شمانیوز
شما نیوز

بهترین راه پیشگیری از ابتلا به "ایدز" اعلام شد

بهترین راه پیشگیری از ابتلا به "ایدز" اعلام شد

سازمان بهداشت جهانی در یادداشتی تأکید کرده که "ختنه پسران" می‌تواند ساده‌ترین و بهترین راه ممکن برای پیشگیری از ابتلا به بیماری ایدز در عصر حاضر باشد؛ به‌طوری که این راه‌حل تا ۶۰درصد ریسک ابتلا به این بیماری را کاهش خواهد داد.

به گزارش خبرنگارشمانیوز و به نقل از تسنیم: "ختنه" یکی از قدیمی‌ترین اعمال جراحی برای نوع بشر محسوب می‌شود به‌گونه‌ای که ختنه از حدود 15 هزار سال قبل مرسوم بوده و در اجساد مومیایی نیز دیده شده است!

در بسیاری از کشور‌ها، انجام ختنه امری شایع است حتی در آمریکا حدود 80 درصد نوزادان پسر ختنه می‌شوند.

اهمیت و اثرات ختنه بر کاهش میزان عفونت ادراری در مطالعات متعدد بررسی شده و به اثبات رسیده است اما از دیگر کارکرد‌های آن می‌توان به پیشگیری از سرطان تناسلی مردان نیز اشاره کرد.

یکی دیگر از مسائلی که اهمیت عمل ختنه را بیشتر می‌کند، پیشگیری از بیماری‌هایی است که در زمان مقاربه جنسی امکان ابتلا به آنها وجود دارد؛ یکی از شایع‌ترین این بیماری‌ها "ایدز" است.

مسئله‌ای که اخیراً در مورد آن مطالعاتی انجام شده و یک راه ساده برای مقابله با ابتلا به این بیماری توصیه شده، تأثیر ختنه پسران بر ریسک ابتلای آنها به ویروس HIV و ابتلا به بیماری ایدز است؛ کاهش ریسک ابتلا به بیماری ایدز میان مردانی که ختنه شده‌اند، به‌صورت محسوسی مشاهده شده است.

"سازمان بهداشت جهانی" در یادداشتی تحت عنوان "ختنه راهی برای کاهش ابتلا به بیماری ایدز" به بررسی این مسئله پرداخته است.

در یادداشت سازمان بهداشت جهانی تأکید شده که "ختنه پسران" می‌تواند ساده‌ترین و بهترین راه ممکن برای پیشگیری از ابتلا به بیماری ایدز در عصر حاضر باشد؛ به‌طوری که این راه‌حل تا 60 درصد ریسک ابتلا به این بیماری را کاهش خواهد داد.

در سال‌های اخیر بیماری ایدز یکی از بیماری‌هایی بوده که شرکت‌های داروسازی برای مقابله با آن تلاش بسیاری کرده‌اند؛ یک بیماری سخت و طولانی که می‌تواند روی سبک زندگی انسانها تأثیر منفی داشته باشد و در صورت نداشتن آگاهی در مورد آن و عدم دریافت خدمات درمانی حتی روابط آنها را نیز مختل کند.

معمولاً نخستین سلولی که در جریان ویروس HIV یا بیماری ایدز به‌اصطلاح عفونی می‌شود، سلول‌هایی به‌نام "لانگرهانس" هستند؛ این سلول‌ها به‌مقدار زیاد در پوست ناحیه دستگاه ختنه‌نشده فرد مبتلا به ویروس HIV وجود دارند.

در مطالعات آزمایشگاهی دیده شده که میزان جذب این ویروس توسط لایه‌های مخاطی پوست ناحیه دستگاه تناسلی 7 برابر بیشتر از دهانه رحم (سرویکس) زنان است؛ این لایه از پوست فاقد لایه ضخیمی به‌نام کراتین است که معمولاً در پوست نواحی وجود دارد؛ به همین دلیل، سلول‌های لانگرهانس و سلول‌های دیگر سیستم ایمنی به‌راحتی خود را به این ناحیه می‌رسانند.

وجود مقدار زیادی عروق خونی در ناحیه پوست ناحیه ختنه و فرنولوم آن به‌دلیل وجود عروق بسیار کوچک و فراوان، در زمان نزدیکی جنسی دچار خونریزی بسیار کوچک می‌شوند؛ این آسیب‌های بسیار کوچک محلی مناسب برای ورود ویروس HIV است.

در مورد بیماری ایدز که تا‌کنون، درمانی برای آن یافت نشده است، بهترین روش مقابله، پیشگیری از ابتلا به این بیماری است؛ این مقابله از طریق اجتناب از روابط جنسی پرخطر، استفاده از ابزارهایی که امکان انتقال بیماری‌های مختلف از جمله بیماری ایدز را در جریان رابطه جنسی کاهش می‌دهد، عدم استفاده از سرنگ‌های مشترک توسط معتادان و افزایش آگاهی در مورد این بیماری و مقابله با ابتلا به آن و در نهایت توجه سیستم‌های درمانی کشورها در عرضه فرآورده‌های خونی سالم به بیماران امکان‌پذیر است.

اما مسئله‌ای که اخیراً در مورد آن مطالعاتی انجام شده و یک راه ساده برای مقابله و پیشگیری از ابتلا به این بیماری است، تأثیر ختنه پسران بر ریسک ابتلای آنها به ویروس HIV و ابتلا به بیماری ایدز است.

همان‌طور که گفت شد ختنه پسران شانس ابتلا به ویروس HIV را در مردان تا 60 درصد کاهش می‌دهد به همین دلیل در سال‌های اخیر در 15 کشور آفریقای جنوبی و آفریقای شرقی که با نرخ بالای ابتلا به بیماری ایدز روبه‌رو هستند، از ختنه استفاده شده که نتیجه مطلوبی حاصل شده است.

حدود 70 درصد از کل مردان مبتلا به HIV در سرتاسر دنیا، در نتیجه رابطه جنسى با زنان، به این ویروس آلوده شده‌اند؛ این مردان، تعدادشان 8.12 میلیون نفر است که اکثرشان در آفریقا هستند.

طبق آمارها، خطر آلودگى به این ویروس براى مردان ختنه‌نشده، بیش‌تر از مردان ختنه‌شده است؛ دلیل احتمالى که براى این امر وجود دارد توسط دانشمندان دانشگاه ملبورن اعلام شد؛ آن‌ها به‌هنگام آزمایش‌هاى خود متوجه شدند که سطح داخلى پوسته اضافى روى دستگاه تناسلی مرد، نمی‌تواند از ورود باکترى جلوگیرى کند، این در حالى است که سطح خارجى آن که ضخیم‌تر و قوى‌تر است، قادر به دفع باکتری‌ها است.

احتمال آلودگى به ویروس ایدز براى مردان ختنه‌نشده، 5.2 تا 8 برابر بیش‌تر از مردان ختنه‌شده است؛ از این رو ختنه در بسیارى از کشورها، بهترین شیوه پیش‌گیرى در مقابل بیمارى ایدز است.

علاوه بر این، ختنه خطر آلودگی به "تبخال تناسلی" (Herpes) را 30 تا 40 درصد و خطر آلوده شدن به گونه‌های خطرناک ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را که با سرطان ربط دارد 30 درصد کاهش می‌دهد؛ پاپیلوما ویروسی است که بیش‌تر از همه در زمان آمیزش جنسی و از طریق تماس مستقیم بین پوست افراد انتقال می‌یابد.

ختنه همچنین خطر ابتلای زنان به دیگر عفونت‌های آمیزشی را نیز کاهش می‌دهد؛ همین‌طور خطر "سرطان گردن رحم" در زنانی که شریک جنسی‌شان ختنه شده، پایین می‌آید.

"مرکز پیشگیری و مبارزه با بیماری‌ها"ی آمریکا نیز در پیش‌نویسی، فواید ختنه کردن را برای شهروندان آمریکا شرح می‌دهد.

این مرکز خطر ختنه‌ای را که با رعایت ضوابط پزشکی انجام شود اندک می‌داند؛ به‌گواهی این مرکز، ختنه بر فعالیت و لذت جنسی تأثیر منفی ندارد.

عوارض ختنه معمولاً خونریزی و التهاب است و عوارض جانبی شدیدتر «بی‌نهایت نادر» هستند؛ در این پیش‌نویس احتمال ایجاد عوارض جانبی خفیف در نوزادان «نیم درصد»، در کودکان «9 درصد» و در بزرگسالان «5 درصد» ذکر شده است.

در مورد زمان ختنه کردن، مرکز پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های آمریکا می‎گوید که ختنه در نوزادان و کودکان آسان‎تر و ارزان‎تر و کم‌خطرتر است اما اگر ختنه تا دوران نوجوانی یا بزرگسالی به تعویق بیفتد، خود فرد هم می‌تواند در تصمیم‎گیری مشارکت کند؛ بنابراین گزارش، مرکز پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های آمریکا ختنه را یکی از راه‎های مؤثر در کاهش انتقال ایدز می‌داند.

 

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین