دانستنی هایی درباره اختلال اوتیسم | علت و درمان اوتیسم چیست ؟
طیف اوتیسم یا طیف درخودماندگی، که عموماً به آن اوتیسم میگویند، یک اختلال عصبی تکوینی با وجود مشکلات جدی در تعاملات اجتماعی، و ارتباطات کلامی و غیرکلامی و وجود رفتارهای تکراری و علایق محدود در فرد میباشد.
اوتیسم چیست ؟
اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک اختلال عصبی و تکاملی است که بر نحوه تعامل فرد با دیگران، برقراری ارتباط، یادگیری و رفتار او تأثیر میگذارد. اگرچه اوتیسم در هر سنی قابل تشخیص است، اما به عنوان یک “اختلال تکاملی” توصیف میشود، زیرا علائم معمولاً در دو سال اول زندگی ظاهر میشوند.
علائم و نشانههای اوتیسم
مبتلایان به ASD ، علایق محدود و رفتارهای تکراری دارند و معمولا در ارتباطات و تعاملات اجتماعی به مشکل برمیخورند. در ادامه به نمونههایی از رفتارهای رایج در مبتلایان به اوتیسم اشاره میکنیم. هرچند همه مبتلایان همه این رفتارها را ندارند، اما بیشتر آنها چندین مورد از رفتارهای گفته شده را خواهند داشت:
علائم در ارتباطات و تعاملات اجتماعی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- برقراری تماس چشمی کم
- در زمان ارتباط با دیگران به نظر میرسد که به فردی که صحبت میکند، نگاه نمیکند یا به او گوش نمیدهد
- عدم به اشتراک گذاشتن علایق، احساسات، یا لذت بردن از اشیا یا فعالیتها
- پاسخ ندادن یا کندی در واکنش به نام خود یا سایر درخواستهای شفاهی دیگران برای جلب توجه او
- مشکل در ادامه دادن مکالمه با دیگران
- ادامه دادن به صحبت در مورد موضوع مورد علاقه خود بدون توجه به بیعلاقگی دیگران یا بدون دادن فرصتی برای پاسخگویی
- عدم تناسب حالات چهره و حرکات بدن با مکالمه
- داشتن لحن غیرمعمول یا صدایی که ممکن است شبیه آواز خواندن یا روبات به نظر برسد
- مشکل در درک دیدگاه دیگران یا ناتوانی در پیشبینی یا درک رفتارهای آنها
- مشکل در تطبیق رفتارها با موقعیتهای اجتماعی
- مشکل در دوستیابی یا به اشتراک گذاشتن وسایل و اسباببازیها
علت و دلایل اوتیسم
پیشتر از این علت اوتیسم ژنتیک و نقایص آن معرفی می گردید، ولی با روند رو به رشد شیوع اوتیسم و لزوم پیشگیری از اختلال اوتیسم ضرورت شناخت علل اوتیسم بیشتر احساس شد و با بررسی های بیشتر پژوهشگران و موسساتی مانند اوتیسم اسپیک و مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های امریکا مشخص گردید که بایستی به محیط و علل زیست محیطی توجه بیشتری نمود.تاکنون نقایصی در ژنهای برخی افراد داری اوتیسم مشخص گردیده است و درکنار ان نیز بررسی می گردد که چه چیزی می تواند منجر به این تغییرات و دگرگونی های ژنتیک گردد و مشخص شده است تاثیر الاینده های زیست محیطی و تخریبی که در محیط زندگی انسان به وجود امده نقش بسزایی در ان ایفا می کند.اکنون دیگر عنوان می گردد که در حدود 62 درصد علل زیست محیطی و ترکیب آن با عوامل ژنتیک می تواند منجر به اوتیسم گردد.اما باز هم نمی توان با قاطعیت عنوان نمود که چه چیزی عامل اختلال اوتیسم است.
اوتیسم درمان قطعی دارد؟
هیچ درمانی برای اوتیسم وجود ندارد. درمان اوتیسم در هر فرد با توجه به وجود علائم متفاوت است و درمانها و راه حلهایی جهت مدیریت مشکلات همراه با اوتیسم وجود دارد، که این مشکلات میتواند شامل صرع، افسردگی، اختلال وسواسی – اجباری و اختلالات خواب باشد. درحالیکه ممکن است این درمانها برای همهی افراد مبتلا به اوتیسم موثر واقع نشود، گزینههای کمککنندهی بسیاری به مردم وجود دارد.
درمان اوتیسم باید در اسرع وقت پس از تشخیص شروع شود. مراقبت و ارائه خدمات مناسب و به موقع میتواند مشکلات کودک را کاهش دهد و در عین حال به او کمک کند مهارتهای جدید را بیاموزد و نقاط قوت خود را تقویت کند.
مبتلایان به ASD ممکن است طیف وسیعی از مشکلات داشته باشند، بنابراین درمان واحدی برای ASD وجود ندارد. همکاری نزدیک با تیم پزشکی بخش مهمی از یافتن ترکیب مناسب درمان و مداخلات است.