ارزهای دیجیتال
۳ میلیارد دلار دارایی ایرانیها در صرافیهای خارجی رمزارز
بیش از ١٧ درصد از ایرانیان (حدود ١٢ میلیون) بهطور مستقیم یا غیرمستقیم در بازار رمزارزها سرمایهگذاری کردهاند. طبق برخی از برآوردها، دارایی ایرانیها در پلتفرمهای خارجی حدود ٢/۵ تا ٣ میلیارد دلار ذکر شده است.
به گزارش شمانیوز: بیش از ١٧ درصد از ایرانیان (حدود ١٢ میلیون) بهطور مستقیم یا غیرمستقیم در بازار رمزارزها سرمایهگذاری کردهاند. ۶۵درصد مردم ایران معتقدند آینده متعلق به ارزهای دیجیتال است. ۳۳درصد هم درمورد سرنوشت آن شک و تردید دارند و تنها ۲درصد مردم به آینده آنها بدبین هستند. با این حال دارایی کاربران ایرانی در پلتفرمهای داخلی به یکمیلیارد دلار میرسد که البته این رقم میتوانست بیشتر هم باشد. همچنین در برخی برآوردها، دارایی ایرانیها در پلتفرمهای خارجی را حدود ٢/۵ تا ٣ میلیارد دلار ذکر کردهاند.
اکنون در بازار رمزارز بیش از ۲ هزار صرافی آنلاین در جهان فعالیت میکنند که کمتر از ۱۵۰ مورد از آنها ایرانی هستند و در ایران فعالیت میکنند. با وجود اینکه پتلفرمهای داخلی بستری امنتر برای سرمایهگذاران بهشمار میآیند، اما تلاشهای زیاد صرافیهای خارجی برای جذب سرمایه شهروندان ایرانی سبب شده حدود ۷۰ درصد از سرمایهگذاران ایرانی در پلتفرمهای خارجی فعالیت کنند
فرهیختگان در این باره مینویسد: رشد نرخ تورم در سالهای اخیر سببشده بسیاری از مردم برای حفظ ارزش داراییشان بهسمت بازارهای مختلف بروند؛ نوسانات بازارهای سکه، طلا و سقوط بازار بورس و رشد حبابگونه بازار مسکن و خودرو سبب شد مردم برای جلوگیری از رشد آبرفتن داراییشان بهسمت بازاری غیر از بازارهای داخلی ایران بروند؛ بازاری که با تصمیمات مدیران ایرانی یکشبه بالا و پایین نشده و ارزشش اینجا تعیین نشود! بازار رمزارزها...!
آمار و ارقام از حضور ایرانیها در بازار رمزارز
اما مگر چند ایرانی در این بازار حضور دارند که رقم کلاهبرداریها در این حوزه تا این اندازه بزرگ است. بنا بر آنچه مرکز ایلیا (یکی از مراکز فعال در حوزه کسبوکار) در بهار1400 اعلام کرده است بیش از 17درصد از ایرانیان بهطور مستقیم یا غیرمستقیم در بازار رمزارزها سرمایهگذاری کردهاند. بهعبارت دیگر، حدود 12میلیون ایرانی در بازار رمزارزها فعالند. گزارش ایلیا به رسانهها نشان میدهد ۶۵درصد مردم ایران معتقدند آینده متعلق به رمزارزهاست. ۳۳درصد هم درمورد سرنوشت آن شک و تردید دارند و تنها ۲درصد مردم به آینده آنها بدبین هستند.
در بخش دیگر این گزارش که یک نظرسنجی انجام شده است، آمده یکی از اصلیترین دلایلی که مردم ایران برای وارد نشدن یا خروج از فعالیت در حوزه رمزارزها اقرار میکنند، نداشتن آگاهی کافی و اطلاعات در بازار رمزارزهاست که 38درصد را به خود اختصاص داده است. همچنین از میان شرکتکنندگان در این نظرسنجی، ۲۱درصد عدم تخصص را دلیل اصلی خروج از این بازار عنوان کردهاند. ۲۳درصد هم گفتهاند تابهحال سود کافی را بردهاند. از طرفی ۱۲درصد ضرر را عامل اصلی خروج خود اعلام کردهاند. همچنین 23.5درصد گفتهاند پول کافی برای ورود ندارند و ۱۱درصد هم ریسک بالا را دلیل عدم ورود به این بازار اعلام کردهاند.
نبرد پلتفرمهای داخلی و خارجی
اکنون در بازار رمزارز بیش از 2هزار صرافی آنلاین در جهان فعالیت میکنند که کمتر از 150مورد از آنها ایرانی هستند و در ایران فعالیت میکنند. با وجود اینکه پتلفرمهای داخلی بستری امنتر برای سرمایهگذاران بهشمار میآیند اما تلاشهای زیاد صرافیهای خارجی برای جذب سرمایه شهروندان ایرانی سبب شده حدود 70درصد از سرمایهگذاران ایرانی در پلتفرمهای خارجی فعالیت کنند و سرمایهگذاری در پلتفرمهای داخلی رو به کاهش باشد. البته این سیر کاهشی تنها بهدلیل تبلیغات صرافیهای خارجی نیست و بهدنبال حرفهای ضدونقیض دولتیها درباره نحوه فعالیت پلتفرمهای داخلی، کوچ به پلتفرمهای خارجی دوباره رونق گرفت. با این حال بنابر آنچه کارشناسان این حوزه اعلام کردهاند درحال حاضر دارایی کاربران ایرانی در پلتفرمهای داخلی به یکمیلیارد دلار میرسد که البته این رقم میتوانست بیشتر هم باشد. همچنین در برخی برآوردها، دارایی ایرانیها در پلتفرمهای خارجی را حدود 2.5 تا 3میلیارد دلار ذکر کردهاند.
بدیهی است امکان نادیده گرفتن رمزارزها در ایران وجود ندارد، آنچنان که پیش از این نیز هیچ کشوری موفق به محدودکردن تکنولوژیهای نو نشد. بهنظر میرسد تنظیمگری بازار رمزارزها در ایران دستکم سبب حفاظت از داراییهای مردم میشود.