همین منظور باید تجارت با کشور ترکمنستان، ازبکستان، قزاقستان و سایر کشورهای اوراسیا را از طریق ارتباطات گسترده از مناطق آزاد تقویت کنیم.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در ادامه در دیدار با روسای اتاق مشترک ایران با افغانستان و پاکستان، بر ظرفیت بالای مناطق آزاد چابهار و سیستان برای جذب سرمایهگذاری مشترک با کشورهای همسایه تأکید کرد.
رضا مسرور در این دیدار از آغاز مطالعات احداث خط راهآهن 95 کیلومتری چابهار تا منطقه ریمدان (نقطه صفر مرزی پاکستان) خبر داد و گفت: این پروژه میتواند پیوند تجاری ایران با همسایگان را تقویت کند.
وی افزود: آمادگی داریم با پاکستان منطقه آزاد مشترک تعریف کنیم، چرا که پاکستان نیز مانند ایران کشوری بسیار بزرگ با ظرفیتهای بالاست و امکان افزایش سرمایهگذاری و تجارت وجود دارد.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ادامه داد: ایران آماده مذاکره با مقامات افغانستان است تا از ظرفیتهای مناطق آزاد برای همکاری اقتصادی با سرمایهگذاران افغانستانی استفاده شود و به رشد متقابل دو کشور کمک کند.
** همکاری با شرکتهای هوش مصنوعی برای توسعه مناطق آزاد
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در دیدار با مسئولان انجمن هوش مصنوعی نیز گفت: شرکتهای فعال در این حوزه میتوانند در ارتقای زیرساختهای مناطق آزاد و صادرات نرمافزاری همکاری داشته باشند.
مسرور با بیان اینکه برای توسعه این همکاریها، ابتدا باید ظرفیتهای شرکتهای هوش مصنوعی شناسایی و بر اساس بازارهای هدف، برنامهریزی شود، تصریح کرد: این اقدام میتواند به گسترش صادرات نرمافزاری از طریق مناطق آزاد بیانجامد. برای توسعه همکاری در این بخش ابتدا باید ظرفیتهای شرکتهای فعال در هوش مصنوعی شناسایی شود و بر مبنای بازارهای هدف برای صادرات نرم افزار همکاری با مناطق آزاد را توسعه دهند.
گفتنی است پاویون اختصاصی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در نمایشگاه ایران اکسپو 2025، از تاریخ 8 تا 12 اردیبهشتماه، از ساعت 8 الی 16 در طبقه فوقانی سالن 41 نمایشگاه بینالمللی تهران میزبان علاقمندان است.