پیشبینی زنگنه محقق میشود؟
حدود یک ماه از پیشبینی زنگنه از امضای ۱۰ قرارداد جدید نفتی در قالب IPC تا پایان سال ۹۶ گذشته و با اینکه وزارت نفت فقط پنج ماه فرصت دارد، هنوز مسئولان زیربط پاسخ قطعی به این پرسش که قرارداد کدام میدان بعد از قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبی امضا خواهد شد ندادهاند، از سوی دیگر جریانات سیاسی از جمله احتمال تغییر سیاست ریاست جمهوری آمریکا نگرانی هایی را در روند ادامه مذاکرات ایجاد کرده است.
به گزارش شمانیوز، اوایل شهریورماه زنگنه درمورد امضای ۱۰ قرارداد نفتی تا پایان سال توضیح داد این یک مجموعه است و نمیتوان تعداد دقیقی عنوان کرد اما براساس مذاکرات جدی انجام شده با طرفین قراردادها، پیشبینی میشود که حدود ۱۰ قرارداد امضا شود .
وی اعلام کرده بود که امضای قراردادهای جدید نفتی اولویت بندی شدهاند و همه مذاکرات به خوبی پیش میروند و هیچ مذاکرهای مانع مذاکرات دیگری نیست .
وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که مهمترین قرارداد پس از امضای قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با کنسرسیومی به رهبری شرکت فرانسوی توتال چه خواهد بود؟ گفت: طرح توسعه لایههای نفتی پارس جنوبی، میدان مشترک آذر، میدان های سهراب، آب تیمور، منصوری و آزادگان در اولویت قرار دارند .
پس از اظهارات وزیر جمله "امضای ۱۰ قرارداد جدید نفتی تا پایان سال" بارها از زبان مسئولان مختلف نفتی شنیده و بر این موضوع تاکید شد که مذاکرات با ۱۰ شرکت بزرگ نفتی دنیا همزمان درحال انجام است. در این مدت نیز برخی شرکتهای خارجی نتایج مطالعات خود روی میادین مختلف را ارائه کردند.
بر این اساس تا کنون نتایج مطالعات شرکت ملی نفت تایلند (PTTEP) روی میدان های بلال، چنگوله و دالپری، در نشست مشترک میان نمایندگان این شرکت و شرکت ملی نفت ایران تشریح شده است. شرکت ملی نفت علاوه بر امضای تفاهمنامه با شرکت ملی نفت تایلند، پیش از این برای مطالعه میدان بلال با شرکت گاز کره جنوبی، برای میدان دالپری با شرکت او ام وی اتریش و برای میدان چنگوله با شرکت های گازپروم نفت روسیه و دی ان او نروژ هم تفاهمنامه همکاری امضا کرده است .
همچنین شرکت گازپرومنفت نتایج مطالعات خود را برای میدانهای چنگوله و چشمه خوش ارائه کرده است. گازپروم نفت برای مطالعه میدان چنگوله با شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) و میدان چشمه خوش با شرکت نفت مناطق مرکزی تفاهمنامه امضا کرده بود . طرحهای توسعه مخزن بنگستان میدان منصوری را که از سوی شرکت های لوک اویل روسیه و شرکت دولتی نفت اندونزی (پرتامینا) ارائه شده است نیز ارائه شده و در یکصد و چهل و یکمین جلسه کمیته مشاوران مدیریت مخازن مورد بررسی قرار گرفته است. از سوی دیگر فرآیند برگزاری مناقصه توسعه میدان نفتی آزادگان نیز به قوت خود باقی است و هفت شرکت به صورت جدی در این فرآیند حضور دارند.
مذاکرات با غول های بزرگ نفتی در حالی ادامه دارد که احتمال تغییر سیاست ریاست جمهوری آمریکا نگرانی هایی را روند این مذاکرات ایجاد کرده است. نگرانی هایی که مسئولان مختلف نفتی در آخرین اظهارات خود آن را بیجا دانسته و بر این موضوع که تصمیم آمریکا خللی در روند مذاکرات ایجاد نکرده تاکید کردند.
به گفته علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مذاکرات نفتی با شرکتهای خارجی به قوت خود باقی است و تمایل برای مذاکرات کاهش نیافته و همزمان به طور موازی با ۱۰ شرکت در حال مذاکره هستیم. امیدواریم مذاکره میدانهای آب تیمور، منصوری و یادآوران به نتیجه برسد . تغییر سیاست آمریکا فعلا شرایط را تغییر نداده است. کشورهای چین و شوروی عکسالعملی نداشته اند. اروپا هم محکم است و شرکتهای معتبر خودشان را فرستاده و پیامشان این است که همراهی خواهند کرد .
همچنین غلام رضا منوچهری، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر اینکه سیاستهای اخیر آمریکا خللی در روند مذاکرات بین ایران و شرکتهای نفتی بینالمللی ایجاد نکرده، ابراز امیدواری کرد که تا پایان سال ۱۰ قرارداد نهایی شود . روند مذاکرات به قوت قبلی ادامه دارد و امیدواریم تا پایان سال ۱۰ قرارداد به مرحله نهایی برسد.
به گفته وی از آنجایی که ممکن است امضای برخی قراردادها پس یا پیش شود، فعلا نام قطعی میدانی که قرار است توسعه یابد، ذکر نمیشود. سیاست های اخیر ریاست جمهوری آمریکا تاکنون خللی در روند مذاکرات با شرکتهای خارجی ایجاد نکرده است؛ البته این موضوع درازمدت است اما هنوز تاثیری در روند مذاکرات نداشته است.
منبع:ایسنا