شناورهای ارتش ایران به قاره آمریکا میروند
ناوگروه اعزامی ارتش، اوایل سال آینده به ماموریت اقیانوس اطلس اعزام میشود و مدت زمان در نظر گرفته شده برای آن نیز ۵ ماه است.
به گزارش شمانیوز، بنا بر اعلام فرماندهان نیروی دریایی ارتش، یکی از ناوگروههای این نیرو بزودی راهی اقیانوس اطلس میشود. این درحالیست که طرح برنامه این سفر به تایید سلسله مراتب رسیده و امیر دریادار خانزادی فرمانده نیروی دریایی ارتش نیز در آذرماه سال جاری گفت: «حضرت آقا فرمودند: نیروی دریایی هر زمان برای دریانوردی اقیانوسی آمادگی لازم را داشت این اقدام را انجام دهد.»
برنامه اعزام یک ناوگروه به اقیانوس اطلس از چند سال قبل در دستور کار نداجا قرار داشته و به نظر میرسد اکنون همه الزامات برای انجام این ماموریت فراهم شده است. اقیانوس اطلس به صورت شمال به جنوب در میان سه قاره اروپا، آفریقا و آمریکا قرار دارد نیروی دریایی ارتش از سال ۱۳۸۷ با هدف اولیه مقابله با پدیده دزدی دریایی در منطقه خلیج عدن اقدام به اعزام ناوگروههای متعدد کرده و تاکنون ۵۹ ناوگروه به ماموریتهای طولانی مدت رفته اند که عمده این اعزامها به همین منطقه خلیج عدن بوده است. البته برخی ناوگروهها نیز به مناطق دیگر نظیر جنوب شرق آسیا، جنوب افریقا، دریای مدیترانه و اقیانوس آرام و دریای چین رفته اند. روال کار بر این است که حداقل دو یگان شناوری به این ماموریتها اعزام
شده و بعضا در بنادر برخی کشورهای خارجی نیز حضور مییابند. در این میان گاها یگانهای پروازی (بالگرد) نیز با برخی شناورهایی که قابلیت حمل دارند اعزام شده و در برخی موارد معدود، یگانهای زیرسطحی (زیردریایی) نیز به همراه آنها اعزام میشوند. * کدام شناورهای ایرانی به سواحل آمریکای لاتین میروند؟ طبق اظهارات فرماندهان و مسئولان مربوطه اعلام شده، تاکنون حضور دو یگان شناوری در ماموریت آتی اطلس حضور قطعی شده که عبارتند از: «ناو لجستیک خارک» و «ناوشکن سهند». ناو خارک با ۳۳ هزار تن وزن، بزرگترین ناو لجستیک غرب آسیاست که در سالهای اخیر تغییرات زیادی در بسیاری از سامانههای مهم رانشی و ناوبری آن ایجاد شده است.
«خارک» در ماموریت ناوگروههای نداجا در اقیانوس آرام نیز حاضر بود ازجمله این تغییرات، تعویض و نوسازی دیگ بخار شناور و اجزای مرتبط با آن است. بین ۳ تا ۵ سال زمان صرف این تغییرات شده و ناو خارک در خرداد ماه سال جاری نیز همراه با ناوگروه ۵۴ نداجا راهی ماموریت خلیج عدن شد. شناور دیگری که در ماموریت اقیانوس اطلس حاضر خواهد بود، ناوشکن سهند است که اخیرا به ناوگان نیروی دریایی ارتش در جنوب اضافه شده است. ناوشکن سهند در ۱۰ آذر ۹۷ به ناوگان دریایی ارتش الحاق شد این ناوشکن با طول ۹۷ متر، جدیدترین ساخته کارخانجات نداجا از پروژه موج است که نسبت به نمونههای قبلی این پروژه یعنی جماران و دماوند از پیشرفتهای بیشتری برخوردار است که برای نمونه میتواند به تغییر در سازه این ناو و برخورداری آن از سیستم رانش
جدید اشاره کرد. اعزام این ناوشکن به ماموریتی با این مختصات، درحالیکه تنها حدود یک ماه از عملیاتی شدن آن میگذرد، نشانهای از اطمینان فرماندهان به این شناور است. هرچند هم ناو خارک و هم ناو سهند قابلیت حمل انواع بالگردها را نیز دارند، ولی هنوز اعلام نشده که در این ماموریت از یگانهای پروازی نیز استفاده خواهد شد یا خیر. * ناوگروه ارتش از کدام مسیر به اطلس میرود؟ ناوگروه اعزامی نداجا برای رفتن به اقیانوس اطلس و پهلوگیری در یکی از کشورهای آمریکای لاتین (احتمالا ونزوئلا) دو مسیر را پیش رو دارد. مسیر اول مدیترانه است که در این صورت ناوگروه اعزامی میبایست از اقیانوس هند، خلیج عدن، دریای سرخ، کانال سوئز، دریای مدیترانه و تنگه جبل الطارق عبور کرده و وارد اقیانوس اطلس شود.
در صورت انتخاب این مسیر، این ماموریت از لحاظ سیاسی نیز پیامهای متعددی خواهد داشت چراکه میبایست از کانال سوئز که در اختیار کشور مصر قرار دارد عبور کند. ناوگروههای نداجا پیش از این نیز دو مرتبه تا نیمی از این مسیر را رفته و وارد دریای مدیترانه شده اند.
ناو خارک اولین بار در بهمن سال ۸۹ به همراه ناوشکن الوند از کانال سوئز عبور کرد و وارد دریای مدیترانه شد مسیر دوم جنوب آفریقاست که در صورت انتخاب آن، شناورهای اعزامی باید از اقیانوس هند به سمت جنوب افریقا رفته و با عبور از دماغه امید نیک وارد اقیانوس اطلس شوند.
طبق آنچه تاکنون از زبان برخی فرماندهان نیروی دریایی ارتش گفته شده، به نظر میرسد گزینه اول یعنی دریای مدیترانه، در اولویت باشد. ناوگروه اعزامی ارتش، اوایل سال آینده به ماموریت اقیانوس اطلس اعزام میشود و مدت زمان در نظر گرفته شده برای آن نیز ۵ ماه است که در صورت اجرا، طولانیترین ماموریت ناوگروههای اعزامی نداجا در طول این ۱۰ سال خواهد بود.