هرمز هدایت
هرمز هدایت؛ بازیگر، نویسنده و کارگردان و تئاتر، سینما و تلویزیون ۱۰تیرماه سال۱۳۲۴ در اصفهان به دنیا آمد. او در سال۱۳۵۲ مدرک کارشناسی تئاتر خود را از دانشکده هنرهای زیبا دریافت کرد
به گزارش شما نیوز ، هرمز هدایت؛ بازیگر، نویسنده و کارگردان و تئاتر، سینما و تلویزیون ۱۰تیرماه سال۱۳۲۴ در اصفهان به دنیا آمد. او در سال۱۳۵۲ مدرک کارشناسی تئاتر خود را از دانشکده هنرهای زیبا دریافت کرد و سپس به انگلستان رفت و در سال۱۳۵۶ از دانشگاه کاردیف بریتانیا فارغالتحصیل شد. او در سال ۱۳۵۸ موفق به دریافت نشان درجهیک هنری(کارگردانی تئاتر) از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد.
البته هرمز هدایت پیش از اینها به تئاتر وارد شده بود او در سال بههمراه تعدادی از دوستانش سال۱۳۴۵ گروه تئاتر «پویا» را پایهگذاری کرد. حضور حرفهای او در تئاتر به سال۱۳۴۶ بازمیگردد که هدایت در نمایش «شاهعباس و پیر بادهدوز» به کارگردانی عزتاله انتظامی در سالن ۲۵شهریور؛ سنگلج کنونی بهعنوان بازیگر روی صحنه رفت. سپس سال۱۳۴۸ در نمایش «لونه شغال» به کارگردانی علی نصیریان در همان سالن به ایفای نقش پرداخت. از دیگر آثاری که هرمز هدایت بهعنوان بازیگر در آنها حضور داشت میتوان به «مردی که مرده بود و خود نمیدانست»، «بازرس» بهکارگردانی عزتاله انتظامی، «رافول» بهکارگردانی علی نصیریان، «سرباز لافزن» بهکارگردانی خلیل موحددیلمقانی، «تاجر و نیزی» بهکارگردانی مشترک جفری اکنفردی و هکتور دل برتو، «ماهی سیاه کوچولو» بهکارگردانی اردشیر مهرآبادی، «کبودان و اسفندیار» بهکارگردانی سهراب سلیمی، «تنبور نواز» بهکارگردانی هادی مرزبان و... اشاره کرد.
هرمز هدایت فعالیت خود بهعنوان کارگردان را سال۱۳۴۷ با سه نمایش «بازی بیآوا» که خود هدایت براساس متن غلامحسین ساعدی نوشته بود، «رافعی طلایی» نوشته علی نصیریان و «از پا نیفتادهها» نوشته غلامحسین ساعدی آغاز کرد که هر سه در شهرری روی صحنه رفتند. از دیگر کارگردانیهای او روی صحنه تئاتر میتوان به «هفت کردار»، «چایخانه باغ بریان»، «آن زمان فرا خواهد رسید»، «اروپسی بزرگوار»، «دست بالای دست و خانه روشنی»، «چشم در برابر چشم»، «سربازها»، «نمایش بیآوا»، «سربازها» و... اشاره کرد. هرمز هدایت مدتی است در حوزه تئاتر کمکار شده است. او سال۱۳۹۳ بهعنوان راوی در نمایش عروسکی «تشپکال» به کارگردانی مرجان پورغلامحسین حضور داشت که این نمایش در جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی تهرانمبارک روی صحنه رفته بود و سال۱۳۹۵ در تماشاخانه موج نو اجرا شد.
قرار بود هرمز هدایت و ایرج راد دو بازیگر نمایش «در گوش سالمم زمزمه کن» به کارگردانی جعفر والی باشند و این نمایش در دو شب پایانی سیوپنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر روی صحنه برود اما اجل به زندهیاد والی مهلت نداد و از آن زمان تاکنون هرمز هدایت روی صحنه تئاتر دیده نشده است.
در سالهای ابتدایی دهه ۶۰ با جدا ساختن هرمز هدایت از اداره تئاتر، او کارش را با کارگردانی، نویسندگی و بازی در تلویزیون دنبال کرد. البته همچون اغلب تئاتریها او فعالیت خود در تلویزیون را با تلهتئاتر و بازی در «عشاق و بقیه غریبها» به کارگردانی پرویز بروس در سال۱۳۵۳ آغاز کرد. از دیگر بازیهای او در تلهتئاترها میتوان به «استعمال دخانیات ممنوع» به کارگردانی کخسرو شجاعزاده، «آهسته با گل سرخ» به کارگردانی میکائیل شهرستانی، «جادهای به سوی کعبه» به کارگردانی تاجبخش فنائیان، «تلهموش» به کارگردانی حسن فتحی، «کشتی اسپارانسا» به کارگردانی محمد رحمانیان و... اشاره کرد. او از سال۱۳۶۲ نویسندگی در تلویزیون را با مجموعه «یک کار خوب» آغاز کرد. او در این سالها در مجموعههای «این شرح بینهایت» به کارگردانی اسماعیل خلج، «مفتری» به کارگردانی حمید لبخنده، «راه زن» به کارگردانی مرضه برومند، «شب چراغ» به کارگردانی امیر قویدل، جمال شورجه و مجید جوانمرد، «میوه ممنوعه» به کارگردانی حسن فتحی، «وزن خشک» به کارگردانی مانلی شجاعیفرد و... بازی کرده است.
البته در همان سال۱۳۶۲ بود که هرمز هدایت نخستین کارگردانی تلویزیونی خود را هم انجام داد. او در این سال محموعه «شهر کارستان» نوشته شکوه قاسمنیا را در مقام طراح و کارگردان روی آنتن برد. ازجمله آثاری که هدایت بهعنوان نویسنده و یا کارگردان روی آنتن تلویزیون برده است، میتوان به «شیرینتر از کلاغپر»، «پنچری» نوشته فردریک دورنمارت و با ترجمه حمید سمندریان، «زیر گنبد کبود» نوشته مرضیه برومند و رضا بابک، «برگی از زندگی»، «دوقلوها» و... اشاره کرد.
سال۱۳۶۸ بود که هرمز هدایت به مدیوم سینما وارد شد. او در این سال در دو فیلم «عبور از غبار» به کارگردانی پوران درخشنده و «مجسمه» به کارگردانی ابراهیم وحیدزاده بازی کرد. از دیگر فعالیتهای او بهعنوان بازیگر در سینما میتوان به «مسافران» به کارگردانی بهرام بیضایی و.... اشاره کرد. البته او فیلم «مرد نامرئی» را سال۱۳۷۲ بهعنوان کارگردان و بازیگر روی پرده برد.
هرمز هدایت مدتهاست کمکار شده است. او در اینباره به «صبا» گفته بود: «فیلمنامهها جذاب و وسوسهبرانگیز نبود و نیست. از نظر من تلویزیون مدتهاست تولیدات در خوری ندارد. سینما هم که سالهاست درگیر باندبازی شده است. من در انتخاب نقشها بسیار وسواسی هستم.» او سال گذشته و در قالب همین مصاحبه اعلام کرده بود قصد دارد نمایشی را روی صحنه ببرد اما این امر تا امروز میسر نشده است.