تریاک
تاثیر مصرف تریاک بر درمان کرونا
مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه مصرف تریاک برای مقابله با ویروس کرونا هیچ توجیه علمی ندارد.
به گزارش شمانیوز: تریاک به دلیل دارا بودن ماده اوپیوم جنبه تسکین موقت روحی و جسمی دارد و مدتی محدود درد را تسکین می دهد که درصورت استفاده مکرر از تریاک سبب ایست قلبی و تنفسی میشود. مصرف تریاک برای مقابله با ویروس کرونا هیچ توجیه علمی ندارد.
تویسرکان منش، مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: درمان اعتیاد به موادمخدر، مخرب و روانگردان دو شیوه درمانی دارد، یکی درمانهای دارویی و دیگری غیردارویی.
او در توضیح تفاوت بین مواد مخدر، مخرب و روانگردان گفت: مواد مخدر، موادی هستند که پایه تریاک دارند و تاثیرشان نئشگی و سست کنندگی بدن است، گروه دیگری از مواد منشأ طبیعی و یا صنعتی دارند، که تحت عنوان مواد محرک نامیده میشوند که معروفترین آن حشیش و شیشه است.
تویسرکان منش ادامه داد: فردی که این مواد مخدر مصرف میکند، حرکاتش برعکس نئشگی یا خماری میشود، در این حالت ضربان قلب فرد بالا میرود و عملکرد بدنش مختل میشود.
او ادامه داد: نوع سوم این مواد، روانگردانهاست که ایجاد توهم میکنند مانند موادی که از پایه ال اس دی هستند و دیگر روانگردانهایی که به تازگی وارد چرخه مصرف شده اند. متاسفانه بیش از هزار نوع روانگردان صنعتی در حال تولید است، این مواد درک فرد را از زمان و مکان و واقعیت تغییر میدهد.
تویسرکان منش در خصوص درمان اعتیاد به مواد مخدر گفت: درمانهای دارویی موثری وجود دارد که به عنوان درمانهای جایگزین یا سم زدا استفاده میشود. به طور معمول از درمانهای آگونیستی(که داروی معمول آن متادول بوده) استفاده میشود تا افرادی که به هروئین و یا تریاک معتاد هستند، راحتتر بتوانند ترک کنند.
او تصریح کرد: با حمایت ستاد مبارزه با موادمخدر و همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و مرکز پژوهشهای جهاد دانشگاهی موفق شدیم تعدادی داروی ترک اعتیاد به سبد دارویی این بیماری اضافه کنیم. زیرا همانگونه که مشهود است، هر شخصی بنا به سن، جنسیت و وضعیت سلامت و نوع ماده مخدر مصرفی، ممکن است نیازمند درمان دارویی اختصاصی خود باشد.
مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: به دلیل اینکه داروهای ترک اعتیاد در کشور محدود است، سبد دارویی برای این بیماران نیز محدود است اما با تلاش شرکتهای دانش بنیان داروی بوپرنورفین را در اشکال مختلف دارویی با اثربخشی بالا و قیمت مناسب به تولید برسانیم. داروی بوپره نورفین، داروی جدیدی است که به عنوان جایگزین برای مواد مخدر در کشور تولید شده است.
تویسرکانی منش گفت: این داروها در مرحله ی سم زدایی و سپس در مرحله نگهدارنده برای فرد استفاده میشوند، و پس از اتمام دوره درمان، مصرفشان قطع میشود.
مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر یادآوری کرد: از نظر علمی تریاک تاثیری در درمان کرونا ندارد.
او ادامه داد: تریاک از قدیم در طب استفاده میشده و الان هم در برخی امور کاربرد دارد. طبق تحقیقات بین مصرف تریاک با ابتلا به سرطان رابطه مستقیم وجود دارد.
تریاک چیست؟
تریاک اولین بار توسط تمدن سومری ها حدود 4000 سال قبل از میلاد مسیح کشت شد، ماده شیمیایی فعالی که منجر به حس نئشگی، عوارض جانبی و اعتیاد بسیار سریع می گردد. این ماده از گیاهی به نام Papaver somniferum L. دریافت می شود که قبل از رسیده شده جوانه آن، سطح آن را برش داده و شیره زرد – قهوه ای با طعم تلخ به بیرون تراوش کرده و سپس آن را خشک می کنند.
شیره ای که از این گیاه ترشح می شود حاوی آلکالوئیدهایی مثل مورفین، کدئین، تِبائین و پاپاوِرین است. سایر مشتقات سنتزی و نیمه سنتزی تریاک عبارتند از فِنتانیل، مِتادون، اُکسی کدون و هیدروکدون می باشند. تمامی این موارد مصارف پزشکی دارند و تا حدی که دکتر تجویز کرده باشد هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت.
چطور عوارض مصرف تریاک بروز پیدا می کنند؟
تا اینجا متوجه شدید که اساسا تریاک چگونه بدست می آید و در صنعت پزشکی چه مواد دارویی از آن تولید می شوند که همگی در نقش مسکن هستند. پس با این وجود چرا مصرف تریاک باعث بروز عوارض مصرف تریاک می شود و تا این حد جمعیت معتادان به این ماده افیونی قدیمی و مشهور در کلینیک ترک اعتیاد زیاد شده است؟
مشکل زمانی شروع می شود که:
افراد بدون تجویز دکتر شروع به مصرف دارو می کنند.
از داروهایی که دکتر برای فرد دیگری تجویز کرده، استفاده می کنند.
داروها را بخاطر دادن حس نئشگی مصرف می کنند.
روش های مصرف تریاک نیز مختلف است و در هر حالت عوارض مصرف تریاک بروز می کنند:
خوردن قرص
حل کردن در آب و تزریق به داخل رگ (اثربخشی سریعتر و احتمال بروز خطرات بیشتر و آلودگی هایی مثل ایدز)
به داخل بینی کشیدن دارو
مکانیسم عملکرد تریاک نیز اینگونه است که به گیرنده های اُپیوئیدی بر روی برخی از سلول های مغز، طناب نخاعی و سایر اندام های بدن متصل شده و جلوی منتقل شدن سیگنال درد را می گیرند. در چنین شرایطی چون درد تسکین پیدا می کند و حس خوبی درست می کند، در بدن افراد دوپامین زیادی ترشح می شود که ترغیب کننده بدن به تجربه مجدد تریاک است. از طرفی نیز جلوی قابلیت طبیعی مغز برای تولید اندورفین را می گیرد که مسکن طبیعی بدن است و در نهایت باعث وابستگی بدن به این ماده و بروز عوارض تریاک می گردد.