شمانیوز
شما نیوز

با همکاری سازمان زمین­‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور صورت گرفت:

انتخاب سومین میراث زمین‌‌شناختی ایران در دومین دوره گزینش ۱۰۰ سایت برتر جهانی اتحادیه بین‌المللی علوم زمین (IUGS) در بوسان کره‌جنوبی

انتخاب سومین میراث زمین‌‌شناختی ایران در دومین دوره گزینش ۱۰۰ سایت برتر جهانی اتحادیه بین‌المللی علوم زمین (IUGS) در بوسان کره‌جنوبی

​معاون زمین‌شناسی این سازمان گفت: اتحادیه بین‌المللی علوم زمین‌ (IUGS) فهرست 100 جایگاه دوم برتر میراث زمین‌‌شناختی جهان را در سی و هفتمین کنگره بین‌‌المللی زمین‌‌شناسی (IGC) در بوسان، جمهوری کره اعلام کرد که بر این اساس گنبدهای نمکی و نمکشارهای کمربند چین‌خورده و راندگی زاگرس ایران (Salt domes and Glaciers of the Zagros Fold and Thrust Belt, Iran) در فهرست 100 اثر دوم اتحادیه بین‌المللی علوم زمین مورد پذیرش و معرفی قرار گرفت.

به گفته دکتر جعفر عمرانی، این اعلامیه از سوی جان لادِن، رییس IUGS، استنلی فینی، دبیر کل IUGS و آسیر هیلاریو رییس کمیسیون بین‌المللی میراث زمین‌شناختی در 27 آگوست در جریان رویداد ویژه سی و هفتمین کنگره بین‌‌المللی زمین‌‌شناسی اعلام شد. بیش از 700 کارشناس از 80 کشور و 16 سازمان بین‌المللی در این هم‌افزایی جهانی برای به رسمیت شناختن و ثبت میراث زمین‌شناختی از سوی IUGS شرکت داشتند.

وی با بیان این‌که اتحادیه بین‌المللی علوم زمین (IUGS) با برگزاری رای‌گیری از میان سایت‌های نامزد از تمامی کشورهای جهان، 100 سایت را به عنوان مهمترین و شاخص‌ترین مکان‌های زمین‌شناسی جهان معرفی کرد، افزود: شایان ذکر است در مرحله آخر و پس از غربالگری های اولیه، 174 سایت از 74 کشور جهان در دومین برنامه ۱۰۰ سایت میراث زمین شناختی نامزدهای کسب این عنوان بودند.

عمرانی با تاکید بر این‌که تمامی کاندیداها توسط گروهی متشکل از ۸9 متخصص از سراسر جهان در تمام گرایش‌های زمین‌شناسی، ارزیابی و تمامی سایت‌ها را امتیاز و رتبه بندی کردند، تصریح کرد: در نتیجه این ارزیابی و پس از ارزیابی مجدد و بررسی، در نهایت توسط 20 نفر از اعضای رای‌دهنده کمیته گزینش، که نماینده 16 سازمان بین‌المللی در این تلاش جهانی هستند، انتخاب شده‌اند و فهرست نهایی توسط کمیته اجرایی IUGS در 21 فوریه 2024 تصویب شد.

به گفته معاون زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، این آثار ارزشمند در کتاب دومین 100 سایت میراث زمین‌شناسی IUGS" به شکل جذابی به تصویر کشیده و توضیح داده شده‌اند و در وب سایت کمیسیون بین‌المللی میراث زمین‌شناختی نیز بیشتر تبلیغ خواهند شد.

وی ادامه داد: انتشار این کتاب جذاب در سی و هفتمین کنگره بین‌المللی زمین‌شناسی در بوسان، جمهوری کره در 27 آگوست 2024 باعث شد که این مکان‌ها برای اولین بار برای تعداد زیادی از زمین‌شناسان و عموم شناخته شوند.

شایان ذکر است؛ این چالش جهانی هر دو سال یکبار توسط IUGS رهبری می‌شود و سومین برنامه 100 ژئوسایت برتر در سال 2026 و چهارمین آن در سال 2028 انجام خواهد شد و اعلام دومین فهرست 100 میراث زمین‌‌شناختی برتر یکی از رویدادهای اصلی دومین روز سی و هفتمین کنگره بین‌المللی زمین‌شناسی بود.

این کنگره، اصلی‌ترین گردهمایی مرتبط با علوم زمین است که هر چهار سال یک بار جامعه زمین‌شناسان را از سراسر جهان گرد هم می‌آورد و اعلام 100 جایگاه اول میراث زمین‌شناختی در طی رویداد شصتمین سالگرد IUGS در سال 2022 میلادی در Zumaia (ساحل باسک، اسپانیا) آغاز شد و هدف اصلی این برنامه مشترک این است که جایگاه‌های زمین‌شناسی را که دارای بالاترین ارزش از دیدگاه میراث جهانی هستند، مورد شناسایی قرار گرفته و به جهانیان معرفی شود.

شایان ذکر است؛ در اولین دوره گزینش 100 اثر جهانی در سال ۲۰۲۲، دو اثر غار نمکدان جزیره قشم و بیابان لوت از ایران توسط علیرضا امری‌کاظمی کارشناس پیشین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور و عضو کمیته علوم‌زمین و ژئوپارک‌های کمیسیون ملی یونسکو- ایران و عضو شورای جهانی ژئوپارک‌ها با همکاری گروهی از اساتید و کارشناسان متخصص مستقل در فهرست 100 اثر اول یاد شده قرار گرفت.

در دوره جدید نیز یک اثر برجسته با عنوان گنبدهای نمکی و نمکشارهای کمربند چین‌خورده و راندگی زاگرس، ایران به اتحادیه بین‌المللی علوم زمین‌شناسی معرفی شد که خوشبختانه این اثر مورد پذیرش و معرفی قرار گرفت. در این دوره نیز آقای مهندس امری‌کاظمی با همکاری آقایان دکتر محمدرضا قاسمی از پژوهشکده سازمان و دکتر جعفر عمرانی معاون زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور مستندات و مدارک علمی لازم برای این اثر یادشده را تهیه کردند.

امید می‌‌رود با ادامه این تلاش‌ها، آثار ملی دیگری ایران نیز در فهرست‌های آینده IUGS مورد پذیرش و معرفی به علاقمندان علوم زمین در سراسر جهان قرار گیرد.

تصاویر و توضیحات گنبدهای نمکی و نمکشارهای کمربند چین خورده و راندگی زاگرس ایران به عنوان 166‌مین سایت در فهرست 100 جایگاه دوم برتر میراث زمین‌‌شناختی جهان منتشر شده است.

معرفی آثار بی‌مانند زمین‌شناسی ایران در فهرست جهانی سال 2024 را به همه هم‌میهنان، زمین‌شناسان کشور و به ویژه همکاران سازمان زمین‌‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور شادباش و به همکارانمان خسته نباشید، می‌‌گوییم.


 

جزئیات خبر
آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین