کرونا | راهکارهای موثر برای کاهش استرس
یک روانپزشک و استاد دانشگاه گفت: در شرایط سخت بیش از همه مراقب بچهها باشیم؛ ممکن احساس کنیم که آنان چیزی نمیفهمند اما بچهها بعضا بیشتر از افراد عادی سوگوار و دچار اضطراب میشوند.
به گزارش خبرنگار شمانیوز و به نقل از تسنیم : استرس، اضطراب و ترس از مبتلا شدن به کرونا یکی از مواردی است که به اندازه حضور در تجمعات، احتمال ابتلا به ویروس کرونا را بالا میبرد چرا که باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن میشود.
بسیاری از روانپزشکان معتقدند که نباید استرس داشت و اضطراب میتواند اثر مخربی بر بدن انسان داشته باشد، اما چه راهکارهایی برای کاهش اضطراب وجود دارد؟
مریم کوشا، روانپزشک و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در گفت و گو با تسنیم اضطراب بیش از حد را سم مهلکی برای سیستم ایمنی بدن دانست و گفت: اضطراب و استرس جز جداییناپذیر از زندگی بشر است و نمیتوانیم بگوییم که اصلا استرس نداشته باشید؛ به عبارت بهتر، وقتی که با انواع چالشها مواجه میشویم لازم است که کمی اضطراب داشته باشیم تا بتوانیم با بسیج کردن قوای خود آن چالش را مدیریت کنیم!
وی ادامه داد: بنابراین اضطراب لازم است اما به حدی که خود را با شرایط سازگار کنیم، در شرایطی که با بیماری کرونا مواجه هستیم و این بیماری هم بسیار جدی است، باید نگران باشیم؛ البته این نگرانی باید در حدی باشد که ما را به سمت رعایت نکات بهداشتی ببرد؛ معتقدم اضطراب بیش از حد است که مخرب بوده و باعث کاهش سیستم ایمنی بدن میشود؛ اضطرابی که فراتر از حد معمول باشد نه تنها کمککننده نیست بلکه باعث بیمار شدن میشود و حتی ممکن است به بیماریهای قلبی، روحی و روانی نیز منجر شود.
او با اشاره به راهکارهایی برای کاهش اضطراب و استرس گفت: به نظرم ما باید این اضطرابهای بیدلیل را بشناسیم و با مدیریت کردنش از آن عبور کنیم؛ برای این کار چه راههایی وجود دارد؟ در ابتدا باید احساسات خود را بشناسیم و راهحلی برای فائقآمدن بر آن پیدا کنیم؛ به عبارت دیگر اگر نگران هستیم باید به دنبال راهی بگردیم تا این نگرانی کاهش یابد.
وی متذکر شد: اگر نگران هستیم که مبادا به بیماری کرونا مبتلا شویم؟ کافی است در تجمعات نرویم و بهداشت فردی را رعایت کنیم؛ همین کافی است. علاوه بر این لازم است که اخبار معتبر را دنبال کنیم و به دنبال شایعات فراوانی که در فضای مجازی وجود دارد نرویم چرا که همین شایعات باعث ایجاد اضطرای بیهوده در ما میشود؛ نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که اگر میخواهیم اخبار را رصد کنیم لازم نیست که هر ساعت و هر دقیقه به دنبال اخبار کرونایی باشیم؛ این وظیفه ما نیست؛ در حقیقت هر انسان عادی باید در حدی از اخبار مربوط به این بیماری باخبر باشد که بداند در چه مرحلهای است و چه نکاتی را باید رعایت کند.
وی تاکید کرد: نکته مهم دیگری که میتواند باعث کاهش استرس شود رجوع به عاداتی است که قبلا داشتیم و میدانیم با به کارگیری آن اضطراب ما کم میشود؛ برای مثال بعضی افراد با مطالعه نگرانیشان کم میشود، بعضی دیگر با گوش دادن به موسیقی و ورزش و بعضی هم با عبادت کردن. باید از این تکنیکها استفاده کنیم، امیدمان به خدا باشد و روند عادی زندگی خود را ادامه بدهیم؛ البته کسانی که اصلا اضطراب ندارند نیز مخرب هستند چرا که مشکل را انکار میکنند و بعضا رفتارهای سادهانگارانهای نسبت به این بیماری نشان میدهند و با عدم رعایت نکات بهداشت فردی باعث بیمار شدن بقیه میشوند؛ بنابراین حد و اندازه اضطراب و تعادل داشتن در آن مهم است.
این روانپزشک و استاد دانشگاه در مورد افرادی که عزیزشان را از دست دادهاند، گفت: شرایط بسیار سختی است؛ وقتی کسی در شرایط عادی عزیز خود را از دست میدهد با برگزاری مراسم سوگواری و عرض تسلیتها کمی تسلی پیدا میکند اما در این شرایط امکان برگزاری چنین مراسمهایی نیست و همین مساله موجب ناراحتی مضاعف بازماندگان میشود؛ با این حال باید سعی کنیم حال و احوال بازماندگان را در نظر بگیریم و از روشهای دیگر ارتباطی در غم آنان شریک شویم و بهشان تسلیت بگوییم.
وی افزود: بدون شک همدری اطرافیان تاثیرگذار است و باعث کم شدن سوگ میشود؛ به نظرم در چنین شرایطی بیش از همه باید مراقب بچهها باشیم چرا که خیلی از آنان فراموش میشوند؛ ممکن احساس کنیم که بچهها چیزی نمیفهمند اما دقت داشته باشید که بچهها بعضا بیشتر از افراد عادی سوگوار و دچار اضطراب میشوند؛ ممکن است که نتوانند به اندازه بزرگترها ناراحتی خود را ابراز کنند اما علائمی مثل لجبازی، بهانهگیری و ... میتواند نشاندهنده این باشد که آنان نیز ناراحت هستند؛ در صورتی که پاسخ صحیحی به این ناراحتی آنان داده نشود اثرات منفی بعدی میآید.