بورس
تامین هزینه های دولت بر دوش بورس بازان | چگونه وضعیت بورس بهبود می یابد؟
یک کارشناس بازار سرمایه، گفت: بهترین شکل برای سامان دهی کسری بودجه، واگذاری دارایی های سرمایه ای دولت است و دولت باید طبق اصل ۴۴ خود را کوچک کند.
به گزارش شما نیوز: روز گذشته (چهارشنبه 26 آبان ماه) شاخص کل بورس در پایان معاملات بازار سرمایه با رشد 2 هزار و 153 واحدی روبرو شد و در ارتفاع 1 میلیون و 410 هزار و 749 واحدی قرار گرفت. در پایان معاملات امروز، شاخص کل هم وزن بورس، نیز با رشد 2 هزار و 805 واحدی روبرو شد و در ارتفاع 386 هزار و 754 واحدی قرار گرفت. در حال حاضر، بورس در شرایط مطلوبی قرار ندارد و این عوامل، موجب نگرانی سهامداران بورس را فراهم کرده است و آیا در روزهای آینده، وضعیت بورس بهتر می شود؟!
«فردین آقابزرگی» با اشاره به انتشار اوراق بدهی اظهار کرد: در جایی که حجم عمده ای از تامین مالی به واسطه انتشار اوراق چه در بازار اولیه و در بازار ثانویه و از طریق بازار سرمایه تامین می شود، ناخودگاه حقوقی ها از جمله بانک ها، صندوق های بازنشستگی، صندوق های سرمایه گذاری و سایر نهادهایی که وابسته به دولت هستند ماموریت دارند تامین نقدینگی کرده و اوراق منتشر شده را خریداری کنند.
وی ادامه داد: بخش عمده محل تامین مالی این نهادها به فروش سهام بر می گردد. یعنی به صورت تدریجی سهام فروخته و اوراق خریداری می شود. این شرایط در کنار اخبار ضد و نقیض در مورد قیمت گذاری صنعت خودرو، ورود یا خروج برخی محصولات مانند سیمان به بورس کالا، قطع گاز برخی شرکت های فولادی یا پتروشیمی به دلیل سرما و... قرار میگیرد و قاعدتا نمی توان بازار سرمایه را جدا از وضعیت کلی اقتصاد کشور دید.
هزینه های دولت بر روش سرمایه گذاران بورس
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به وضعیت بازار سرمایه در سال ۱۳۹۹ بیان کرد: برخلاف سال گذشته که تصویر ناصحیحی از اقتصاد در بورس دیده شد، در سال جاری وضعیت شرکت های بورسی مناسب است. شاخص کل بورس از ابتدای سال تاکنون ۸. ۵ درصد بازدهی داشته است. این موضوع از این حکایت دارد که شرکت ها ضمن اصلاح قیمت و تعدیل هایی که در سال جاری انجام داده اند، در حال حاضر در مدار تعادلی قرار گرفته اند. در مجموع P/E فوروارد شرکت ها و صنایع در حد معقول و قابل سرمایه گذاری است زیرا نزدیک به ارزش ذاتی معامله می شوند.
آقابزرگی با تاکید بر اینکه اوراق بدهی مبتنی بر داراییهای دولت است، گفت: بهترین شکل برای سامان دهی کسری بودجه، واگذاری دارایی های سرمایه ای دولت است. دولت باید طبق اصل ۴۴ خود را کوچک کند. طبق اصل ۴۴ قانون اساسی واگذاری دارایی های سرمایه ای بهتر از انتشار اوراق است. نگهداری این دارایی برای اقتصاد و بازار سرمایه هزینه دارد. این هزینه را افرادی که در بازار بورس هستند به دوش می کشند.
وی در مورد اینکه وزیر اقتصاد از تمرکز این وزارتخانه برای افزایش درآمدهای دولت و جبران کسری بودجه بدون آثار تورمی از طریق فروش اموال مازاد و راکد دولت خبر داده است نیز، اظهار کرد: هر چند ممکن است این اقدام تخطی از بودجه باشد؛ چرا که طبق بودجه، ۲۹۰ هزار میلیارد تومان باید از طریق واگذاری اوراق و حدود ۲۱۰ هزار میلیارد تومان نیز باید از طریق واگذاری دارایی های سرمایه ای تامین شود اما این رقم باید در بودجه افزایش پیدا کند و بهترین راه نیز همین است و می تواند جایگزین فروش اوراق شود.
دلیل بی اعتمادی سهامداران به بورس
«محمد خبری زاد» کارشناس بازار سرمایه، گفت: شوکی که اواخر هفته گذشته با انتشار خبر لغو آزادسازی قیمت خودرو به بازار وارد شد نااطمینانی ایجاد کرد. مردم نسبت به سیاستگذاریهای دولت و بازار سرمایه بیاعتماد شدند.
وی ادامه داد: احساس میکنم اخباری که دیروز در خصوص قیمتگذاری خودرو منتشر شد برای آرام کردن جو بازار است. اما سرمایهگذاران مجددا به این راحتی اعتماد نمیکنند.
خبریزاد گفت: همچنان شاهد درجا زدن نرخ دلار نیما هستیم. نرخ دلار در بازار آزاد به ۲۹ هزار تومان رسیده، اما نرخ دلار نیما همچنان ۲۳ هزار تومان است. این اختلاف از جیب سهامداران شرکتهای صادرات محور به جیب وارداتچیها میرود. در این میان هیچ سودی به مصرفکننده نهایی نمیرسد.
وی به عرضه اوراق دولتی اشاره و تصریح کرد: این هفته اطلاعیه عرضه ۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق دولتی منتشر شد. خریداران معمولا بانکها و صندوقهای سرمایهگذاری هستند.
خبریزاد افزود: این صندوقها اگر اجباری به خرید اوراق نداشته باشند، بخشی از دارایی خود را در سهام سرمایهگذاری میکنند. انتشار اوراق باعث تزلزل در بازار شده و بخش زیادی از نقدینگی موجود را میبلعد. دولت میتواند به جای عرضه اوراق سهامی که به آن نیاز ندارد را در بازار عرضه کند.
این کارشناس بازار سهام خاطرنشان کرد: در حال حاضر قیمتها در سطوح ارزندگی بسیار خوبی هستند. دولت با روشی عاقلانهتر و کمتر پوپولیستی میتواند بازار سرمایه را سر و سامان دهد و در کنار آن خودش هم سود ببرد.
وی نسبت به فرار سرمایه از بورس هشدار داد و گفت: سرمایه که بترسد فرار میکند و به سمت بازارهای دیگر میرود. مردم در ادامه چنین روند نا اطمینانی سرمایه خود را به دارایی فیزیکی امن تبدیل میکنند.