
هوشمندسازی فرآیندهای زنجیره تأمین

آرشین تقتمیش مدیر قراردادها و خرید تجهیزات فولاد سنگان در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی افزود: شرکت فولاد سنگان خراسان با بهرهگیری از فناوریهای نوین، گام مهمی در هوشمندسازی فرآیندهای زنجیره تأمین برداشته است. در طرحی با عنوان “هوشمندسازی فرآیند ورود و تخصیص تأمینکنندگان با استفاده از تکنیکهای دادهکاوی و یادگیری ماشین” فرایند ورود و تخصیص تأمینکنندگان در شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان با بهرهگیری از الگوریتمهای پیشرفته دادهکاوی و یادگیری ماشین بهصورت هوشمند طراحی و پیادهسازی شد.
وی با اشاره به اهداف و دستاوردهای کلیدی این اقدام گفت: هدف اصلی، ارتقاء دقت، شفافیت و بهرهوری در انتخاب تأمینکنندگان و کاهش وابستگی به روشهای سنتی و قضاوتهای شخصی بوده و از دستاوردهای این اقدام می توان به کاهش چشمگیر در خطای ارزیابی مد، پایش هوشمند تأمینکنندگان فعال شرکت، توسعه نرمافزار آزمایشی به منظور یکپارچهسازی کامل با سامانههای موجود در فازهای بعدی، مستندسازی گامبهگام نقشه راه تأمین هوشمند در صنعت فولاد اشاره نمود.
تقتمیش افزود: با تکیه بر این مطالعه، امکان توسعه سامانه تأمین هوشمند در مقیاس بزرگتر، اتصال به سایر بخشهای زنجیره تأمین، و بهرهگیری از فناوریهایی نظیر اینترنت اشیاء و سیستمهای تصمیمیار هوشمند فراهم خواهد شد و این طرح، نخستین گام در نقشه راه هوشمندسازی فرایندهای مدیریت زنجیره تأمین شرکت است که شامل مراحل استقرار پایههای دیجیتال، تحلیل پیشرفته دادهها، یکپارچهسازی سیستمها و توسعه هوش مصنوعی پیشرفته میشود.
مدیر قراردادها و خرید تجهیزات فولاد سنگان با اشاره به اهداف بلندمدت این پروژه گفت: اهداف بلندمدت آن کاهش هزینهها، افزایش شفافیت و تبدیل فولاد سنگان به پیشگام صنعت فولاد ایران در حوزه تأمین هوشمند است و این ابتکار، گامی استراتژیک به سوی تحول دیجیتال و ارتقایرقابتپذیری شرکت در سطح ملی و بینالمللی محسوب میشود
معرفی نرمافزار هوشمند ارزیابی تأمینکنندکان
آرشین تقتمیش مدیر قراردادها و خرید تجهیزات فولاد سنگان در معرفی این نرم افزار گفت:
نرمافزار تهیه شده بر اساس یکی از تکنیکهای مهم حوزه یادگیری ماشین یعنی مدل پیشبینیکننده SVR (رگرسیون بردار پشتیبان) برای ارزیابی تأمینکنندگان طراحی شده است. این نرمافزار قادر است فرایند ارزیابی تأمینکنندگان را با استفاده از متغیرهای ورودی مختلف و مقایسه نتایج با روشهای سنتی مبتنی بر وزندهی توسط خبرگان، به صورت خودکار برای دو فاز ورود و تخصیص انجام دهد.
این نرمافزار در مراحل اولیه ارزیابی، به طور قابل توجهی کارایی و دقت فرایند ارزیابی را افزایش داده است و به شرکت کمک میکند تا تأمینکنندگان خود را به صورت خودکار و با استفاده از دادههای معتبر ارزیابی کرده و از تصمیمگیریهای مبتنی بر نظر شخصی جلوگیری کنند.
وی با اشاره به ویژگیهای کلیدی نرمافزار اشاره شده، عنوان کرد:ورودیها و دادههای ورودی: متغیرهای مختلف شامل ویژگیهای تأمینکننده (مانند توان مالی، سوابق تأمین، منابع و پشتیبانی، استانداردها، بومی بودن یا نبودن) و همچنین دادههای خروجی از دورههای قبلی (امتیاز پاسخگویی، امتیاز فنی، امتیاز برنده شدن استعلام، امتیاز کنترل کیفی، و امتیاز خوشقولی) به صورت خودکار وارد سیستم میشود.
مدل پیشبینیکننده: نرمافزار از مدل رگرسیون بردار پشتیبان (SVR) با کرنل RBF برای پیشبینی امتیازهای ارزیابی تأمینکنندگان استفاده میکند.این مدل از ویژگیهای مختلف تأمینکننده به عنوان ورودی استفاده کرده و امتیازهای پیشبینی شده برای تأمینکننده را در خروجی تولید میکند.
خروجیها:
امتیازهای پنجگانه برای هر تأمینکننده و همچنین، امتیاز کلی تأمینکننده که همان ارزیابی کلی عملکرد تأمینکننده است، محاسبه میشود.
مقایسه با روش قبلی:
لازم به ذکر است، در روش قبلی، ارزیابی تأمینکنندگان بر اساس وزنهای مبتنی بر نظر خبرگان و ارزیابی ذهنی آنها صورت میگرفت. این روش ممکن است به دلیل وابستگی به نظر فردی و عدم همسانی در ارزیابیها، خطاهایی را به همراه داشته باشد. نرمافزار جدید این امکان را فراهم میآورد که با استفاده از مدلهای ریاضی و یادگیری ماشین، ارزیابیها دقیقتر، سریعتر و بدون وابستگی به نظر شخصی انجام شود.