تحریم ایران، رشد اقتصادی آمریکا را کاهش می دهد
یک وبلاگ آمریکایی که به صورت تخصصی مسایل اقتصادی در این کشور را تحلیل می کند به نقل از بانک آمریکا اعلام کرد، شوک قیمت نفت ناشی از تحریم ایران، رشد اقتصادی ایالات متحده را به طور چشمگیری بین 0.2 تا 0.5 درصد کاهش می دهد.
به گزارش شمانیوز، وبلاگ تخصصی «زیرو هج» نوشت، یک ماه قبل وقتی افزایش شدید قیمت نفت و بنزین اتفاق افتاد و سطح قیمت ها به طور متوسط 2 دلار و 73 سنت افزایش یافت، گفتیم افزایش هزینه انرژی که تا حد زیادی ناشی از ریسک ژئوپلیتیکی مربوط به ایران است، تمامی سود طرح اصلاح مالیاتی برای طبقه متوسط را از بین می برد.
از آن پس تاکنون قیمت گاز حدود 20 سنت در مقایسه با یک ماه پیش افزایش یافته و این افزایش به سرعت در حال نزدیک شدن به سه دلار یا نقطه بحرانی برای مصرف طبقه متوسط است.
از آن پس این مساله که چقدر افزایش قیمت های نفت بر اقتصاد آمریکا اثر منفی خواهد گذاشت، توسط بسیاری مورد بررسی قرار گرفته است و دانشمندان و اقتصاددان ها این مساله را مورد توجه قرار داده اند که در چه سطح قیمتی پیامدهای منفی ناشی از کاهش مخارج مصرف کننده، منافع ناشی از افزایش مخارج سرمایه گذاری شرکت های نفت شیل آمریکا را خنثی می کند.
«فرانسیسکو بلانچ» تحلیلگر بانک آمریکا شب گذشته (شنبه شب) با پرداختن به این موضوع گفت: انتظار دارم قیمت های نفت خام برنت دریای شمال بتدریج صعود کنند و پس از آنکه در اواسط سال 2019 رکورد 80 دلار در هر بشکه را شکست در پایان سال آینده به طور متوسط به 71 دلار در هر بشکه برسد.
یعنی قیمت نفت خام برنت از پایان سال گذشته تا حداکثر مقدار آن در اواسط سال 2019 حدود 20 دلار افزایش می یابد.
اما سوال این است این 20 دلار افزایش قیمت نفت برای اقتصاد آمریکا به چه معنی است؟ همانگونه که بانک آمریکا توضیح می دهد، برای درک اینکه چگونه افزایش قیمت های نفت بر رشد اقتصادی این کشور اثر می گذارد، این بانک یک شوک یکباره 20 دلاری در مدل عمومی اقتصاد کلان آمریکا موسوم به FRB/US که بانک مرکزی این کشور از سال 1996 از آن استفاده می کند، اجرا کرد.
این بانک فقط یک اثر ناچیز را مشاهده کرد: نرخ رشد واقعی اقتصاد ابتدا کمتر از 0.1 درصد کاهش می یابد که این کاهش در سال های بعد جبران می شود.
این بانک همچنین یک سناریو شوک نفتی اجرا کرد که در آن افزایش قیمت نسبت به گذشته 2 برابر شد؛ در این مورد، نرخ رشد به صورت چشمگیرتری کاهش می یابد و یک کاهش 0.1 تا 0.2 درصدی را تجربه می کند.
بنابراین برای کابینه ترامپ این یک خبر خوب است اگر این شبیه سازی ها بگوید افزایش موقت قیمت های نفت بعید است بتواند در اقتصاد آمریکا خللی ایجاد کند.
با این حال، یک شوک قیمتی ادامه دار که در آن قیمت های نفت در سطوح بالا باقی می مانند، اثر چشمگیری بر اقتصاد آمریکا خواهد داشت. شبیه سازی مدل بانک آمریکا بیان می کند، یک شوک قیمت دائمی که متوسط قیمت را به 80 دلار در هر بشکه می رساند در طول هشت دوره سه ماهه نزدیک 0.2 درصد از رشد اقتصادی آمریکا می کاهد در حالی که یک شوک ادامه دار که قیمت را در سطح 100 دلار در هر بشکه نگه دارد، حدود 0.5 درصد از رشد واقعی اقتصاد خواهد کاست.
وبلاگ یاد شده اضافه کرد، توجه داشته باشید که در ادبیات اقتصاد، نوسانات شدید قیمت های نفت می تواند تاثیر غیرخطی منفی بر رشد داشته باشد زیرا مصرف کنندگان ممکن است نتوانند خود را به سرعت با قیمت های بالاتر نفت سازگار کنند.
برجام 23 تیر 1394 (14 ژوییه 2015) میان ایران و گروه 1+5 شامل چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا، آمریکا و آلمان امضا و از دی 1394 (ژانویه 2016) اجرایی شد. دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا دو روز پیش از سررسید 12 مه (22 اردیبهشت) اعلام کرد که این کشور از برجام خارج می شود و به تعلیق تحریم های هسته ای این کشور علیه تهران ادامه نمی دهد.